Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 90

Wątek: Problem z 580EX i EOSem 350D

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jak lampa czasem nie wyzwoli to exif też pokazuje Flash On z tego co pamiętam. A występować może kiedy chce jak lampa albo skrzynka jest zwalona. Bo normalnie zdarza się raz na jakiś czas. Nie widzę tu innej możliwości niż uszkodznie. W starym ETTLu zdarzały się duuuuuuuuuże rozrzuty jak się go nieumięjętnie używało, ale w ETTL II nie ma szans. A na tej 1. fotce nie ma krzty cienia z lampy bł. Przy okazji polecam dyfuzor albo jakiś inny rozpraszacz. Zdjęcia sportowe z flashem budzą we mnie mieszane uczucia, a już z gołą lampą wręcz odrzucają

Początki nałogu Awatar Loram
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raff
    Loram ale pamiętaj, że lampa ma wyższy priorytet, więc jak ustawisz korekcję w lampie, to ta w body nie ma znaczenia. Tak dla sprostowania, żeby w błąd nie wprowadzać początkujących
    Słusznie zauważyłeś Raff Nie pomyślałem o tym, żeby doprecyzować.
    Ostatnio robiłem sesję brzdąca znajomych. Cyknąłem około 250 fotek z czego 4 były totalnie niedoświetlone. Zastanawiam się dlaczego skoro wszystkie warunki były identyczne (odległość od obiektu, światło, tło itp). Lampa miała nowe baterie, czas między fotkami był wystarczający do naładowania się lampy...
    Na szczęście reszta (246 fotek) wyszła bardzo fajnie, więc jest to akceptowalne "świrowanie" lampy... :wink:

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loram
    Słusznie zauważyłeś Raff Nie pomyślałem o tym, żeby doprecyzować.
    Ostatnio robiłem sesję brzdąca znajomych. Cyknąłem około 250 fotek z czego 4 były totalnie niedoświetlone. :
    Niesamowita ilość i bardzo mała ilość zepsutych zdjęć 1.6%.

Marek
    ======================

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez a13
    Niesamowita ilość i bardzo mała ilość zepsutych zdjęć 1.6%.
    Dzieciak jest rozkoszny i robi kapitalne miny :-D Cyfra ma tą zaletę, że można cykać zdjęć "bez opamiętania" a potem wybrać z nich dobre a resztę skasować.
    Niebawem wrzucę kilka fotek na moją stronę to sami ocenicie
    Z lampy jestem bardzo zadowolony. Ze stofenem tworzy bardzo udana parę.

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Fakt - ilość imponująca! A Stofen to podstawa Jedyne czego uważam brakuje w lampach Canona to drugi palnik (taki jak np. w Metz 54MZ-3). Odbite od sufitu + drugi palnik i efekt miodzio

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Fakt - ilość imponująca! A Stofen to podstawa Jedyne czego uważam brakuje w lampach Canona to drugi palnik (taki jak np. w Metz 54MZ-3). Odbite od sufitu + drugi palnik i efekt miodzio
    Owszem, przydałby się. Zastanawiałem się nad Metzem ale ponoć różnie z tą współpracą Metza z 350d bywa i wolałem nie ryzykować.
    Teraz muszę dokupić gripa bo 350d + 580ex + tele i łapa pada w nadgarstku :-?

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No Metz z 300D lubił się powiesić. A potem się zepsuł (co za pech!) i leży w serwisie od listopada zeszłego roku (Foto-Technika to rekordziści pod tym wględem). Mam mieć też przy okazji wgrany nowy soft do kostki i może z 350D będzie chodził spoko. Oby (?). A grip do 350D to podstawa. Ja od razu kupiłem z gripem

Przy okazji Metz też inaczej naświetla niż Canon. Z odbitego w ETTLu świruje, za to na automatyce lampy super.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

No Metz z 300D lubił się powiesić. A potem się zepsuł (co za pech!) i leży w serwisie od listopada zeszłego roku. A grip do 350D to podstawa. Ja od razu kupiłem z gripem

Przy okazji Metz też inaczej naświetla niż Canon. Z odbitego w ETTLu świruje, za to na automatyce lampy super.
    No widzisz, czyli dobrze zrobiłem biorąc 580ex :cool:
    Zawaliłem, bo jak kupiwałem 350d to rpzegapiłem, że mają promocję i z gripem wychodził tylko 80 zł drożej, a teraz gripy są po minimum 250 a widziałem i za 450

toron27
    Guest

Domyślnie ło rany

luuudzie gdybyście idąc na ślub robić fotki i przy każdym ujęciu robili tyle obliczeń i mielibyście tyle dylematów jak ustawić parametry na lampie i pudełku to pierwszą fotkę zrobilibyście chyba na koniec wesela, albo już na chrzcie pozdrawiam

Miasto
    Kraków

Domyślnie

toron27, jeżeli uważasz, ze korekcja błysku zajmuje tyle czasu że pierwsza fotka pada na koniec wesela, to szkoda z Tobą dyskutować...

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów