Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Statywy i głowice firmy ELFO

Dopiero zaczyna

Domyślnie Statywy i głowice firmy ELFO

Witam,

przymierzam się do zakupu statywu i głowicy. Chciałbym kupić coś tańszego od manfrotto. Do wyboru mam Goldphoto, Benro no i ELFO.. o tym ostatnim nie potrafie nic znaleźć. Zastanawiam się nad takim zestawem :

http://www.elfo.com.pl/index.php?men...=76&prodid=472

http://www.elfo.com.pl/index.php?men...=76&prodid=467

Statyw i głowica nie jest droga, ale czy wart swojej ceny? Proszę o opinie..

Coś już napisał Awatar BigDog
    Miasto
    POZNAŃ

Domyślnie

Nie przekonuje mnie sposób zaciskania sekcji nóg w tym statywie poprzez te "zakrętki". Jak dla mnie zbyt wiele dłubania by poskładać ten statyw. Kiedyś jak szukałem statywu wybrałem w efekcie konstrukcję z klasycznymi zaciskami.
    A tak na marginesie coś mi w tym Elfo przypomina Benro.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ale zwróć uwagę, że ten statyw który podlinkowałeś jest dosyć niski bo raptem aż 141 cm. Jak dojedzie głowica to wyjdzie 151 cm więc do aparatu będziesz się kłaniał jak Leninowi w mauzoleum. No chyba że taka wysokość Tobie odpowiada to nie ma tematu....
    Ostatnio edytowane przez BigDog ; 05-03-2011 o 15:29 Powód: Automerged Doublepost
    ....robiłbym lepsze zdjęcia jak miałbym lepszy aparat

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BigDog Zobacz posta
    Nie przekonuje mnie sposób zaciskania sekcji nóg w tym statywie poprzez te "zakrętki". ...
    A tak na marginesie coś mi w tym Elfo przypomina Benro....
    Raczej oba są kopią Gitzo. "Te zakrętki" są OK. Chyba, że ktoś chce uprawiać zawody kto szybciej rozłoży/ustawi statyw.

151 cm to wystarczająco dla człowieka o wzroście do ok. 180cm. Mam 176cm wzrostu i statyw (do "półki" pod aparat - góra głowicy) 155 cm + aparat z gripem i.... musiał bym umieć fruwać. Nawet na palcach nie sięgnę do wizjera. Sprawdzone.

EDIT: Głowica przypomina ArcaSwiss czyli kolejna kopia/podróbka
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 05-03-2011 o 16:19

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Co to się porobiło...
    Elfo produkuje statywy fotograficzne. Kiedyś produkowali wyłącznie flesze studyjne. Sam mam dwie 250tki . Niezniszczalne. Moje mają ze 20 lat. Ale ciekawe czy te statywy to oni sami produkują czy tylko sprowadzają z Chin. Jeśli sami, i jeśli utrzymują markę , to mogą być niezłe.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    ....produkują czy tylko sprowadzają z Chin......
    Raczej chińszczyzna. Niedługo cała produkcja wszystkiego zostanie przeniesiona do Państwa Środka. Wczoraj w Castoramie kupiłem śrubki M3x10... made in China...

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BigDog Zobacz posta
    Ale zwróć uwagę, że ten statyw który podlinkowałeś jest dosyć niski bo raptem aż 141 cm. Jak dojedzie głowica to wyjdzie 151 cm więc do aparatu będziesz się kłaniał jak Leninowi w mauzoleum. No chyba że taka wysokość Tobie odpowiada to nie ma tematu....
    Myślę, że wysokość nie będzie dla mnie problemem. Przymierzyłem przed chwilą stary statyw na wysokość 141cm i 150cm i nie muszę się do niego jakoś specjalnie pochylać mimo, że mam 188cm wzrostu. Pytanie tylko jak z wytrzymałością.. Na stronie piszą "Statyw jest zbudowany wyłącznie z elementów metalowych. " Cena jest przystępna. Tylko brak jakichkolwiek opinii użytkowników. Nie wiem kiedy te produkty mogły się pojawić na rynku bo wcześniej nie rozglądałem się za statywami. Domyślam się jedynie, że nie dawno.. Sam nie wiem czy ryzykować. W tej cenie jest goldphoto - opinie są podzielone. Benro i kilka no name.. Może polecicie mi coś w granicach 250zł? + 250zł na głowicę kulową.

Coś już napisał Awatar BigDog
    Miasto
    POZNAŃ

Domyślnie

coś takiego powinno się Tobie spodobać :
    BENRO A-500EX + BH-2 za niecałe 500 albo BENRO A-550EX + KB-1 za trochę ponad 500. Benro dodaje do tych statywów pokrowiec z paskiem i zestaw kluczyków w cenie.
    Ja mam połączenie tych zestawów bo statyw A-550EX z głowicą BH-2 . Nie jest zły, dosyć stabilny choć trochę cięższy zestaw potrafi na nim drgnąć.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Aha... a co do wysokości jeszcze - to im wyższy statyw tym będzie stabilniejszy w swoich niskich pozycjach.
    Ostatnio edytowane przez BigDog ; 05-03-2011 o 17:27 Powód: Automerged Doublepost
    ....robiłbym lepsze zdjęcia jak miałbym lepszy aparat

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Zdecydowałem się jednak na statyw Benro A-298n6 bo da się go kupić za 289zł Ale dokupie do niego głowicę kulową z ELFO. Jak dostanę to moge zamieścić kilka zdjęć

Uprawnienia umieszczania postów