Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Canon 50mm 1,2L vs 1,4 skala odległości - pytanie

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Po pierwsze to nie tworze tu żadnych teorii tylko zadaje pytanie

Jedyna teoria jaką wysnuwam to że przy Canonie 50 1,4 z obiektem w odległości 4 - 5metrów lub więcej, nie ma co stosować przysłon typu 1,4 -2,0 bo prawdopodobieństwo trafienia jest bardzo żadne

Pytanie dotyczyło szkieł o tej samej ogniskowej 50mm
    Faktycznie, nie tworzysz teorii tylko mity
    A jaką teorię dopasujesz do tego że C50 1.8 ma 5 przed nieskonczonością ?
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    Faktycznie, nie tworzysz teorii tylko mity
    A jaką teorię dopasujesz do tego że C50 1.8 ma 5 przed nieskonczonością ?
    Słuchaj - jeśli nie umiesz rzeczowo odpowiedzieć na zadane w temacie pytanie, to Twój głos tutaj na prawdę jest zbędny - szkoda czasu na trolowanie - idź popstrykaj sobie zdjęcia, może się nauczysz czegoś przy okazji.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Ale on ma trochę racji. Tworzysz teorię spiskową, która nie ma sensu. Dziwisz się, że odpowiedzi też nie mają do końca sensu?

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kossa8 Zobacz posta
    Napradę dobre pytanie. Ja mam 50 1.4 i jakoś nie zauważyłem by był nie ostry przy odległości większej niż 3m.
    Ja nie mówię, że on jest nie ostry tylko że w tym przedziale trudniej trafić z GO dla małych przysłon - żeby sprecyzować i uciąć spekulacje chodzi mi o przedział powiedzmy 4-7 metrów. Może ktoś podeśle sampla zrobionego z tekiej odległości w przedziale f: 1,4-2,0 który wg niego jest super ostry.

A wracając do głównego pytania, na które nie było odpowiedzi, 5m na skali 50mm 1,2L to przypadek czy coś celowego ( sigma 1,4 i canon 1,4 kończą na 3 metrach ) ??

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Po pierwsze to nie tworze tu żadnych teorii tylko zadaje pytanie ( nawet w temacie ) na które jak widać ani ja, ani Ty nie potrafimy udzielić odpowiedzi.
    Mam Canon 50/1.4 FD i EF - to są te same konstrukcje optyczne, z tym ze ten drugi ma AF. Na FD jest 3, 5, 10 i nieskonczonosc. Sam skok pierścienia którym nastawiamy ostrość w obu szkłach jest ten sam, bo w wersji AF jest jeszcze przekładnia-sprzegło, które to sztucznie zmniejszają przełożenie. Ale jeżeli się weźmie pierścień ze skala który to bezpośrednio przesuwa układ soczewek to w wersji manualnej jest on zarówno pierścieniem nastawiania ostrości i zachowuje swój duży kąt obrotu.

W AF to jest kompromis - żeby mieć szybko nastawioną ostrość ale i dokładnie. Widocznie w wersji 1.2L przełożenie pierścienia jest większe w celu większej kontroli dokładności ruchu suwnego soczewek. A że jest lepszy motor to prędkość AF na tym nie ucierpiała.

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Dzięki szwayko !! to rozjaśnia temat !

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów