Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: fotografowanie z balonu

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar RUTRA007
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

50tka to body.
    Mam trochę szklarni (5 szkiełek od 8 do 300 mm).
    To celem wyjaśnienia sprzętowego, choć to nie ma większego znaczenia dla sprawy.

A co do meritum:
    Wydaje mi się, że jednak są to trochę inne warunki od zwyczajnych i dlatego porady doświadczonych kanonierów są mile widziane.
    Autofokus działa i owszem tak samo, ale:
    1. Przy słabszym oświetleniu (np. godzina przed wschodem słońca) może warto użyć statywu. No ale dłuższe czasy mogą być problemem. Balon się przemieszcza (przyznam, że nie wiem z jaką prędkością). Zatem może być gorzej z ostrością. Robiłem kiedyś fotki w takich warunkach ze statku i trzeba było mieć na uwadze to, że aparat jest w ruchu.
    2. Można wyższe iso i krótsze czasy. Ale przy 50-tce nie można szaleć, bo jeśli chodzi o szumy to mogłoby być lepiej. Pozostaje też kwestia wartości przesłony. W sumie głębia ostrości w takich fotkach nie powinna być zbyt mała, a to już powoduje pewne ograniczenia w ilości dostarczanego do matrycy światła.
    3. Zatem odpowiadając na wpisy - tak, jest różnica w foceniu. Dla przykładu - pstrykając z ziemi nie martwię się długim czasem (co najwyżej dołożę szary filtr), jak chcę mieć ruch chmurek - dłuższy czas i nie ma sprawy, ziemia i ja pozostajemy w miejscu. Tu jest inaczej.
    4. Ponadto interesowałoby mnie, jaką najczęściej stosuje się wówczas ogniskowa. Czy coś szerszego w stylu 24 mm, czy okolice 100-tki ? Wiem, wiem, to kwestia kompozycji, motywu itp itd, ale chodziłoby mi o uwagę statystyczną. Podobnie z przesłoną.

Pozdrawiam
    rutra007
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ps nigdy nie leciałem balonem i nie wiem, czy trzęsie, jak wygląda spraw ruchów poziomych i pionowych (czy są płynne) itp. Zatem będę wdzieczny za spostrzeżenia osób, które to ćwiczyły.
    Ostatnio edytowane przez RUTRA007 ; 06-03-2011 o 13:53 Powód: Automerged Doublepost
    Rutra007

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RUTRA007 Zobacz posta
    [...] nigdy nie leciałem balonem i nie wiem, czy trzęsie, jak wygląda spraw ruchów poziomych i pionowych (czy są płynne) itp. Zatem będę wdzieczny za spostrzeżenia osób, które to ćwiczyły.
    Nic nie trzęsie, w zasadzie nic nie wieje (balon porusza się z wiatrem), wszelkie ruchy pionowe czy poziome są bardzo płynne.
    O statywie zapomnij; w koszu są przeważnie 4 osoby, 4 duże butle propanu i zwyczajnie nie ma miejsca żeby się rozkładać. Zresztą balon jest w ruchu i dłuższe czasy raczej nie wchodzą w grę.
    C-F-K - forever

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Nic nie trzęsie, w zasadzie nic nie wieje (balon porusza się z wiatrem), wszelkie ruchy pionowe czy poziome są bardzo płynne.
    O statywie zapomnij; w koszu są przeważnie 4 osoby, 4 duże butle propanu i zwyczajnie nie ma miejsca żeby się rozkładać. Zresztą balon jest w ruchu i dłuższe czasy raczej nie wchodzą w grę.
    W koszu są 4 albo nawet 24 osoby tak gwoli ścisłości Więc dowiedz się jakim koszem będziesz leciał, aczkolwiek tak jak koledzy mówią - będzie ciasno
    Lot może być albo wcześnie rano albo wieczorem, tuż ok zachodu słońca.

Uprawnienia umieszczania postów