Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Systemy bezprzewodowe - różne aparaty

Miasto
    Poznań

Domyślnie Systemy bezprzewodowe - różne aparaty

Witam. Mam dosyć nietypowy problem z lampą błyskową, którego nie mogę samodzielnie ogarnąć mimo lektury wątków na forum.

W skrócie moja sytuacja wygląda tak, że obecnie posiadam aparat Panasonic fz-50. W niedalekiej przyszłości planuję zakupić także amatorską lustrzankę Canon (1000d lub 450d, chyba że trafi się jakaś okazja xxD).
    Posiadam także lampę błyskową - bardzo stary model Metz Mecablitz 32 Mz-3. Co ważne lampa posiada kostkę sca 3101 - czyli wersja dla Canona, ale raczej do aparatów analogowych.

Chciałbym wykorzystać tą lampę w komplecie z moim Panasonikiem (bez podłączania do body). I teraz rodzi się pytanie, czy jest jakiś system bezprzewodowy, który podoła temu zadaniu - czyli Panasonic fz-50 + lampa z kostką od analoga. Oczywiście rozumiem, że w grę wchodzi tylko tryb manualny.

Dodamy tylko, że
    - docelowo chciałbym ten system wykorzystywać z Canonem, którego niedługo zakupię.
    - szukam raczej jakiegoś "chińczyka" do amatorskich zastosowań - budżet w pierwszej kolejności chciałbym przeznaczyć na aparat i szkła.

Z góry dziękuję za pomoc.

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Jezeli aparat ma zlacze PC (X-Sync) i lampa ma, to mozesz kupic wyzwalacz radiowy np. taki jak ja mam Phottix Aster i powinno grac, ale ten aparat chyb anie ma takiego zlacza...

Poza tym ta lampa jest tak stara, ze nie warto niz z tym robic. Pzoa tym nie sadze aby miala zlacze PC

Czy to jest cos takiego? :

Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dzięki za zainteresowanie problemem. Mam właśnie tego typu lampę jak na zdjęciu (tylko kostka 3101 a nie 3303).

Przepraszam z góry za banalne pytanie, ale myślałem, że te wyzwalacza po prostu wpina się w sanki na aparacie. Z opisu w jednym ze sklepów internetowych rozumiem, że nie każda lampa zadziała z tym zestawem.
    X-sync lampa niestety nie posiada. Rozumiem, że x-sync jest uniwersalny i działa z każdą lampą, która go ma, natomiast obsługa "ze stopki" to loteria z tego typu lampami?

Czy orientuje się ktoś, czy taka lampa zadziałałaby na takiej taniej fotoceli z allegro? Wiem, że ta stopka (mimo, że jest dedykowana do analogów) współpracuje między innymi z Canonem 20D (oczywiście tylko w manualu). W sumie takie rozwiązanie też by mnie urządzało.

No i jeszcze ostatnie pytanie - czy jeśli jest to lampa z niskim napięciem (według info z sieci 3,5V) to istnieje ryzyko uszkodzenia aparatu po podłączeniu - mam tu na myśli podłączenie kostką canonowska do panasonica.

Domyślnie

flankerp troche namieszales
    wystaczy ze lampa ma centralny styk i aparat ma taki styk
    kupujesz radio (wyzwalacz i odbiornik) ktore obsluguje centralny styk (czyli wszystkie ktore sa na rynku
    zapinasz w sanki wyzwalacz, w odbiornik lampe, lampa na M, aparat na M i powinno dzialac
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    czasami radyjka nie dzialaja z niektorymi malpkami
    ale z tym panasonikiem powinno byc ok
    Ostatnio edytowane przez marszull ; 03-03-2011 o 14:49 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Poznań

Domyślnie

W takim razie chyba się zaopatrzę w takie radyjko. W najgorszym razie jeśli nie zadziała to będę miał jakiś gadżet do Canon, którego niedługo kupię ;-)

Dzięki za poradę.

Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Nie jestem pewien co do napiec. Niektore sterowniki radiowe jak wspomniales nie smigaja z niektorymi lampami. Np. ten co ja mam nie dziala z poprzednia wersja Nissina ale z MII juz tak... Wiec najlepiej podlaczyc i sprawdzic...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Hmm chyba po prostu zaryzykuję. Z przeglądu lamp jaki niedawno robiłem to właśnie Twój Nissin Di622 Mark II wydał mi się najsensowniejszym wyborem w kategorii cena/jakość, więc pewnie kupię go w niedługim czasie po zakupie body. Jak nie zadziała z moim obecnym zestawem to będzie "na później".

Domyślnie

Poprzednia wersja nissina nie dzialala chyba z zadnym wyzwalaczem bezprzewodowym
    teraz to poprawili

Miasto
    Poznań

Domyślnie

@Marszul - czytałem o tym - w sumie przeczytałem chyba cały wątek o Nissinie tu na forum ;-) Wezmę tego Nissina mark 2 jako podstawową lampę bo wygląda na prawdę zachęcającą w tej cenie.

@Flankerp - wczoraj zrobiłem przegląd rozwiązań bezprzewodowych Phottixa. Mam do ciebie pytanie, czy z Twoim asterem jest możliwość aby mieć lampę na body. Z tego co widzę nadajnik nie ma sanek na górze więc pewnie trzeba jakoś kombinować aby odpalić lampę z body?

I drugie pytanie - z tego co widzę, to aster ma również fotocelę - czy jest to fotocela wyzwalana pierwszym błyskiem, czy też można ustawiać ją na 2 i 3 błysk?

Z góry dzięki za odpowiedź, bo nie mogę się tego nigdzie doczytać w opisach, do których dotarłem.

Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Aster nie ma gniazda na druga lampe aparatowa. Ja uzywam wbudowanej lamy do wyzwalania fotoceli.
    Aster fotocele odpala na pierwszy blysk, nie ma mozliwosci zmiany
    Nissin odpala na pierwszy i na drugi (olewajac kontrolny), tego uzywam do wyzwalania lampa wbudowana w moje body.

Generalnie polecam Nissina M II

PS: Pokazal bym Ci 'na zywo' jako, ze tez pochodze z Poznania, ale niestety od 3 lat juz nie mieszkam tam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów