Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Lustro w 50D

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar kossa8
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

wiesz, jeśli robisz przypuśćmy na imprezie 3500 zdjęć to nie ma o do tego wątpliwości że po pewnym czasie padnie ale wydaje mi się że z 180000 200000 zrobi więc narazie sie niczym nie musisz martwić. Ja mam 40d które już narobiło wiele zdjęć a napewno ponad 100 tyś i działa a migawki jakoś źle nie słychać a skoro 50d jesy nowsze to chyba i trwalsze
    canon 5dmkll l canon 40d l canon 350d l 24-105mmL 4f l 50mm 1,4f l tamron 17-50mm l 580exll

Coś już napisał Awatar mirasb
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witam
    O rany , a cóż to za impreza , że trzeba zrobić 3500 zdjęć.

Wychodzi na to ,że przez 12 godzin non stop robisz ok. 5 zdjęć na minutę.
    Gdzie czas na kompozycję i weryfikację kadru.

Migawka może paść w każdej chwili bez względu na przebieg.
    Obecnie używam 2 korpusy 30d kupione w 2007 i odpukać nic nie wskazuje na awarię.

Pozdrawiam
    Mirek

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirasb Zobacz posta
    Witam
    O rany , a cóż to za impreza , że trzeba zrobić 3500 zdjęć.
    Choćby ślub (cały reportaż)

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Choćby ślub (cały reportaż)
    Kurcze, w czasach analoga wystarczyło na to kilka rolek filmu i zdjęcia miały wyraz. A teraz magicy klepią tysiąc klatek, a efekty często i gęsto są gorsze ;-))). Może wynika to z tego, że kiedyś fotograf myślał zanim nacisnął spust, a teraz spust ma wciśnięty non stop, a potem rzeźbi na komputerze ;-)
    A tak na poważnie to Autor chyba za bardzo się przejmuje :-). Nawet jak po tych 100 czy 200 tys. klapnieć padnie migawka, to za parę stówek ją wymieni i będzie cacy. Zresztą jak zamiaruje 50D mieć na zapas to wielce prawdopodobnym jest że tej ilości w ogóle nie osiągnie ;-)))).
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała/Ustroń

Domyślnie

Pierwsza sprawa Proszę zmienić temat bo dotyczy MIGAWKI a nie LUSTRA
    Druga sprawa robiąc ponad 50 ślubów analogiem (50E) teraz 400D obecnie 50D nigdy nie maiłem więcej jak 1000 zdjęć do obrabiania w PS, nawet 2 dniowe wesele to to 800-900 zdjęć. Co do migawki w 50 D spodziewam się grubo ponad 100 000 jakieś awarii.
    Pozdrawiam

50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miczael Zobacz posta
    Co do migawki w 50 D spodziewam się grubo ponad 100 000 jakieś awarii.
    Kumplowi padła przy około 90 000 teraz niedawno. Ja w przyszłym tygodniu będę miał święto, bo 40 000 wskoczy na licznik Ciekawe czy dbanie o sprzęt jakoś wpływa na migawkę. Wiem, że częste używanie serii bardziej ją niszczy, ale czy oprócz tego są jeszcze jakieś czynniki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hellfire Zobacz posta
    .. Wiem, że częste używanie serii bardziej ją niszczy, ale czy oprócz tego są jeszcze jakieś czynniki..
    .. niezliczona ich ilość jak przypuszczam. Pewnie temp. i wilgotność otoczenie też ma znaczenie. Najczęściej to pękają miedziane blaszki przy mechanizmie naciągu, czyli zmęczenie materiału.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Kumplowi padła przy około 90 000 teraz niedawno. Ja w przyszłym tygodniu będę miał święto, bo 40 000 wskoczy na licznik Ciekawe czy dbanie o sprzęt jakoś wpływa na migawkę. Wiem, że częste używanie serii bardziej ją niszczy, ale czy oprócz tego są jeszcze jakieś czynniki.
    Założyłbym się, że średnio kto częściej czyści matrycę, odkurza matówkę i wizjer, dmie gruchami itp., również częsciej wymienia migawkę.

Kurz, kawałki organizmu fotografa typu włosy, łupież, skóra, pot i kref, oraz wszelkie macania i dotykanie blach zwiększają opór ruchu migawki i powodują szybsze zużycie napędu.

Najlepiej nie zmieniać obiektywów.

Dopiero zaczyna Awatar xite
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Kumplowi padła przy około 90 000 teraz niedawno. Ja w przyszłym tygodniu będę miał święto, bo 40 000 wskoczy na licznik
    Gratulacje, nic tylko się cieszyć. W moim 50D migawka padła po ok. 9 000 klapnięć :-|.
    Eos 50D, 17-85, 28/2.8, 430 EX II
    Zdjęcia na CB: http://canon-board.info/showthread.php?t=62961

Zdjęcia na PB: http://xite.pinkbike.com/

Uprawnienia umieszczania postów