Strona 28 z 114 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 1138

Wątek: Analog vs Cyfra

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    No to (ryzykując polemikę z Discovery) zapytuję: JAK?
    Cóż Discovery jest programem popularno-naukowym a więc traktującym opisywane tematy nieco po łebkach. By zgłębić problem trza by pewno powertować w jakiejś fachowej literaturze albo pogadać ze znajomym okulistą - fanatykiem swego zawodu. Jak się patrzę w lustro te też nie widzę tych ruchów źrenicy czy gałki ocznej ( na trzeźwo oczywiście ::smile: ), ale tym bardziej nie widzę tej cholernej ciemnej plamki przysłaniającej centrum widzenia ( a ponoć jest).

Cytat Zamieszczone przez thorin
    wszystko sie zgadza poza ta mala szerokoscia kata widzenia... bezedura otoz pole widzenia czlowieka to okolo 180 stopni, co daje po okolo 110-120 stopni na jedno oko

To prawda ale w znaczej większości nie jest to ostre widzenie .Oko widzi ostro w niewielkim kącie. Wrażenie ostrości w całym kącie wiedzenia uzyskiwane jest na skutek ciągłych i bardzo szybkich zmian punktu na który skierowany jest nasz wzrok. Jak o tym usłyszałem to trochę mną trząchnęło bo do zupełnie nie zgadza się z naszymi codziennymi doświadczeniami na temat widzenia
    Ostatnio edytowane przez Fan nr 1 ; 23-12-2005 o 16:39

Początki nałogu

Domyślnie

Pojedyncze oko widzi szeroko jak mniej wiecej obiektyw 50mm a stereo jak mniej wiecej 28mm. Teraz to prosze sobie te katy policzyc na zadanie domowe. Mowie jednak o nieruchomej galce ocznej, bp jesli nia ruszamy to Thorin ma racje.
    czesc.Ch.

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fan nr 1
    To prawda ale w znaczej większości nie jest to ostre widzenie .Oko widzi ostro w niewielkim kącie. Wrażenie ostrości w całym kącie wiedzenia uzyskiwane jest na skutek ciągłych i bardzo szybkich zmian punktu na który skierowany jest nasz wzrok. Jak o tym usłyszałem to trochę mną trząchnęło bo do zupełnie nie zgadza się z naszymi codziennymi doświadczeniami na temat widzenia

a to to akurat najszczersza prawda jest, wystarczy poobserwowac czyjas galke oczna kazac patrzec mu sie w jeden punkt, ciagle sie bedzie ruszac... onanisci sprzetowi moga narzekac ze nie maja jak u kameleona pola widzenia rownego 360 stopniom i do tego ruch kazda galka osobno
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wysiłek tworzenia... Twórczy akt... Rozumiem nostalgię za tradycyjnym warsztatem, też mnie czasem dopada (nie tylko na gruncie fotografii zresztą). I rozumiem co ma na myśli chomsky - ale i przerabiałem ciemnię (choć prywatną) i laborantem byłem (na analogu i na cyfrze). Skonkludowałbym sprawę tak - dobrego zdjęcia (właśnie zdjęcia motywu) nic nie zastąpi - żaden soft, żadne bajery! Bo zrobienie dobrego zdjęcia to umiejętnośc patrzenia na świat i wykorzystania warsztatu (moze być i cyfrowy, choć póki co naświetlanie laserowe i matrycowa absorpcja poazostawiają wiele do życzenia, a może i nigdy nie osiągną pewnych subtelności technik tradycyjnych). A ingerencje w pierwotnie otrzymany obraz to też nie wyanalazek epoki cyfrowej. Więc póki ktoś produkuje negatywy i chemię to jest spox (choć ja coraz rzadziej po negatyw sięgam - koszty). Gorzej jak już nie będzie wyboru...

Początki nałogu

Domyślnie

Raf 1975- Podsumowujac dyskusje o oczach, mozgu i percepcji, to walic laby cyfrowe! Walic je w rogi od rana do wieczora. Nie cierpie maszyn cyfrowych.
    Uprzedzam zarzuty co niektorych, nigdy nie mialem labu, nie zamierzam go miec ani moja analogowolabowa firma nigdy nie splajtowala! Nie zazdroszcze sasiadowi Agfi gigilab2 ani przyjacielowi Frontiera. Nie lubie cyfrowych tak prywatnie,od siebie.
    czesc.Ch.
    P.s. zapomnialem- 20D robi kiepskie zdjecia.
    czesc.Ch.

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raf_1975
    Więc póki ktoś produkuje negatywy i chemię to jest spox (choć ja coraz rzadziej po negatyw sięgam - koszty). Gorzej jak już nie będzie wyboru...

Wyboru juz po malu zaczyna nie byc, Agfa upadla, Foma robi papiery wylacznie stalogradacyjne, Kodak produkuje tylko papier barwny a Ilford tylko papier czarnobialy, w kliszach bardzo podobnie, choc tutaj na placu boju zostaje jeszcze Fuji... czarno to widze... choc wasze pokolenie tez nie mialo lekko, materialy byly ale tylko orwo i foton dlaego Panowie, odrzucmy cyfre, wspierajmy fotografie analogowa
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Początki nałogu

Domyślnie

Thorin- bardzo mi sie twoj apel podoba.
    Cześć.Ch.

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin
    dlaego Panowie, odrzucmy cyfre, wspierajmy fotografie analogowa
    Ech... cóż można zrobić w tym owczym pędzie dzikich szczurów. Rynek jest "demokratyczny" - rządzi masa, a masą marketning. Marketingiem zysk, więc zwyciężają rozwiązania bardziej opłacalne. Negatyw zejdzie do niszy (już powoli schodzi), byle ta nisza nie zniknęła. Tego sobie życzmy, bo czas życzeń w końcu

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Podsumowujac dyskusje o oczach, mozgu i percepcji, to walic laby cyfrowe!
    Swoją drogą dyskusja o oczach, mózgu i percepcji ciekawa była bardzo ale mi wiedzy nie stykło na udział. I chyba lepiej się zająć fotografią Też wolę powiększenia z negatywu przez filtry, ale i cyfra z negatywu do przyjęcia (poza obwódkami, sztucznością w cieniach i jednak już czasem zauważalnym plastikiem), a i cyfrowy aparat daje możliwości fajnej zabawy. Ja nie boczę się na cyfrę, ale jednak to trochę inna bajka jest...

Początki nałogu

Domyślnie

Raf1975- mowiac szczerze ja tez sie nie bocze na cyfre a nawet rozumiem jej niemowlecy stan. technologia potrzebuje lat by dojrzala. Po sezonie na wyscigi miedzyproducenckie przyjdzie i sezon na doskonalenie wszystkiego. Poniewaz szybko to leci- 5-8 lat wystarczy by nowa technologia stanela na nogi. Analog potzebowal 150 by uzyskac tak dojrzala forme. Ale to na inny temat i nie chce popsuc przedswiatecznego humoru posiadaczom 20d. Pozdrowka dla Kubamana.
    czesc.Ch.
    czesc.ch
    Ostatnio edytowane przez chomsky ; 24-12-2005 o 00:15

Strona 28 z 114 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów