Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 90

Wątek: Problem z 580EX i EOSem 350D

Mieszany widok

covalek
    Guest

Domyślnie Problem z 580EX i EOSem 350D

Witam wszystkich. Mam problem ze świeżo kupioną 580EX. Zrobiłem testowe zdjęcia w całkowicie ciemnym pokoju i wszystkie zrobione z tą lampą są mocno niedoświetlone. Dopiero korekta +2 daje satysfakcjonujący efekt. Co gorsza, to samo zdjęcie, zrobione przy tych samych nastawach wbudowaną lampą jest mocniej oświetlone niż to ze Speedlite-a. Czy wina jest po stronie lampy czy po stronie body? Nie wiem czy reklamować lampę czy puszkę. I jeszcze jedno pytanko na zakończenie - czy błysk pilotażowy, który ta lampa wykonuje przed zrobieniem zdjęcia jest widoczny, czy następuje tak szybko, że jest to niezauważalne? Chodzi o to, że nie widzę, żadnego błysku testowego. (ale może nie powinienem go widzieć?)

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

błysk testowy ma byc widoczny
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez speed555
    błysk testowy ma byc widoczny
    co ty piszesz

do autora - jeśli jesteś w stanie odróżnić od siebie dwa następujące po sobie w odstępie milisekund błyski, to będiesz je widział. Jeśli nie jesteś cyborgiem, nie będziesz.
    Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 18-12-2005 o 01:26
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    do autora - jeśli jesteś w stanie odróżnić od siebie dwa następujące po sobie w odstępie milisekund błyski, to będiesz je widział. Jeśli nie jesteś cyborgiem, nie będziesz.
    Najwyraźniej jestem cyborgiem. Ja widze 2 błyski.

Nie przesadzaj z tymi milisekundami. Ich jest dosć sporo. Przecież po błysku pomiarowym musi w górę pójść lustro (to jest conajmniej kilkanascie, o ile nie kilkadziesiąt ms) i otworzyć się 1 lamelka (5ms).
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

covalek
    Guest

Domyślnie Problem z 580EX

Dzięki za szybką odpowedź, ale sam już nie wiem co robić. Jedna osoba twierdzi, że na 0 ma idelanie doświetlone fotki (moje są wręcz ciemne), ktoś mówi o masowych zwrotach 580ek a za chwilę, że czytam, że moja lampa jest OK ale warunki trudne. No i co z tym przed błyskiem , jest czy go nie ma? Przyglądam się, zamieniam w cyborga i nic. To ma być nic, czy mają być dwa błyski.A skoro są dwa, to czemu niedoświetla? Przecież ten pierwszy blysk ma sprawdzić, czy wszystko będzie OK. Nadmienię tylko, że po strzale zielona diodka pod guzikiem PILOT zapala się na 3 sek. czyli wg lampy naświetlenie było prawidłowe.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez covalek
    Dzięki za szybką odpowedź, ale sam już nie wiem co robić.
    oto prosty przepis:
    1) dokładnuie przeczytaj instrukckję 2 razy od deski do deski
    2) PRZECZYTAJ FORUMOWY FAQ DOTYCZĄCY LAMP BŁYSKOWYCH
    3) zastanów się w jaki sposób sensownie zastosować lampę. Jeśli myślałeś, że zatrzymasz w ruchu pędzące auto w środku nocy i doświetlisz tło jak w dzień, to musisz zdecydowanie zrewidować swoje plany.
    4) bardzo dokładnie zapoznaj się na forum z cechami programów P,Av,Tv i M przy użyciu lampy. Różnice mogą być kolosalne. Zapamiętaj co to jest błysk wypełniający, modelujący, X-Sync, tryb FP, naucz się jak obliczać maksymalną odległość poprawnego doświetlenia lampą.
    5) kiedy już będziesz wiedział wybierz coś do sfotografowania z lampą i zrób zdjęcia na statywie bez lampy na długim czasie, z lampą wbudowaną, i w różnych konfiguracjach ustawienia palnika w 580EX. Samo się wyjaśni.

Większość powyższego znajdziesz stosując forumową wyszukiwarkę. Powodzenia.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Najwyraźniej jestem cyborgiem. Ja widze 2 błyski.

Nie przesadzaj z tymi milisekundami. Ich jest dosć sporo. Przecież po błysku pomiarowym musi w górę pójść lustro (to jest conajmniej kilkanascie, o ile nie kilkadziesiąt ms) i otworzyć się 1 lamelka (5ms).
    piast, wydaje mi się, że niestety trochę się droczysz. Kolega jak ewidentnie widać nie ma żadnego doświadczenia z lampami błyskowymi w tym systemie, a ty koniecznie coś chcesz udowodnić kosztem jego dezinformacji.

Ustalmy to jasno: kilkadziesiąt milisekund, to wciąż milisekundy - czytaj bardzo krótko. Większość osób nie widzi błysku pomiarowego, i jest to jasno i wyraźnie opisane na wielu fachowych stronach w sieci. Piast widzi, bo ma sokoli wzrok i wszyscy się cieszymy. Autor wątku raczej go nie zobaczy, zwłaszcza jeśli nie wie czego wypatrywać, i zwłaszcza kiedy robi normalne zdjęcia (a nie w studni).

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    piast, wydaje mi się, że niestety trochę się droczysz. Kolega jak ewidentnie widać nie ma żadnego doświadczenia z lampami błyskowymi w tym systemie, a ty koniecznie coś chcesz udowodnić kosztem jego dezinformacji.
    Wydawałmo się że własnie zapobiegam dezinformacji, jeśli było inaczej to przepraszam.

Według mnie podwójność błysku jest widoczna a pojedyncze błyskanie świadczy o tym, że coś jest nie tak. Albo lampa jest walnięta, albo może ustawiona na manual a nie ettl.

A fakt występowania błysku pomiarowego nie-cyborgi mogą stwierdzić patrząc w wizjer. Jest w nim widoczny właśnie tylko błysk pomiarowy.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Coś już napisał Awatar Rootsman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witam wszystkich. Mam problem ze świeżo kupioną 580EX. Zrobiłem testowe zdjęcia w całkowicie ciemnym pokoju i wszystkie zrobione z tą lampą są mocno niedoświetlone. Dopiero korekta +2 daje satysfakcjonujący efekt. Co gorsza, to samo zdjęcie, zrobione przy tych samych nastawach wbudowaną lampą jest mocniej oświetlone niż to ze Speedlite-a. Czy wina jest po stronie lampy czy po stronie body? Nie wiem czy reklamować lampę czy puszkę. I jeszcze jedno pytanko na zakończenie - czy błysk pilotażowy, który ta lampa wykonuje przed zrobieniem zdjęcia jest widoczny, czy następuje tak szybko, że jest to niezauważalne? Chodzi o to, że nie widzę, żadnego błysku testowego. (ale może nie powinienem go widzieć?)
    Wydaje mi sie że wszystko jest w porządku. Po to jest korekta zeby ustawić odpowiednia moc w bardzo trudnych wrunkach oświetlenia. Spróbuj uzywać FELa. Poza tym fotografowanie z fleszem, nawet tak zaawansowanym nie jest proste. Jeżeli chcesz uzyskać zadowalajace wyniki, najlepiej próbuj i ćwicz dużo to opanujesz technike focenia z lampą. Co do błysku testowego to jeżeli jest ustawiona synchronizacja na pierwszą kurtyne to nie zobaczysz dwóch błysków. Dopiero przy czasach powyzej 1s i synchronizacji na druga kurtyne zobaczysz wyraźnie dwa błyski.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zrobiłem testowe zdjęcia w całkowicie ciemnym pokoju i wszystkie zrobione z tą lampą są mocno niedoświetlone.
    pytanie nr 1 - jak często zamierzasz robić zdjęcia w zupełnej ciemności? Nigdy? To zrób normalny test.
    pytanie nr 2. jak ustawiłeś w takich warunkach ostrość ? Przy pomiarze matrycowym flesz jest powiązany z aktywnym punktem ostrości, a to może duuużo zmienić.
    Nie wiem czy reklamować lampę czy puszkę.
    no sorry, ale jeśli na podstawie takiego testu chcesz coś reklamować, to chyba nie wiedziałeś co kupujesz Szkoda kasy
    Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 18-12-2005 o 01:25

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów