Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 90

Wątek: Problem z 580EX i EOSem 350D

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Kuczatek,OK.Myślałem o oświetleniu płaszczyzny którą wyznacza punkt AF.

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Wszystko to do czego sie odnosi ten caly opis to stare trupy klasy 300D BEZ e-ttl'a II?
    No, no! Tylko nie trupy

Bywalec Awatar ddarc

Domyślnie 350+580 jakaś lipa ?

Też wykonałem test 350D i 580 i mam to samo .Testowałem na rodzince w
    ciemnym pokoju z zapaloną 1 lampką boczną ( obiektyw kit i tamron )

Na ustawieniu full automat wbudowana lapka doświetla bardzo ładnie
    ( daje przedbłysk pomiarowy) może nawet z tendencją do przepaleń,a 580-tka nie doświetla i to sporo ,( nie daje błysku pomiarowego)

dopiero korekta w body na +1 daje podobne rezultaty co z wbudowanej lampy lub ustawienia na M i korekta lampy na 1/3 ....Dla mnie to jakaś lipa, jako że własnie przychodzi mi pstrykać studniówki i czasami potrzebuje trzaskać na maxa w automacie

( pozostaje tylko palnik na maxa w góre i lampe na + 3 ) Chyba dokupie coś na szynie żeby walić w sufit a 580 po gałach i powinno być miodzio

..Nie wiem może reklamować ?
    Coś tu nie gra ..

Pzdr DD.
    ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie rozumiem jak 580EX może nie dawać przedbłyku pomiarowego (chyba, że jest zepsuta). Może chodzi o przedbłyski wspomagające AF przy wbudowanej lampie? Z moich doświadczeń (300D+420EX) wynika, że są różnice w pracy z wbudowaną lampą i zewnętrzną ale na korzyść zewnętrznej (rzadziej przepala!). A korekta jest po to by jej używać. Kup dyfuzor, FEC na +1EV i będzie miodzio

Bywalec Awatar ddarc

Domyślnie ODp

Wiesz zawsze myslałem że jak robie komuś zdjęcie na automacie to nie bedzie aż tak duzej różnicy w działaniu lampy 580 chyba że na korzyść, a tu na zasięgu 3-5 m wychodzi że lepiej doświetla ta mała to jakis bez sens .
    Po obejrzeniu zdjęć moja rodzinka stwierdziła że te z 580 to jakaś lipa
    sa po prostu za ciemne ...chyba cos tu nie tak
    Jak dla mnie to jakaś zła kalibracja lapy

wieczorkiem wrzuce obrobione fotki dla przykładu
    ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Lampa wbudowana jest dla "zielonych" a nad 580 to już trzeba zapanować, ale jeśli nie przepala to wg mnie lepiej. A może inna czułość? Polecam też dokładną lekturę http://canon-board.info/showthread.php?t=2421

covalek
    Guest

Domyślnie

O przedbłysku (jak go zobaczyć ) Było już wcześniej w tym wątku. To co widzisz w lampie wbudowanej to nie przedbłysk tylko AF assist czyli lampka błyska, żeby aparat ustawił ostrość. A co do samej 580tki to ja mam to samo - na Auto bez korekcji niedoświetla i to mocno, choć zazwyczaj w bardzo ciemnych pomieszczeniach.

Gwizdek_N
    Guest

Domyślnie

Temat trochę przycichł i praktycznie nie został "rozwiązany". Daleczego zestaw 350D + 580EX generalnie robi do d..... Przecież jest to sprzęt za całkiem spore pieniądze i w trybie "zielonym" powinno dobrze robić. Nie wymagajcie od początkujących by opanowali zestaw i wszystko robili na M. Przecież dla "zielonych" jest AUTO lub FULLAUTO. Kolega covalek pisał, że mocno nie doświetla, mój zestaw równie często ma takie same problemy, mojego kolegi również. Pytam więc zaawansowanych dlczego tak jest, skoro z wbudowaną jest ok, a 580EX jest źle?? Może mi ktoś coś poradzić, może jakiś update firmware w lampie lub coś.
    Podkreślam - w trybie zielonym powinno być dobrze a jest bardzooo ciemno.
    Pozdrawiam

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

Czytałem gdzieś kiedyś o jakiejś wadliwej partii lamp ... ale nie wiem czy chodziło o 580EX

Gwizdek_N
    Guest

Domyślnie

Moja i kolegi zakupiona za oceanem :-) Może ktoś zCanon Polska coś wie.

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów