Strona 106 z 114 PierwszyPierwszy ... 65696104105106107108 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 051 do 1 060 z 1138

Wątek: Analog vs Cyfra

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gawryl Zobacz posta
    śmieszne jest w fotografii analogowej to właśnie, że trzeba ze świecą szukać dobrego skanerzysty, jeśli się chce cieszyć swoimi zdjęciami na kompie.

podany przez Ciebie lab ma bardzo dobre referencje, ale jest to jeden z nielicznych labów w Polsce! oczywiście nie jest on też tani, choć to już inna kwestia. rzeczą wpieniającą mnie osobiście za moich ,,analogowych czasów'' był dodatkowo czas oczekiwania na skany - zbyt długi...

wracając do meritum - jeśli nie ma się w okolicy dobrego skanerzysty, a jednocześnie zdjęcia cyfrowe chce się posiadać, to zabawa w analoga jest pomyłką - tanie laby masowo skanujące niszczą cały efekt zdjęć i przyjemność z ich oglądania - IMO.
    Fakt, mam szczęście że poznałem to miejsce. Ale materiały można im też wysyłać pocztą :-D A koszty... z jednej rolki robię tylko kilka dużych skanów więc aż tak drogo nie jest. Resztę zdjęć których nie będę publikował oglądam pod lupką. Zwykłe laby to jak wspomniałeś całkowita porażka (to jeszcze zależy gdzie).

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Ale materiały można im też wysyłać pocztą :-D
    czas, czas i jeszcze raz czas
    swego czasu miałem całkiem fajną umowę z jednym takim skanerzystą, który po otrzymaniu wysłanych przeze mnie negatywów skanował je i wrzucał mi je na mój komp via internet. super układ ale jednak... czas.... może ja jakiś durny po prostu jestem, że mi się tak spieszy - więc kupiłem cyfraka
    Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Zwykłe laby to jak wspomniałeś całkowita porażka (to jeszcze zależy gdzie).
    dodam, że nawet posiadanie całkiem przyzwoitego skanera i samodzielnego skanowania w domu niewystarcza. znajomy kupił sobie Epsona (chyba Perfection V700 Foto lub Perfection V750 Pro - niepamiętam) i skanowaliśmy z marnym (jak za tą cenę urządzenia!) skutkiem. pewnie był to problem z naszej strony, bo zdaję sobie sprawę z faktu, że skanować też trzeba umieć. czyli: tak, jak w cyfrze jest problem z (dobrym) przerobieniem zdjęć na B&W tak w analogu jest problem z (dobrym) domowym skanowaniem (nawet na dobrym sprzęcie) ! a uczyć mi się tego nie chce, by potem przez pół godziny (lub i dłużej!) skanować jedną klatkę - cyfra szybsza
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

wracając do meritum - jeśli nie ma się w okolicy dobrego skanerzysty, a jednocześnie zdjęcia cyfrowe chce się posiadać, to zabawa w analoga jest pomyłką - tanie laby masowo skanujące niszczą cały efekt zdjęć i przyjemność z ich oglądania - IMO.
    Trudno nie przyznać Ci racji, niemniej problem ten dotyczy głównie materiałów kolorowych. Czarno-białe, z zupełnie zadowalającym na amatorskie potrzeby skutkiem, można skanować na prostych domowo - biurowych skanerach płaskich, z sensowną przystawką, np Epson V100, kosztujący około 350 zł.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu

Domyślnie

Poniewaz Kubaman sie juz dobrze wyspal zacytuje mu jego wlasne slowa z watku o mak.III

Cytat:Napisał Dzygit-Dublin
    sie ma
    jescze jeden mark 3 i foty do pokazania.
    Napisal Kubaman;
    "ja pierniczę, czy ten aparat kupują w pierwszej linii sami onanisci beztalencia? Jedyne co widzę, to podniecanie się wysokimi ISO, podczas gdy ani kadru, ani światła, ani ostrości ani nic zupełnie nie ma na tych wszystkich zdjęciach. Koszmar."

Co Ci sie stalo? Przekonalismy Cie? Piszesz jak Chomsky! Identycznie!
    Widzisz, myslisz tak ja my tylko tak udajesz.
    Czesc.Ch.
    Analog ma "dusze".

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Chomsky odkrył, że Kubaman w środku jest analogowy

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    Co Ci sie stalo? Przekonalismy Cie? Piszesz jak Chomsky! Identycznie!
    Widzisz, myslisz tak ja my tylko tak udajesz.
    Czesc.Ch.
    haha, kiedy to pisałem, zastanawiałem się czy przypadkiem McKane tego od razu nie podlinkuje jako dowód czegoś tam

Chomsky, ja - w przeciwieństwie do ciebie - nie twierdzę, że cyfra determinuje jakąś postawę, podobnie jak analog jej nie determinuje. Aparat to narzędzie pracy, rzemieślnika lub twórcy, wsjo rawno. Głupek będzie głupkiem, artysta artystą, a amator pasjonat pozostanie amatorem pasjonatem.

Moja perspektywa jest inna, bo nie zakładam z góry, że jak ktoś ma kaskę i ochotę na Mk3, to musowo jest beztalencie, szpaner i ignorant. Tym się różnimy. Zresztą, założę się, że gdy cyfry nie było, byli również kolesie kupujący EOSa 1V tylko po to, aby się pobawić. Ale to ich prawo. Ja tylko marudzę, ze nie mam na co popatrzeć.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

dodam, że nawet posiadanie całkiem przyzwoitego skanera i samodzielnego skanowania w domu niewystarcza. znajomy kupił sobie Epsona (chyba Perfection V700 Foto lub Perfection V750 Pro - niepamiętam) i skanowaliśmy z marnym (jak za tą cenę urządzenia!) skutkiem. pewnie był to problem z naszej strony, bo zdaję sobie sprawę z faktu, że skanować też trzeba umieć.
    Aby domowym skanerem wyciągnąć wszystkie detale ze slajdu (nie wspominając o negatywie) trzeba by robić dla każdej klatki HDR (przy skanowaniu) :-)

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Bagnet odbitki (tradycyjne z powiekszalnika) chce robic z negatywu, skanowac nie potrzebuje bo to samo ujecie powtarzam DSLR'em;-) ale znowu irytuje mnie jakosc odbitek z cyfry. 300DPI to zdecydowanie za malo...
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A ja właśnie instaluję sobie w domu nowy skaner, z przystawką.... oczywiście Canon :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    haha, kiedy to pisałem, zastanawiałem się czy przypadkiem McKane tego od razu nie podlinkuje jako dowód czegoś tam

Za dlugo siedze w pracy i nie daje rady sledzic wszystkiego Swoja droga w robocie tluke tylko cyfra ... inaczej z tygodniu poszedlbym z torbami.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Strona 106 z 114 PierwszyPierwszy ... 65696104105106107108 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów