Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 90

Wątek: Problem z 580EX i EOSem 350D

covalek
    Guest

Domyślnie Problem z 580EX i EOSem 350D

Witam wszystkich. Mam problem ze świeżo kupioną 580EX. Zrobiłem testowe zdjęcia w całkowicie ciemnym pokoju i wszystkie zrobione z tą lampą są mocno niedoświetlone. Dopiero korekta +2 daje satysfakcjonujący efekt. Co gorsza, to samo zdjęcie, zrobione przy tych samych nastawach wbudowaną lampą jest mocniej oświetlone niż to ze Speedlite-a. Czy wina jest po stronie lampy czy po stronie body? Nie wiem czy reklamować lampę czy puszkę. I jeszcze jedno pytanko na zakończenie - czy błysk pilotażowy, który ta lampa wykonuje przed zrobieniem zdjęcia jest widoczny, czy następuje tak szybko, że jest to niezauważalne? Chodzi o to, że nie widzę, żadnego błysku testowego. (ale może nie powinienem go widzieć?)

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

błysk testowy ma byc widoczny
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Coś już napisał Awatar Rootsman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez covalek
    Witam wszystkich. Mam problem ze świeżo kupioną 580EX. Zrobiłem testowe zdjęcia w całkowicie ciemnym pokoju i wszystkie zrobione z tą lampą są mocno niedoświetlone. Dopiero korekta +2 daje satysfakcjonujący efekt. Co gorsza, to samo zdjęcie, zrobione przy tych samych nastawach wbudowaną lampą jest mocniej oświetlone niż to ze Speedlite-a. Czy wina jest po stronie lampy czy po stronie body? Nie wiem czy reklamować lampę czy puszkę. I jeszcze jedno pytanko na zakończenie - czy błysk pilotażowy, który ta lampa wykonuje przed zrobieniem zdjęcia jest widoczny, czy następuje tak szybko, że jest to niezauważalne? Chodzi o to, że nie widzę, żadnego błysku testowego. (ale może nie powinienem go widzieć?)
    Wydaje mi sie że wszystko jest w porządku. Po to jest korekta zeby ustawić odpowiednia moc w bardzo trudnych wrunkach oświetlenia. Spróbuj uzywać FELa. Poza tym fotografowanie z fleszem, nawet tak zaawansowanym nie jest proste. Jeżeli chcesz uzyskać zadowalajace wyniki, najlepiej próbuj i ćwicz dużo to opanujesz technike focenia z lampą. Co do błysku testowego to jeżeli jest ustawiona synchronizacja na pierwszą kurtyne to nie zobaczysz dwóch błysków. Dopiero przy czasach powyzej 1s i synchronizacji na druga kurtyne zobaczysz wyraźnie dwa błyski.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez speed555
    błysk testowy ma byc widoczny
    co ty piszesz

do autora - jeśli jesteś w stanie odróżnić od siebie dwa następujące po sobie w odstępie milisekund błyski, to będiesz je widział. Jeśli nie jesteś cyborgiem, nie będziesz.
    Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 18-12-2005 o 01:26
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez covalek
    Zrobiłem testowe zdjęcia w całkowicie ciemnym pokoju i wszystkie zrobione z tą lampą są mocno niedoświetlone.
    pytanie nr 1 - jak często zamierzasz robić zdjęcia w zupełnej ciemności? Nigdy? To zrób normalny test.
    pytanie nr 2. jak ustawiłeś w takich warunkach ostrość ? Przy pomiarze matrycowym flesz jest powiązany z aktywnym punktem ostrości, a to może duuużo zmienić.
    Nie wiem czy reklamować lampę czy puszkę.
    no sorry, ale jeśli na podstawie takiego testu chcesz coś reklamować, to chyba nie wiedziałeś co kupujesz Szkoda kasy
    Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 18-12-2005 o 01:25

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Popieram Kubaman, taniej i lepiej (dotyczy ciemności) wyjdzie z latarką :-D
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Sorka nie przeczytalem dokladnie posta. myslalem że chodzi o błysk pilotazowy = wyzwalany przyciskiem "pilot"
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

A ja przy ostawieniu w lampie "0" w pomieszczeniach mam ideał. I z innej beczki. Znajomy wrócił nie dawno z USA ( pół roku pobytu ) Kupował tam miedzy innymi lampe. W sklepi poinformowano go o masowych zwrotach 580-tek z powodu niedoświetleń.
    To tyle. Nie komentuje tego faktu, ani nie wyciągam wniosków. Moja na matrycowym pomiarze, ustawiona na zero robi idealnie.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez speed555
    Sorka nie przeczytalem dokladnie posta. myslalem że chodzi o błysk pilotazowy = wyzwalany przyciskiem "pilot"
    OK, rozumiem
    Już się bałem, ze mam problemy ze wzrokiem

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    do autora - jeśli jesteś w stanie odróżnić od siebie dwa następujące po sobie w odstępie milisekund błyski, to będiesz je widział. Jeśli nie jesteś cyborgiem, nie będziesz.
    Najwyraźniej jestem cyborgiem. Ja widze 2 błyski.

Nie przesadzaj z tymi milisekundami. Ich jest dosć sporo. Przecież po błysku pomiarowym musi w górę pójść lustro (to jest conajmniej kilkanascie, o ile nie kilkadziesiąt ms) i otworzyć się 1 lamelka (5ms).
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów