Strona 11 z 114 PierwszyPierwszy ... 9101112132161111 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 1138

Wątek: Analog vs Cyfra

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven
    skad mi do glowy przyszlo? :
    "Nikt juz sie nie zastanawia nad porzadnym pomieram swiatla. Wali sie fotke ... zla ... no coz zrobimy druga, trzecia potem sie cos obrobi i bedzie git. Cale dyski zdjec ... tysiace "
    Nie no kazdy sie chyba domyslil ze jest to uogolnienie z wyjatkami ... w rzeszy miliona posiadaczy aparatow cyfrowych na dzien dzisiejszy znajduje sie pewnie 1% takich ktorzy wiedza jaka jest zaleznosc pomiedzy przyslona a GO. To prawie jak nikt

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Ja sadze ze pojawia sie niedlugo takie sprzety ktore automatycznie beda majstrowaly to co robi np ten program http://www.hdrsoft.com/index.html I producenci napisza ... zrob 3 zdjecia z roznymi nastawami a aparat sam posklada Ci je w idealnie naswietlona fote. Ekstra ale czy nadal rozmawiamy o fotografii ?
    Ehem, a nie? Przecież to tylko trochę ułatwiający życie bajer techniczny, sprowadzający się do zwiększenia zakresu tonalnego matrycy. Czy przez to, że negatyw lepiej znosi prześwietlenie jest mniej "fotograficzny" od slajdu???

sv
    Guest

Domyślnie

HDR mozna stosowac rowniez do kilku zeskanowanych plikow

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    To równie dobrze możnabyło narzekać 50 lat temu, że coraz mniej fotografowania w fotografii, a coraz więcej chemii... Myślenia nic nigdy nie zastąpi. A ułatwienie zawsze jest korzystne.
    No ale umiejetne wykorzystanie tej chemii to tez byla sztuka, ktora ewoluowala wraz z rozwojem materialow swiatloczulych. Myslisz ze myslenia nic nie zastapi ? Ja mam watpliwosci. Wyobraz sobie ze masz taki aparat o jakim pisalem. Robisz dwie niedoswietlone foty i jedna przeswietlona po czym sam aparat sklada CI to w idealnie naswietlony obraz.
    Myslenie zostaje tylko przy ustalaniu kadru. To jednak powazna redukcja w stosunku do analoga.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Ehem, a nie? Przecież to tylko trochę ułatwiający życie bajer techniczny, sprowadzający się do zwiększenia zakresu tonalnego matrycy. Czy przez to, że negatyw lepiej znosi prześwietlenie jest mniej "fotograficzny" od slajdu???
    Dokladnie z tym ze nagle sie okazuje ze wlasciwie nie jest potrzebny swiadomy pomiar swiatla, do kosza mozna wyrzucic szare polowki i mase innych rzeczy bo soft w aparacie zrobi wszystko za nas.

Jesli tak ma wygladac ewolucja to jakos mnie sie to nie podoba ale kazdy ma swoje podejscie do hobby i ja tam nie bede nikomu narzucal mojego. Ja czuje duzo wieksza przyjemnosc z ustawienia sie na statywie uzycia kilku filtrow i uzyskania za pierwszym razem zamierzonego efektu niz z pozniejszego laczenia kilku zdjec w jedno i obrobki selektywnej.

Ok z mojej strony EOT. Musze jechac na wykopy ... mam nadzieje ze archeologow w najblizszym czasie nie zastapia samokopiace i samodokumentujace maszyny, ktore na koniec beda wypluwaly gotowe ksiazki

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Umiejętne wykorzystanie PS czy HDR to też sztuka. Nie wystarczy zrobić niedoświetlone i prześwietlone foty. Trzeba na każdej dobrze naświetlić jakiś element. Na tej niebo, na tej drzewa, na tej grzyby. Sven ma rację, że to samo można robić w analogu. Ze słynną rozpiętością negatywu jest nawet łatwiej.

To że zniknął filtr odsiewający gnioty to fakt... Ale czy to mój problem? czy to wada cyfry? Ja się cieszę, że łatwiej mi robić zdjęcia, z których jestem zadowolony. A może to są gnioty... nie wiem.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Dokladnie z tym ze nagle sie okazuje ze wlasciwie nie jest potrzebny swiadomy pomiar swiatla, do kosza mozna wyrzucic szare polowki i mase innych rzeczy bo soft w aparacie zrobi wszystko za nas.
    Wyrzucono filtry korygujące WB. I co złego z tego wynikło? Coż to za magia siedzi w filtrach? Wkrótce będą interesować tylko archeologów Zresztą połówka to też ułatwienie, oszustwo, sztuczka dla nieuków i leni, którzy nie chcą poczekać, aż światło dobrze się ułoży i nie umieją dobrze wywołać negatywu w ciemni

Jesli tak ma wygladac ewolucja to jakos mnie sie to nie podoba ale kazdy ma swoje podejscie do hobby i ja tam nie bede nikomu narzucal mojego. Ja czuje duzo wieksza przyjemnosc z ustawienia sie na statywie uzycia kilku filtrow i uzyskania za pierwszym razem zamierzonego efektu niz z pozniejszego laczenia kilku zdjec w jedno i obrobki selektywnej.
    Przyjemność i hobby rzadko ma racjonalne uzasadnienie

Musze jechac na wykopy ... mam nadzieje ze archeologow w najblizszym czasie nie zastapia samokopiace i samodokumentujace maszyny, ktore na koniec beda wypluwaly gotowe ksiazki
    A ja mam nadzieję, że tak się stanie Wówczas dużo inteligentnych ludzi będzie mogło się zająć innymi zadaniami, od czego dobrobyt wzrośnie :>
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

I to niby ten auto-HDR ma to zmienić?? W takim razie aż się boję spytać, co sądzisz o światłomierzach, Av, Tv, że o P i zielonym nie wspomnę...

sv
    Guest

Domyślnie

McKane: wybacz, ale ta Twoja argumentacja jest troche naiwna i raczej nie na temat.
    Co do pomiaru swiatla: to w analogu mogles sie walnac w pomiarze o trzy przyslony a laboludek to wyprostowal. w cyfrze prawidlowy pomiar swiatla to 95% foty. niestety sa tacy co o tym nie pamietaja

sv
    Guest

Domyślnie

a co do szarej polowki to nie masz racji; wlasnie w cyfrze najbardziej sie przydaje (w przeciwienstwie do wielu innych filtrow)

Strona 11 z 114 PierwszyPierwszy ... 9101112132161111 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów