Ustaw blysk na druga kurtyne i nie trzeba sie bedzie domyslac.Zamieszczone przez covalek
Ustaw blysk na druga kurtyne i nie trzeba sie bedzie domyslac.Zamieszczone przez covalek
- Panie Spock, prędkość hiperfokalna !
- Nie możemy kapitanie, za dużo krążków rozproszenia !
Do galerii nie zapraszam, bo poszła była do /dev/null
Tzn ? Czemu nie trzeba się będzie domyślać? A tak na marginesie, przed błysk widać w wizjerze nawet jak się go wyłączy w C.Fn. No to jak to jest z tym błyskiem widac go czy nie:-)
Gdyz poniewaz, jezeli sobie ustawisz blysk na druga kurtyne i powiedzmy czas migawki na 1sek, to bedziesz mial cala sekunde odstepu miedzy pomiarowym a glownym - nie pomylisz ich na pewno. I nie trzeba bedzie sie patrzec przez wizjer.Zamieszczone przez covalek
- Panie Spock, prędkość hiperfokalna !
- Nie możemy kapitanie, za dużo krążków rozproszenia !
Do galerii nie zapraszam, bo poszła była do /dev/null
To było piękne! Rzeczywiście trudno je pomylić. Dzięki.
witaj,Zamieszczone przez szymwal
sorki ale nie do końca kumam o co ci chodzi![]()
Zgadnę i spróbuję odpowiedzieć:
w trybie evaluative flash metering (ustawianym w CF) błysk jest obliczany z wagą nadrzędną dla punktu AF na który ostrzymy. Przykład: jesli masz białą ścianę po prawej stronir kadru a po lewej w tle jakiś obiekt w ciemności, słabo widoczny i ustawisz AF na ten punkt, to flash najprawdopodobniej błyśnie na tyle mocno, że przepali białą scianę - bo priorytet wagi do obliczeń był przypisany dop słabo widocznego obiektu w ciemnościach.
FEL powoduje zablokowanie ekspozycji błysku (w zależności od trybu pracy aparatu będzie to błysk wypełniający lub główne źródło światła). Jedna i druga sprawa nie mają ze sobą związku i nie mają na siebie wpływu.
Mam nadzieję, że o to ci chodziło.
birez - graulacje za prosty a skuteczxny pomysł.Zamieszczone przez birez
![]()
Dzieki Kubaman, o to mi chodziło.Jak aktywny punkt AF będzie z boku kadru to naciśniecie FEL zablokuje siłę błysku w centralnym punkcie kadru.
a skąd taki wniosek? Zablokuje ekspozycj ę błysku, tak jak akurat jest zdeterminowana, nie wpreowadza żadnych modyfikacji. Więc Af na boczny, to FEL zablokuje jak dla bocznego.Zamieszczone przez szymwal
Czyli aktywny AF pokrywa się z blokadą FEL/zostanie zmierzona siła błysku w punkcie AF/.A jak to się ma do cytowanej wypowiedzi pantomasa.
Mam dokładnie ten sam problem ze swoją 580 podpietą do 20 stki. Przy ustawieniu na "0" w 90% nie doświetla. I dokładnie trzeba dodawać coś ok. 2 działek. Jestem tym faktem niemile rozczarowany. Swego czasu fociłem analogowym E50 + 380 i nie miałem, żadnych problemów
TOM-EK