Ja niestety mam same złe doświadczenia z obiektywami Sigmy.
Miałem 3 różne szkiełka i każda miała problemy z celnością.
Powiedziałem sobie, nigdy więcej....
Ale:
nigdy nie mów, nigdy![]()
Ja niestety mam same złe doświadczenia z obiektywami Sigmy.
Miałem 3 różne szkiełka i każda miała problemy z celnością.
Powiedziałem sobie, nigdy więcej....
Ale:
nigdy nie mów, nigdy![]()
Ładne ciałko,gorące stopki i ostre oko:-P
Artysto, twórz, nie gadaj!
Johann Wolfgang Goethe
Nie należy uprzedzać się do Sigmy, bo to nie reguła. Miałem osobiście trzy Sigmy i dwie sprzedałem, bo nie odpowiadały mi kolory uzyskane z tych szkieł. Jednak to moje subiektywne odczucia. Do AF nie miałem zastrzeżeń, może dlatego że szkła były wyposażone w HSM.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Podsumowując, z obiektywem, nie tylko Sigmy jest jak z kobietą: trzeba dobrze trafić :-D, a potem to już samo idzie.
Z wyrazami głębokiego szacunku
Bogdan T.
-------------------------------------------------
Canon 7d, parę szkiełek i błyskotek
Chcialem kiedys Sigme 30mm - przestrzelilem 3 sztuki i podziekowalem Sigmie - kupilem Canona 28mm
Mam tylko jedną sigmę 70-300 APO i gdy jest dużo światła to trafia z AF choć trzeba być cierpliwym. Nie jest zła ale najchętniej wymieniłbym ją na Canona 70-200 f/4.
Porównywałem też 50mm sigmy i canona. Może trafiłem na złą sztukę ale sigma miała spory front focus, canon zamówiony przez net trafia w punkt.
Kiedy chciałem dokupić coś szerszego sigmy 30mm już nie brałem pod uwagę - tutaj bez rozterek wziąłem canona 28mm i bardzo lubię ostatnio to szkło - ostre od pełnej dziury, szybki AF i zero problemów z FF/BF.
Generalnie preferuję szkła canona i raczej je polecam. Sam nie kupię więcej sigmy czy tamrona.
Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B
SIGMA ProCentrum w Poznaniu na Baraniaka.
Są też w innych miastach ale nie wiem czy mają takie zapasy.
Zajrzyj tu http://www.sigma-procentrum.pl/
Pozdrawiam
C1000D, C50/1.8II, C18-55, C75-300, S17-70 DC MACRO OS HSM, parę M42, METZ 48 AF-1, STATYW MARUMI
W większości mam szkła canona :24-105,70-200,10-22 jednak posiadam też sigmę do FF 14mm i jestem z niej bardzo zadowolony.Tak jak większość wypowiedzi trzeba przetestować kilka szkieł i wybrać najlepsze.
Gdyby Bóg chciał aby człowiek latał dałby mu skrzydła,gdyby nie chciał nie dałby mu wyobraźni.:-D
We Wrocławiu proponuję Foto-Master na Odrzańskiej. Mają rozsądny asortyment nie tylko Canonowski ale i Sigmowy, obsługa też jest na bardzo dobrym poziomie i w razie czego coś rozsądnego zaproponuje. Ale to już wszyscy Wrocławianie to wiedzą.
Z wyrazami głębokiego szacunku
Bogdan T.
-------------------------------------------------
Canon 7d, parę szkiełek i błyskotek