Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Lampa błyskowa a sport

Coś już napisał Awatar YouCan92
    Miasto
    Wronki

Domyślnie Lampa błyskowa a sport

Witam serdecznie. Od pewnego czasu nurtuje mnie pytanie jak doświetlić obiekt tak jak np u p Łukasza Nazdraczewa ], ? Wiadomo żeby uzyskać zdjęcie ostre, zamrożone w ruchu trzeba użyć odpowiednio krótkiego czasu naświetlania, no własnie ale jak np czas 1/500 pogodzić z błyskiem lampy której światło rejestruje się max przy 1/250?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    zdjęcia (nie wiem dlaczego ale sie nie wczytały) http://www.fotoart.pl/filez/1252833376.jpg
    Ostatnio edytowane przez YouCan92 ; 06-03-2011 o 01:51 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkII + słoiki + inne akcesoria + pomysł

Blog osobisty

California Dreamer
    Guest

Domyślnie

Żeby zrobić takie zdjęcie wystarczy ci 1/200 i nie będzie ruszone.
    Nie wiem czy pomoge ale np to zdjęcie:

robione po zmroku przy 1/180 i f4.5
    Nie jest idealne, ale nie jest też rozmazane

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

jesli blyskasz, to czas otwarcia migawki ma tylko i wylacznie wplyw na tlo. nie ma wplywu na obiekt na pierwszym planie, ktory zmrozi sie tak czy siak dzieki blyskom lamp.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Miasto
    Wronki

Domyślnie

merger to możesz mi zdradzić na jakim czasie naświetlania zrobiłeś np te zdjęcie? Mam rozumiec ze np gdy motocykl wyskakuje z hopy i mam go na kadrze to starczy np 1/250 sek żeby obraz był ostry?

Blog osobisty

Początki nałogu

Domyślnie

Wystarczy błysk flesza, który zamrozi ruch. Możesz też eksperymentować z dłuższymi czasami naświetlania i błyskiem oraz synchronizacją błysku na 1 i 2 lamelkę

Domyślnie

Witam
    1/250 moze byc ok lub za malo zalezy jak szybko obiekt sie porusza

Darek
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Miasto
    Wronki

Domyślnie

Dzięki bardzo jkl8, merger i California Dreamer, za,, rozświetlenie " mi tematu , od razu zabrałem się to testów i już wiem wszystko to co chce wiedzieć. Czyli aby zrobić ostre zdjęcie obiektu przy niedostatecznym oświetleniu, oświetlając lampą błyskową, nie ma znaczenia czy użyje 1/250 czy 1s . Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam ;]

Blog osobisty

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

to zdjecie, o ktorym pisales jest zrobione przy 1/100 f3.5 na tokinie 10-17.
    tutaj masz pelny opis sytuacji (niestety po angielsku).
    generalnie to, tak jak pisalem, czas otwarcia migawki nei jest wazny. ale istotne jest ustawienie lamp. chodzi o to, zeby kontury byly ostre, ale zeby front postaci nie byl oswietlany bezposrednio, bo to wyglada po prostu zle
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez YouCan92 Zobacz posta
    oświetlając lampą błyskową, nie ma znaczenia czy użyje 1/250 czy 1s .
    No aż tak dobrze nie jest szczególnie przy dłuższych czasach, ale jednocześnie z połączenia długich czasów i błyskania mogą powstać ciekawe efekty. Próbuj.

Miasto
    Wronki

Domyślnie

dzięki za odpowiedzi :] teraz tylko szukam jakiejś ciekawej imprezy sportowej w okolicach Poznania

Blog osobisty

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów