Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Żywotność migawki

Domyślnie Żywotność migawki

Witam,

Pare dni temu zakupiłem sobie 550D. W nagłym szale zacząłem robić zdjęcia czemu tylko mogłem. Przez te pare dni wycykałem dość sporo zdjęć, które służyły mi tylko i wyłącznie do eksperymentowania z trybami, czasem migawki i przesłoną. Większość z nich poszła więc do kasacji.

I nagle uderzył mnie fakt, że przecież migawka się zużywa. Wyczytałem, że dla 550D gwarancja obejmuje 100.000 "cyknięć". Czy w takim razie lustrzankę trzeba oszczędzać? Nie można na niej zbytnio eksperymentować? Trochę ciężko dać upust fantazji, mając w głowie blokadę "nie będę cykał, bo się zużywa...".

Jak to wygląda u Was?

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Barn Zobacz posta
    Czy w takim razie lustrzankę trzeba oszczędzać?
    Jak nie będziesz nią rozłupywać orzechów będzie ok.
    Nie można na niej zbytnio eksperymentować?
    To jak chcesz się nauczyć robić zdjęcia?
    Trochę ciężko dać upust fantazji, mając w głowie blokadę "nie będę cykał, bo się zużywa...".
    Zmień nastawienie bo popadniesz w kompleksy.

Domyślnie

100 000 to dużo z czasem zaczniesz robić coraz mniej ale za to lepszych jakościowo, trzeba więcej myśleć przed naciśnięciem spustu. miałem podobne wątpliwości przy pierwszej lustrzance cyfrowej. wciąż uważam, że robię zbyt dużo bezużytecznych fot, ale jest dużo lepiej.
    Canon EOS 450D/50 mm 1.8/18 - 55 Kit "Nie jestem szalony, interesuje mnie wolność." - Jim Morrison

Dopiero zaczyna Awatar kossa8
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Hehe spokojnie. To że migawka jest na gwaranji przez 100000 klapnięć nie oznacza że po tej ilości padnie. Migawkę można wymienić więc niczym się nie martw i dawaj upust swojej twórczości
    canon 5dmkll l canon 40d l canon 350d l 24-105mmL 4f l 50mm 1,4f l tamron 17-50mm l 580exll

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JonathanStrange Zobacz posta
    [...] trzeba więcej myśleć przed naciśnięciem spustu.
    Z czasem wejdzie Ci to w krew
    Cytat Zamieszczone przez Jkossa8
    Migawkę można wymienić więc niczym się nie martw[...]
    Dokładnie.
    Nie zamartwiaj się na zapas
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez JonathanStrange Zobacz posta
    [...] trzeba więcej myśleć przed naciśnięciem spustu.
    Z czasem wejdzie Ci to w krew
    Cytat Zamieszczone przez kossa8
    Migawkę można wymienić więc niczym się nie martw[...]
    Dokładnie.
    Nie zamartwiaj się na zapas
    Ostatnio edytowane przez michael_key ; 06-03-2011 o 19:24 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Uff, troche mnie uspokoiliscie Właśnie tu jest pies pogrzebany, że nauka wymaga czasem eksperymentowania, uczenia się na błędach. Więc może trochę spanikowałem. Po prostu wyczytałem gdzieś, że gość zrobił jakimś Nikonem w 3 lata 5000 zdjęc. Co wydało mi się zaskakująco małą ilością, a pisał, że używa go profesjonalnie. Gdzieś tam zauważyłem, że wymiana migawki to kwota rzędu 500-800zł, więc nie jest jakoś tragicznie w sumie. OK, w takim razie postanawiam się ciut ograniczyć, ale bez przesady Z biegiem czasu może faktycznie pójdzie to trochę lepiej.

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

prędzej zmienisz aparat niż migawkę

Dopiero zaczyna Awatar kossa8
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

też tak myślę. Ja uczyłem się od 350tki przez 40ke aż do 5dmk2 i w żadnym mi migawka nie poleciała a był czas w którym jak inni początkujący na weselu robiłem prawie 3 tysiące zdjęć i wesel zrobiłem sporo a i tak 40d (które zajechałem najbardziej ) działa bez zarzutu
    canon 5dmkll l canon 40d l canon 350d l 24-105mmL 4f l 50mm 1,4f l tamron 17-50mm l 580exll

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja też jak dorwałem swojego pierwszego cyfrzaka to strzelałem wszystko co popadnie. Pamiętam jak na pierwszej imprezie (jakiś zlot rycerzy) strzeliłem ponad 1000zdjęć w 3 godzin czyli 1 zdjęcie co 10s ;-) Teraz już staram się tak nie robić - lepiej zrobić 50-100 zdjęć, które będą przemyślane i z nich wybrać 5-10 niż walić takie serie zdjęć do których już nigdy nie wrócisz.
    Sam też jestem na etapie nauki, ale po pierwszym etapie szału jest tak jak doświadczeni koledzy piszą - starasz się robić zdjęcia bardziej przemyślane. Wykonać 100k zdjęć amatorsko to jest na prawdę sztuka i nie sądzę abyś dał radę dobić do takiej liczby w 3-4 lata - to jest jakieś 100 zdjęć dziennie przez 3 lata ;-)

Zresztą w najgorszym razie wymienisz migawkę, co jak sam piszesz nie jest jakimś koszmarnym kosztem. Strzelaj foty i się niczym nie martw.

Dopiero zaczyna Awatar Lysy665
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Kupiłem 40D z przebiegiem 7k - poprzedni właściciel zrobił to w 1 rok, ja przez 1,5 roku nastrzelałem dużo dużo wiecej i jakoś nie boli mnie serce przy każdym klapnięciu lustra więc chill, nie onanizujmy się sprzętem
    EOS 40D | 350D | Canon 28/1,8 | Canon 70-200/2,8 | Tamron 17-50/2,8 | Canon 50/1,8 | Canon 70-210/3,5-4,5 | 580EX II | poxiGRIP
    << EOS 100 + EOS 3000V >>

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów