SPROCKET
80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
Moja wycieczkowa galeria
Ale on ma trochę racji. Tworzysz teorię spiskową, która nie ma sensu. Dziwisz się, że odpowiedzi też nie mają do końca sensu?
Ja nie mówię, że on jest nie ostry tylko że w tym przedziale trudniej trafić z GO dla małych przysłon - żeby sprecyzować i uciąć spekulacje chodzi mi o przedział powiedzmy 4-7 metrów. Może ktoś podeśle sampla zrobionego z tekiej odległości w przedziale f: 1,4-2,0 który wg niego jest super ostry.
A wracając do głównego pytania, na które nie było odpowiedzi, 5m na skali 50mm 1,2L to przypadek czy coś celowego ( sigma 1,4 i canon 1,4 kończą na 3 metrach ) ??
Mam Canon 50/1.4 FD i EF - to są te same konstrukcje optyczne, z tym ze ten drugi ma AF. Na FD jest 3, 5, 10 i nieskonczonosc. Sam skok pierścienia którym nastawiamy ostrość w obu szkłach jest ten sam, bo w wersji AF jest jeszcze przekładnia-sprzegło, które to sztucznie zmniejszają przełożenie. Ale jeżeli się weźmie pierścień ze skala który to bezpośrednio przesuwa układ soczewek to w wersji manualnej jest on zarówno pierścieniem nastawiania ostrości i zachowuje swój duży kąt obrotu.
W AF to jest kompromis - żeby mieć szybko nastawioną ostrość ale i dokładnie. Widocznie w wersji 1.2L przełożenie pierścienia jest większe w celu większej kontroli dokładności ruchu suwnego soczewek. A że jest lepszy motor to prędkość AF na tym nie ucierpiała.
Dzięki szwayko !! to rozjaśnia temat !