Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 90

Wątek: Problem z 580EX i EOSem 350D

covalek
    Guest

Domyślnie Problem z 580EX

Dzięki za szybką odpowedź, ale sam już nie wiem co robić. Jedna osoba twierdzi, że na 0 ma idelanie doświetlone fotki (moje są wręcz ciemne), ktoś mówi o masowych zwrotach 580ek a za chwilę, że czytam, że moja lampa jest OK ale warunki trudne. No i co z tym przed błyskiem , jest czy go nie ma? Przyglądam się, zamieniam w cyborga i nic. To ma być nic, czy mają być dwa błyski.A skoro są dwa, to czemu niedoświetla? Przecież ten pierwszy blysk ma sprawdzić, czy wszystko będzie OK. Nadmienię tylko, że po strzale zielona diodka pod guzikiem PILOT zapala się na 3 sek. czyli wg lampy naświetlenie było prawidłowe.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez covalek
    Witam wszystkich. Mam problem ze świeżo kupioną 580EX. Zrobiłem testowe zdjęcia w całkowicie ciemnym pokoju i wszystkie zrobione z tą lampą są mocno niedoświetlone. Dopiero korekta +2 daje satysfakcjonujący efekt. Co gorsza, to samo zdjęcie, zrobione przy tych samych nastawach wbudowaną lampą jest mocniej oświetlone niż to ze Speedlite-a. Czy wina jest po stronie lampy czy po stronie body? Nie wiem czy reklamować lampę czy puszkę. I jeszcze jedno pytanko na zakończenie - czy błysk pilotażowy, który ta lampa wykonuje przed zrobieniem zdjęcia jest widoczny, czy następuje tak szybko, że jest to niezauważalne? Chodzi o to, że nie widzę, żadnego błysku testowego. (ale może nie powinienem go widzieć?)
    a to czytałeś?
    http://canon-board.info/showthread.php?t=2421
    pozdr.
    Heniek

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Najwyraźniej jestem cyborgiem. Ja widze 2 błyski.

Nie przesadzaj z tymi milisekundami. Ich jest dosć sporo. Przecież po błysku pomiarowym musi w górę pójść lustro (to jest conajmniej kilkanascie, o ile nie kilkadziesiąt ms) i otworzyć się 1 lamelka (5ms).
    piast, wydaje mi się, że niestety trochę się droczysz. Kolega jak ewidentnie widać nie ma żadnego doświadczenia z lampami błyskowymi w tym systemie, a ty koniecznie coś chcesz udowodnić kosztem jego dezinformacji.

Ustalmy to jasno: kilkadziesiąt milisekund, to wciąż milisekundy - czytaj bardzo krótko. Większość osób nie widzi błysku pomiarowego, i jest to jasno i wyraźnie opisane na wielu fachowych stronach w sieci. Piast widzi, bo ma sokoli wzrok i wszyscy się cieszymy. Autor wątku raczej go nie zobaczy, zwłaszcza jeśli nie wie czego wypatrywać, i zwłaszcza kiedy robi normalne zdjęcia (a nie w studni).
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez covalek
    Dzięki za szybką odpowedź, ale sam już nie wiem co robić.
    oto prosty przepis:
    1) dokładnuie przeczytaj instrukckję 2 razy od deski do deski
    2) PRZECZYTAJ FORUMOWY FAQ DOTYCZĄCY LAMP BŁYSKOWYCH
    3) zastanów się w jaki sposób sensownie zastosować lampę. Jeśli myślałeś, że zatrzymasz w ruchu pędzące auto w środku nocy i doświetlisz tło jak w dzień, to musisz zdecydowanie zrewidować swoje plany.
    4) bardzo dokładnie zapoznaj się na forum z cechami programów P,Av,Tv i M przy użyciu lampy. Różnice mogą być kolosalne. Zapamiętaj co to jest błysk wypełniający, modelujący, X-Sync, tryb FP, naucz się jak obliczać maksymalną odległość poprawnego doświetlenia lampą.
    5) kiedy już będziesz wiedział wybierz coś do sfotografowania z lampą i zrób zdjęcia na statywie bez lampy na długim czasie, z lampą wbudowaną, i w różnych konfiguracjach ustawienia palnika w 580EX. Samo się wyjaśni.

Większość powyższego znajdziesz stosując forumową wyszukiwarkę. Powodzenia.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

covalek
    Guest

Domyślnie Czyli nie reklamowaćtylko pstrykać?

Nie mniej jednak, zawsze zostaje w człowieku niepokój, że lampa za 1700 jest wadliwa. Powiedzcie mi tylko czemu ta sama fotka zrobiona z lampy wbudowanej jest lepiej oświetlona niż z 580tki(minimalnie, ale jednak lepiej). Pokój ma co prawda tylko 5 m długości, ale chyba mimo wszystko Speedlite powinien go lepiej oświetlić? Dzięki bardzo za wszystkoe od i podpowiedzi. Pozdrawiam Serdcznie.

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Witam, po przeszukaniu forum zdawało mi się że na temat pracy z lampą błyskową mam już trochę poukładane.Przyczyniły sie do tego n/w wypowiedzi
    Napisał Kubaman
    1) FEL - Flash Exposure Lock - jak sama nazwa wskazuje jest to blokada ekspozycji (siły) błysku lampy. Nic więcej.
    2) rozróżnijmy ambient light i flash light - światło zastane i światło lampy
    3) w trybach P,Av,Tv - było to już wałkowane - aparat używa lampy do wypełnienia błyskiem cieni (lampa robi wtedy tzw. fill flash), a pomiar ekspozycji (migawka, przysłona) opiera na świetle zastanym (ambient light). Czyli, jeśli masz złe warunki oświetleniowe, to choćbyś miał lampę o LP 1000 to nie zrobisz zdjęcia jak w dzień (może poza odbitym od sufitu).
    4) w trybie M, wszystkie ustawienia działają niezależnie i możesz ustawić migawkę, przysłonę a błysk lampy będzie próbował doświetlić scenę zastępując światło zastane. W tym trybie nieprawdą jest to co napisałeś, bo wciśnięcie przycisku FEL blokuje ci również pozostałe parametry (czyli równa się AEL). Szkoda że nie spróbowałeś zanim napisałeś.
    Napisał pantomas
    O ile dobrze pamiętam , to w trybach P , Av i Tv przycisk * zmienia swoją funkcję z AE-lock na FE-lock i zapamiętuje światło lampy a nie zastane i dlatego po przekadrowaniu wartości te mogą się zmienić . Jeżeli chcesz się od tego uniezależnić to włącz M ( patrz wyżej ).Trzeba też uważać i mierzyć FEL na środek kadru - punkt AF nie wiąże się z pomiarem FEL niezależnie od jego ustawienia .
    A tu wczoraj Kubaman napisał
    pytanie nr 2. jak ustawiłeś w takich warunkach ostrość ? Przy pomiarze matrycowym flesz jest powiązany z aktywnym punktem ostrości, a to może duuużo zmienić

To jak to jest naprawdę z powiązaniem FEL z aktywnym punktem AF.
    Pozdrawiam,

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

W kwestii widoczności przedbłysku:
    http://canon-board.info/showpost.php...52&postcount=5
    Dziwię się, że jeszcze nikt o tym sposobie tutaj nie wspomniał :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    piast, wydaje mi się, że niestety trochę się droczysz. Kolega jak ewidentnie widać nie ma żadnego doświadczenia z lampami błyskowymi w tym systemie, a ty koniecznie coś chcesz udowodnić kosztem jego dezinformacji.
    Wydawałmo się że własnie zapobiegam dezinformacji, jeśli było inaczej to przepraszam.

Według mnie podwójność błysku jest widoczna a pojedyncze błyskanie świadczy o tym, że coś jest nie tak. Albo lampa jest walnięta, albo może ustawiona na manual a nie ettl.

A fakt występowania błysku pomiarowego nie-cyborgi mogą stwierdzić patrząc w wizjer. Jest w nim widoczny właśnie tylko błysk pomiarowy.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

fires
    Guest

Domyślnie

Jest jeszcze jeden sposób na sprawdzenie istienia błysku pomiarowego, ale nalezałoby posiadac inna lampe z wbudowana fotocela, lub tp.
    Byskaszw lustro - gdy widzisz tylko jeden błysk z Twojej lampy to oznacza, że jest błysk pomiarowy (przedbłysk). Jezeli w lustrze odbiją się dwa błyski z obu lamp to Twoja lampa nie daje przedbłysku.

covalek
    Guest

Domyślnie

W wizjerze widzę błysk, poza nim(wizjerem), widzę jeden i tylko jeden, ale mam nadzieje, że oznacza to, iż nie jestem cyborgiem. Popstrykałem trochę fotek i niestety,, przy różnym oświetleniu lampa i tak niedoświetla, jak ustawię 1 i 2/3 to wszystko jest piekne i jasne jak w dzień ale poniżej tej wartości robi się juz coraz ciemniej a na zerze jest ...ciemno.

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów