Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Wymiana obiektywów 350d, niski budżet.

Domyślnie Wymiana obiektywów 350d, niski budżet.

Witam, jestem nowy na forum. Niedawno kupiłem Canona 350d z zestawem obiektywów. EF 35-105 4.5-5.6 USM i EF 38-76 4.5-5.6 sprzedałem, zostały mi dwa moim zdaniem najbardziej przydatne pod względem ogniskowych- EF 28-90 4-5.6 i EF 80-200 4.5-5.6 II. Moim zdaniem nie są to obiektywy najwyższych lotów(brak szerokiego kąta i ciemne, słabe tele), więc pomyślałem, że można by było zastąpić je innym rozwiązaniem:
    - jeden obiektyw 18-200 (w grę wchodzi Sigma 3.5-6.3, lub tamron o tym samym świetle)
    -KIT 18-55+ tele z IS (np Canon 55-250 4.5-5.6)
    -Jakiś droższy szerokokątny (tamron 17-50 f2.8, czasem można go dorwać za mniej niż 1000) i pozostawienie 80-200 jako tele na pewien czas.

Zależy mi na poręcznym i wygodnym zestawie na wycieczki, wyjazdy rowerowe itp. Do ambitniejszych (na miarę moich możliwości) zdjęć zbieram po okazyjnych cenach stałki M42.

Jeśli ktoś ma inną ciekawą koncepcję, będę wdzięczny za każdą cenną poradę.

Pozdrawiam.

Domyślnie

kup 18-55 IS + 50/1.8 i daj sobie luz z tele
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Medżik_Kropels Zobacz posta
    -Jakiś droższy szerokokątny (tamron 17-50 f2.8, czasem można go dorwać za mniej niż 1000) i pozostawienie 80-200 jako tele na pewien czas.
    Świetny zestaw na początek Chociaż na tamrona byś musiał polować w dodatku poszukać ostrego i bez FF/BF na gwarancji.

wyjazdy rowerowe itp. Do ambitniejszych (na miarę moich możliwości) zdjęć zbieram po okazyjnych cenach stałki M42.
    Wycieczki rowerowe odpadają, chyba nie chcesz stracić aparatu ?

Do m42, masz trochę przy ciemną - stąd lepiej poszukać przejściówki z potwierdzeniem ostrości

Domyślnie

Przejściówka już zakupiona jakiś czas temu, potwierdzenie ostrości działa i nawet już trochę się wprawiam na heliosie 44-2.

N00bek - Co masz na myśli pisząc o polowaniu? Czy te Tamrony mają jakieś kłopoty z ostrością?
    Są jeszcze jakieś warte uwagi jasne szerokie kąty nie droższe niż ten Tamron a lepsze niż 18-55 IS? Przyznam się, że sam nic ciekawego nie znalazłem, ale mogę się mylić.
    Jak do tego wszystkiego ma się optycznie mój 28-90 4.0-5.6? Nie chciałbym kupić szkła, które byłoby gorsze.
    Z tele nie zrezygnuję, ale zakup może poczekać do wakacji. Przez ten czas będę używał 80-200 w razie potrzeby.
    Pozdrawiam.

Bywalec Awatar McMelassa
    Miasto
    Chodzież

Domyślnie

Kolega miał prawdopodobnie na myśli problemy z FF/BF (front focus/back focus) - często - gęsto zdażający się temu obiektywowi. Kupowałem ostatnio 17-50 vc (nowy) i trafiłem za pierwszym razem. Jednak wybierałem się na zakupy z odpowiednimi narzędziami testowymi, aby na miejscu w sklepie sprawdzić.
    Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

N00bek - Co masz na myśli pisząc o polowaniu? Czy te Tamrony mają jakieś kłopoty z ostrością?
    Jak to podkreślił kolega powyżej - niestety te szkła po prostu tak mają, że współpracując z canonem trafią się albo mydlane modele albo takie, które trafiają zbyt blisko obiektu (front focus) lub za nim (back focus). Dobrze byłoby szukać z dopiskiem 'od cichego' albo 'trafiał z moim 350d'
    Są jeszcze jakieś warte uwagi jasne szerokie kąty nie droższe niż ten Tamron a lepsze niż 18-55 IS? Przyznam się, że sam nic ciekawego nie znalazłem, ale mogę się mylić.
    Masz na myśli takie bardzo szerokie? czy te z zakresem podobnym do kita?
    Mogę Ci polecić 10-22 lub jakieś bigmy 10-22 - to są już max szerokie kąty. Jedynie, że manualny samyang 14mm/2.8

Dobrym rozwiązaniem była by dla Ciebie bigma 17-70/2.8-4,5 - także w cenie do 1000złotych

Jak do tego wszystkiego ma się optycznie mój 28-90 4.0-5.6? Nie chciałbym kupić szkła, które byłoby gorsze.
    Dno. Sprzedałbym go...

Domyślnie

Tak właśnie myślałem, że jeśli za 900zł dostaję lustrzankę z czterema obiektywami, to nie mają prawa być dobre obiektywy. Ta Sigma 17-70, z tego co wyczytałem, ma również problemy z ostrzeniem. Może zbyt wiele wymagam, jednakże w całej swej 'plastikowości' 18-55 ma dużo celniejszy autofokus ( wg testów z optyczne.pl). Nie wiem jak to jest w praktyce, faktycznie Tamron jest lepszy, z kolei Sigma znacznie tańsza i pewnie w jej stronę bym poszedł(o ile ten AF nie jest bardzo uciążliwy), chyba że po drodze trafią się okazyjnie jakieś M42 wtedy zakup się przesunie :smile:
    N00bek - 17mm na początek wystarczy, mniejsze ogniskowe może kiedyś w przyszłości...
    Dzięki wszystkim za nakierowanie mnie w dobrą stronę.

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Mi tam 18mm za szeroko

Domyślnie

Witam, odkopuję mój temat(mam nadzieję, że nie dostanie mi się za to), ponieważ jest on nadal aktualny. Z wielu powodów nie zmieniłem obiektywów, robiłem zdjęcia na tym co mam i przez rok czasu zweryfikowałem swoje wymagania. Na dzień dzisiejszy chcę wreszcie coś zakupić i zastanawiam się nad:
    Canon 17-85 4.0-5.6 USM + Canon 70-210 f4
    I jak zwykle w sytuacji gdy muszę coś kupić sam drążę sobie dziurę w brzuchu i wyszykuję w głowie tysiące innych możliwości. Każdy z tych dwóch obiektywów można mieć za około 600zł, czyli cena obydwu będzie niższa niż T17-50, o którym opinii negatywnych jest niemal tyle samo co pozytywnych.
    Jednym z moich priorytetów jest zachowanie pod światło, dlatego 18-55 odpada od razu. Spadek kontrastu i różne odblaski na pół kadru to rzeczy, które najbardziej dokuczały mi przy 28-90. Wiem, że 17-85 to obiektyw dość kontrowersyjny i wiem, że setki razy jego wątek został poruszony na różnych forach, jednak jego krytyka odnosiła się wtedy często do wysokiej kilka lat temu ceny tego szkła. Czy teraz w cenie 600-700zł opłaca się go kupić?
    Drugie pytanie odnośnie 70-210 f4. Warto brać ten obiektyw, czy lepiej polować na wersję 3.5-4.5(a nie wiadomo kiedy i w jakim stanie pojawi się na allegro), a może za tą cenę lepiej kupić np C75-300 4-5.6 IS?

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

...Jednym z moich priorytetów jest zachowanie pod światło,...
    Z moich obserwacji wynika, że pod światło najlepiej radzą sobie sigmy...więc lepiej 17-70/2.8-4.5 wybrać nawet kosztem wyższej ceny :-)
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów