Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Ostrość - coś nie tak czy mi się wydaje?

Bywalec
    Miasto
    Ostrołęka

Domyślnie

Ok, dzięki za rady. Filtra UV nie używam i nie posiadam, tylko polar, lecz nie na tych ostatnich zdjęciach. Zdjęcia może dlatego nie doświetlone bo pomiar światła był ustawiony centralnie.

Następne zdjęcia jutro bo dziś już niestety tylko ISO 1600 wchodzi w grę.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.

Bywalec
    Miasto
    Ostrołęka

Domyślnie

Zdjęcie zrobione przed chwilą w trybie P z AF. Mi się wydaje że jednak coś nie tak ponieważ zdjęcie jest bardzo nie ostro przy cropie, ale ostateczny osąd pozostawiam Wam, czy to ja coś źle robi eczy t jedank wina obiektywu.

Pozdrawiam

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Dalej nie wiadomo gdzie jest punkt ostrzenia. Najostrzejszy element to Madalińskiego 21. Ostrzyć trzeba na jakiś kontrastowy element - np. na tym zdjęciu na daszek nad Madalińskiego 21. A nie robiłeś tego zdjęcia przypadkiem przez szybę?

Wydaje się mydlano ale to... 18-200 zoom 10x. To po prostu jest słabe, ok nienajlepsze szkło.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał Awatar ska
    Miasto
    Lubin

Domyślnie

Taak to jest jak kupuje się dobre body a gówniane obiektywy

Domyślnie

Zrób test w domu ze statywu, z MLU, z wężykiem, na kontrastowej expo. Jeżeli wtedy uzyskasz 10/10 mydło to będzie lipa. Robiąc zdjęcia byle jak za dużo zmiennych wchodzi w grę. Dzisiejsze "sprzęty" są cholernie precyzyjne i żeby wydobyć z nich 100% trzeba często zaaranżować równie precyzyjne ekspozycje.

Dla przykładu;

Bez MLU i wężyka

Z MLU i wężykiem

To 100% cropy bez żadnej ingerencji, przy E-0,3, F-5,6 ,ISO 400, a szkło to 17-85.

Domyślnie

przede wszystkim to musisz ogarnąć podstawy fotografii...a nie kupować statyw, który potem będzie leżał bo nie będziesz wiedział jak z niego skorzystać...

Zacznij od zajrzenia do wątku z literaturą fotograficzną, wybierz kilka interesujących pozycji i z nich skorzystaj.

Bywalec Awatar Zybi_S
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Witam

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Dalej nie wiadomo gdzie jest punkt ostrzenia. ...
    W programie ExifTool można odczytać:
    AFpointsSelected 4 - czyli dla 50D jest to środkowy

pozdrawiam

Domyślnie :)

Mi wyglada na uwalone szklo - nawet tak lipna optycznie konstrukcja powinna dawac ostrzejszy obraz zwlaszcza przykmnieta. Sprobuj wyostrzyc recznie (uzyj life view) i zobacz co ci wyjdzie.

Bywalec
    Miasto
    Ostrołęka

Domyślnie

Wszystkie ostrzone na AF z centalnym pomiarem.

http://www.turboimagehost.com/p/6339..._8893.JPG.html

http://www.turboimagehost.com/p/6339..._8943.JPG.html

http://www.turboimagehost.com/p/6339..._8953.JPG.html

Nie wiem czemu ale miniaturki nie działały.

W 1. zdjęciu AF centralnie na znak, w 2. to samo ale przy innej ogniskowej.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez mateuszkaratysz Zobacz posta
    przede wszystkim to musisz ogarnąć podstawy fotografii...a nie kupować statyw, który potem będzie leżał bo nie będziesz wiedział jak z niego skorzystać...

Zacznij od zajrzenia do wątku z literaturą fotograficzną, wybierz kilka interesujących pozycji i z nich skorzystaj.
    lektur już się naczytałem i zdecydowanie wolę zajęcia praktyczne od teoretycznych.

Statyw już mam ale na wietrze się "giba" gdyż jest to badziew za 100zł w którym zresztą jedna nogę musiałem kleić...
    Ostatnio edytowane przez yakuza144 ; 09-03-2011 o 23:22 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Dziwne jest zdjęcie #3, wygląda jakby GO po jakiejś dziwnej płaszczyźnie się rozłożyła (jaka ogniskowa i przysłona ?). Jak wcześniej pisałem, proponuje przemyślany test. W domowych warunkach z MLU i wężykiem/samowyzwalaczem możesz w prosty sposób wyeliminować trzęsący się na wietrze statyw.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów