witam, czy to prawda ze nie warto kupowac sigme bo AF nie wspolpracuje dobrze z Canonem? mam aktualnie Sigma 70mm F/2.8 EX DG Macro i bardzo czesto sie myli, tyle ze to macro wiec i tak recznie wiekszosc ostrze
witam, czy to prawda ze nie warto kupowac sigme bo AF nie wspolpracuje dobrze z Canonem? mam aktualnie Sigma 70mm F/2.8 EX DG Macro i bardzo czesto sie myli, tyle ze to macro wiec i tak recznie wiekszosc ostrze
Witam wszystkich (na mój dobry początek). Moim zdaniem, nie można uogólniać tego twierdzenia. Sam mam dwie sigmy, w tym 8-16 i 70-300 APO i obie doskonale łapią ostrość. Najlepszym rozwiązaniem to podejść z bodasem do sklepu i samemu popróbować. Możesz mieć szczęście jak ja albo trafić na takie gniot, że szkoda gadać.
Z wyrazami głębokiego szacunku
Bogdan T.
-------------------------------------------------
Canon 7d, parę szkiełek i błyskotek
no ale 8-16 to szeroki kat, gdzie jest duza glebia, a 70-300 APO sama z siebie nie ma ostrosci.. wiem bo mialem![]()
ja ratuję się sigmą12-24, bo na próżno szukać u canona UWA pod FF (pomijając cholernie drogie 8-15L)
Moja S 24-70/2,8 (bez HSM) miała potężny FF na 350D. Oddałem do serwisu sigmy i skalibrowali. Potem było w zasadzie dobrze, obrazek dawała bardzo ładny.
Teraz mam S 70-200/2,8 i nie zauwazam problemów z AF. Ale ja nie podziwiam tablic testowych, więc może dlatego ;-)))
300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)
Kiedyś już o tym pisałem. Chociaż sigma daje obrazek ładny to tylko jedną miałem ostrą. 50-150/2.8 mk1. Próbowałem sigmę 24-70hsm - nie współpracowała. Odpuściłem sobie większość Sigm czy Tamronów.
ArekLodzPl, wskaż mi system w którym UWA pod FF jest tanie?
<adzi> Nie wiem jak Twoja S300 APO, ale ja nie mogę narzekać na swoją. Ostrzy aż miło i jak na razie, może 10% jest niecelnych, ale to też może być moja wina ("któż jest bez grzechu...":-D).
Myślę, że tutaj duże też ma znaczenie to jak osoba fotografująca podchodzi do robienia danego zdjęcia. Sigma robi obiektywy dla ludzi cierpliwych i takich, którzy jak robią zdjęcia to są w tanie poświęcić mu więcej niż jedną sekundę. Poza tym, czasami zauważyłem, że muszę dwa a nawet trzy razy ostrzyć na fotografowany obiekt lub osobę. Ale tak samo robię na innych obiektywach. Jeśli chodzi S8-16, to ribię nią prawie wyłącznie widoczki w trakcie wyjazdów w góry.
Z wyrazami głębokiego szacunku
Bogdan T.
-------------------------------------------------
Canon 7d, parę szkiełek i błyskotek
Reguły nie ma. Sporo ludzi narzeka, pewnie jeszcze więcej nie narzeka tylko o tym nie pisze. Na pewno częściej niż w Canonie zdarzają się problemy z AF (bf,ff). Ja mam 3 Sigmy i wszystkie idealne, trafiają celnie, nie mydlą. Dwie kupiłem uzywki, trzecią w sklepie internetowym bez przebierania. Ale chyba nie jestem reprezentatywny. Absolutnie nie uważam, że Sigmy nie warto kupować. Warto, tym bardziej, że kilka szkieł konkurencji nie ma bo albo cena lepsza albo jakość.
EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM
Zakupiłem Sigmę 50mm f1.4 i jestem bardzo zadowolony. Nie muszę myśleć przy robieniu zdjęć. Obiektyw robi to za mnie... Ostrzy gdzie chce... HEHEHE żart oczywiście... Moja 50-tka miała lekki FF rosnący wraz z odległością od obiektu. Na szczęście wystarczyła mikrokalibracja i jest w porządku. Bardzo mi się podobają kolory jakie daje ten słoik. Pozdrawiam.
Ja używam S17-70 Macro OS HSM i nie powiem trochę w sklepie spędziłem na wybieraniu (sprawdziłem kilkanaście sztuk) ale egzemplarz który kupiłem jest idealny. Jestem bardzo zadowolony z tego szkielka.
C1000D, C50/1.8II, C18-55, C75-300, S17-70 DC MACRO OS HSM, parę M42, METZ 48 AF-1, STATYW MARUMI