Zapomniałem dodać, że ja raczej Macro chcę uzywać do robaczków :P. Czy w takim razie lepsza jest 100? Kilku użytkowników mówiło, że z 60 trzeba bliżej podejść i jest to w jakimś sensie problem.
Zapomniałem dodać, że ja raczej Macro chcę uzywać do robaczków :P. Czy w takim razie lepsza jest 100? Kilku użytkowników mówiło, że z 60 trzeba bliżej podejść i jest to w jakimś sensie problem.
Korzysta ktoś z Tokiny 100/2.8?
Chyba najtańsza (ale najlepiej wykonana) setka macro. Ponoć też b. ostra.
Jeśli kogoś zainteresuje, od jakiej odległości ostrzą poszczególne ogniskowe obiektywów makro:
http://www.juzaphoto.com/eng/article...hotography.htm
Nie wiem jak sprawuje się IS w nowej L macro Canona w przypadku skali 1:1 .. Wiem np, że VR w Nikkorze 105 przy skali 1:1 jest nieużyteczne. Nawet producent o tym pisze, zastanawialem się wtedy po co w takim razie dają te stabilizacje, skoro dopiero od pewnej odleglosci dopiero działa, jak powinna.
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Entuzjastyczny Neofita
Tak się zapytam, dlaczego wszyscy preferują do makro obiektywy 100 mm, a o tych z długimi ogniskowymi się milczy ? Oczywiście wiadomo, jeśli ktoś chce mieć obiektyw nie tylko do makro. Ale jeśli tylko do makro ? Czy tylko chodzi o cenę?