Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 90

Wątek: Problem z 580EX i EOSem 350D

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tez nie podobały mi sie zdjęcia robione przeze mnie w podobnych warunkach (ciemne kościoły-zdjęcia ślubne) system canona jest gorszy od nikonowskiego(wcześniej robiłem F90 +SB28-nikona) ale dokupiłem dyfuzor do EX580 i od razu rewelacja(palnik w górę , manual .1/30 i jakaś mała przesłona.czułość 400 i zdjęcia palce lizać -przynajmniej tak mówią klienci)

EOS 350D EX580 i na razie kit

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Nie gorszy. Jesli juz to jedynie "inny".

A lampy sie trzeba nauczyc. Inaczej sie nie da. Z lampa nie ma tak latwo ze to co widac bedzie na zdjeciach. To jest oswietlenie na tyle odmienne i na tyle inaczej sie zachowywujace ze nie ma innej rady jak tylko cwiczyc, cwiczyc, cwiczyc, ladowac aku i od nowa

Po jakims czasie korekty i inne ustawienia w roznych warunkach to odruch bez wiekszego zastanawiania sie. Wtedy mozna przerwac petle
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kuchatek, nie używam 350D - dlatego podałem informację o odpowiednich ustawieniach w CF. Jeśli takowych nie ma w 350D, to będzie - jak podane jest równiez w załączonym przeze mnie cytacie - defaultowo centralny. Zauważ, że w rozmowie z szymwalem nikt nie wspomniał o rodzaju puszki, więc podałem ogólniej.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kuchatek, w kwestii formalnej - przepraszam pomyliłem się:
    Here is Chuck Westfall's post:
    "E-TTL II is never linked to the active focusing point. In fact, that is one of the main differences between E-TTL II and the original version of E-TTL.

W nawiązaniu, lecz odbiegając nieco od tematu wątku chciałbym skorzystać z okazji i zapytać cię o cos, czego doświadczyłem osobiście a co utrwaliło moje przekonanie o powiązaniu AF i E-TTL2. Otóż robiąc to samo zdjęcie (bez statywu ale szybko po sobie, więc warunki bardzo podobne) w zależności od punktu ostrzenia miałem inne wyniki. Przypuszczam więc, że jednak wagi są nadawane polom związanym z układem AF, choć może nie ma priorytetu na aktywny punkt AF, tylko istnieje jeszcze nadrzędna procedura eliminująca ewentualne przepalenia - niedoświetlenia. Czy wiesz coś więcej o tym?
    Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 21-12-2005 o 15:44

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Dobrze panowie, że wyjaśniliście sprawę, że:
    Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Here is Chuck Westfall's post:
    "E-TTL II is never linked to the active focusing point. In fact, that is one of the main differences between E-TTL II and the original version of E-TTL.
    bo romalnie już zapewne część ludzi zaczynało mieć wodę w mózgu, nie ukrywając że ja też...
    zabrałem się nawet za czytanie FAQ'a o E-TTL II od nowa nie wspominając o instrukcji lampy i aparatu

i tylko kombuję, dżizzz, o co chodzi z tymi punktami

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcingreen
    Dobrze panowie, że wyjaśniliście sprawę, że:

bo romalnie już zapewne część ludzi zaczynało mieć wodę w mózgu, nie ukrywając że ja też...
    zabrałem się nawet za czytanie FAQ'a o E-TTL II od nowa nie wspominając o instrukcji lampy i aparatu

sorki jeszcze raz [upsss]

Kuchatek, poratuj, bo też mam wątpliwości.
    Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 21-12-2005 o 15:44

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Kubaman, ja fotografowałem ten sam motyw zmieniając aktwny punkt AF, i otrzymywałem fotki o zdecydowanie innym naświetleniu.Wydawało mi się ze jest związek miedzy AF, a siłą błysku. Lecz po przeczytaniu uwag Kuchatka, uświadomiłem sobie ze zmieniając punkt AF zmieniała mi się odległość. Może to wpływ odległości powodował zmiany zaświetlania, lecz nie jest to wpływ kosmetyczny.

Miasto
    USA

Domyślnie

nie używam 350D
    20D/350D w sprawach lampy sa identyczne.

Nie musisz przepraszac. Ja tak tylko w ramach poprawnosci merytorycznej o e-ttl'ach dwoch na forum staram sie poprawiac.

choć może nie ma priorytetu na aktuwny punkt AF, tylko istnieje jeszcze nadrzędna procedura eliminująca ewentualne przepalenia - niedoświetlenia. Czy wiesz coś więcej o tym?
    Nadrzedna informacja "na sam koniec" to informacja o odleglosci. Wiecej ponizej...

Cytat Zamieszczone przez marcingreen
    Z punktami oczywiscie nic, mimo ze mozna odniesc takie wrazenie...

Nie no... Wszystkiego nie czytaj Tam wiekszosc mozna olac. Dosc dobrze i tresciwie jest mniej wiecej w tym poscie:
    http://canon-board.info/showpost.php...9&postcount=57
    Zwlaszcza ze jest to konkretny opis dzialania a nie tylko streszczenie "a jak nie ma to nie" jak na poczatku...

Cytat Zamieszczone przez szymwal
    Kubaman, ja fotografowałem ten sam motyw zmieniając aktwny punkt AF, i otrzymywałem fotki o zdecydowanie innym naświetleniu.Wydawało mi się ze jest związek miedzy AF, a siłą błysku. Lecz po przeczytaniu uwag Kuchatka, uświadomiłem sobie ze zmieniając punkt AF zmieniała mi się odległość. Może to wpływ odległości powodował zmiany zaświetlania, lecz nie jest to wpływ kosmetyczny.
    Dokladnie... Pewnie to samo bylo u Kubaman'a (choc tak bez przykladu nie chce teoretyzowac).

W tym poscie tak kawalek od poczatku jest akapit "Bouncer i prawdziwy wplyw odleglosci...". Jest tam opisany eksperyment praktyczny udowadniajacy ze korekta odleglosciowa potrafi spowodowac nawet znaczne odchylenie. Niekoniecznie na korzysc. Czesto wrecz znacznie psujac to co jest idealne bez niej. Warto zwrocic na to uwage stosujac na przyklad softboxy i inne nakladki pracujace przy palniku "na wprost", ktore zabierajac najmniej 1EV beda dawac odpowiednio znaczne niedoswietlenie w zestawie z pomiarem odleglosci. Tak samo jak AF sie "rozminie" i nie trafi w to co powinien a cos w kompletnie innej odleglosci. Dorzucajac do tego tendencje e-ttl'a do niedoswietlenia mamy masakre i czarna breje gdzie i rawa malo.

E-ttl II "tak normalnie" z w typowych pomieszczeniach mieszkalnych (i nie tylko) mozna bezpiecznie skorygowac +2/3-1 zarowno przy pracy na wprost jak i z podniesionym palnikiem. Nie wszedzie, czasami +2/3 daje juz duze przepalenia, ale zwykle w celu uzyskania dobrze naswietlonych fotek na slepo mozna wklepac korekte i focic w jotpegach przy typowym 1/60 f/5.6-8 iso 400-800. Daje to w efekcie "ladny" histogram i praktycznie zero problemow. A jesli nawet +1 da lekko przypalone mokre czolo czy jakis inny element tu i tam to i tak duzo lepiej jak z kombinowaniem jak tu rozjasnic potem to ciemne "cos" bez zrobienia na calosci duzej zaszumionej kaszy. Rawy sa w miare ok, ale jotpegi wyciagnac o 1EV to juz problem. Jak wiadomo histogram do prawej to jedno z lepszych lekarstw na szum.
    ...

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Kuchatek, podsumowując Twoje uwagi można wysunąć stwierdzenie, ze fotografując płaski motyw wpływ aktywngo punktu AF jest żaden. Natomiast gdy wraz ze zmianą punktu AF zmienia się odległość ostrzenia to można wówczas mówić o powiązniu punktu AF z siłą blysku lampy, o czym pisął Kubaman.

Miasto
    USA

Domyślnie

Szymwal... Przyczepie sie jeszcze, choc tu bardziej juz tylko chodzi o terminologie

Stary e-ttl jest systemem oswietlajacym punkt. Powiazane jest to z aktywnym punktem AF i tam gdzie punkt stara sie poprawnie oswietlic ta czesc klatki. Problemy wszyscy znaja (a przynajmniej wiekszosc, reszta sobie poszuka).

Nowy system zerwal z punktami AF. Analizuje cala klatke i uwzglednia odleglosc. Jako ze nie ma punktow trzeba bylo wymyslic nowy termin. Tym terminem jest oswietlenie plaszczyzny. System oswietla konkretna plaszczyzne w okreslonej odleglosci od fotografowanego (nawet jesli nie jest dostepna informacja o odleglosci). Dzieki temu ze swieci na wszystko w kadrze skonczyly sie problemy z przekadrowywaniem i pare innych problemow.

Nie zebym chcial byc upierdliwy, ale jak to ktos bedzie czytal za 3 miesiace to dobrze zeby wiedzial o co konkretnie chodzi.
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 21-12-2005 o 19:06
    ...

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów