Cytat Zamieszczone przez wojtek Zobacz posta
Muszę przyznać, że podziwiam pary młode, którym w dzisiejszych czasach przyszło szukać fotografa ślubnego.
Twój wywód jest niewiarygodny. Po pierwsze jest napisany z tezą, której nawet nie ukrywasz, bo piszesz o niej wprost w drugim zdaniu: że zdjęcia ślubne są robione przez ludzi, którzy nie mają lepszego pomysłu na życie (półgłówków? osoby bez talentu? kogo konkretnie?). Po drugie pomimo sążnistych akapitów nie mówisz, kogo polecasz, tylko kogo nie polecasz. Selekcja negatywna może i jest ciekawa, ale nikogo nie przybliży do dokonania satysfakcjonującego wyboru. Po trzecie - jaki jest sens pisać coś takiego na forum sprzętowym, gdzie raczej nie będzie osób nie wiedzących jak wybrać fotografa na ślub? Jak dla mnie jest to pisanie dla samego pisania, chociaż spostrzeżenia masz cenne. Mam jednak wrażenie, że rzecz jest napisana po prostu w poczuciu zawodowego niespełnienia.

A marudzenie, że klienci biorą najtańszego, jest już zupełnie bez sensu - bo to oczywista prawda. Większość ludzi nie ma dość umiejętności/wykształcenia/wyczucia, by rozróżnić zdjęcie wykonane z pomysłem, od pstryknięcia. Na rynku, gdzie jest tak wielu graczy, wybiera się więc takiego, który zyska sympatię, który zaproponuje korzystną cenę i tak dalej - czyli na bazie takich kryteriów, które mają niewiele wspólnego z samymi zdjęciami. Oczywiście jest też miejsce dla fotografów, którzy wiedzą co robią i znajdują dobrze płacących zlecających. Sztuka polega na znalezieniu takiej oferty, z której będzie się po prostu zadowolonym.