sorki - powiedz dokładnie o co ci chodziZamieszczone przez szymwal
![]()
po pierwsze dokładnie już odpowiedziałem na Twopje pytanie (ze dwa razy po prawdzie) a po drugie o jakim cytacie mówisz ?
sorki - powiedz dokładnie o co ci chodziZamieszczone przez szymwal
![]()
po pierwsze dokładnie już odpowiedziałem na Twopje pytanie (ze dwa razy po prawdzie) a po drugie o jakim cytacie mówisz ?
potwierdzam, tak samo jest z moją, fakt że nie ma przepaleń ale niedoświetlenie jakieś jest..Zamieszczone przez TOM-EK
Heniek
Witam,Kubaman.
Początki są bardzo trudne, w pierwszym swoim poście skopiowałem dwie Twoje
wypowiedzi przedzielone wypowiedzią pantomasa.
OK, teraz to zauważyłem - szkoda, że nie cytowałes poprzez <quote></quote>.Zamieszczone przez szymwal
zerknij proszę do mojego dokładnego opisu, który cytowałes w swoim poście. Wszystko jest wyjaśnione.Zamieszczone przez pantomas
to nie jest prawda według wiedzy, którą posiadam. Sekwencja jest nastepująca:Zamieszczone przez pantomas
a) mierzysz siłę błysku (odpowiednio zdefiniowaną przez tryby Av, Tv, P i M - patrz twój cytat mjojej wypowiedzi)
b) blokujesz siłę błysku wciskajac "*" (dokładnie zależy to od ustawień w CF dotyczących AE/AF lock - m.in funkcja "*" może być zmieniona lub wyłączona)
c) siła błysku jest blokowana tak jak została zmierzona - czyli w trybie Evaluative Flash Metering (znów ustawienia w CF) jest zawsze przypisana do aktywnego punktu AF.
Podaję cytat z bardzo dobrego źródła, który wyjaśnia całą sprawę.
FEL works by issuing a preflash when the AE lock button or, if the camera has one, when the FEL button is pressed. (on most EOS cameras the AE lock and flash exposure features are tied together, but top of the line EOS cameras have separate FEL buttons which allow you to set AE lock and FEL independently) The camera then stores flash exposure data, biased towards either the current focus point or the central focus point, for a 16 second period or for as long as you keep the shutter release pressed halfway. During this time you can recompose the photo or you can adjust the aperture and shutter speed (overriding AE lock, which is set when you press the AE lock button, if you like). If the flash symbol in the viewfinder flashes then you’re too far from the subject.
FEL is thus useful for taking photos in which the subject is not covered by one of the focus points or photos containing reflective surfaces which can fool flash metering or certain cases in which the subject is moving. It’s also useful for scenes in which you want to bias the flash exposure to something other than the current focus point. A major drawback with FEL is that the E-TTL preflash occurs when the AE lock or FEL button is pressed, which can confuse your photographic subjects who may think that the photograph is already taken.
If you lock focus on a scene and recompose you will likely have poor flash metering, since E-TTL biases flash metering to the current focus point. Use FEL instead to avoid this problem.
Some cameras have a custom function (CF 8 on the Elan II(E)/EOS 50/55 and Elan 7(E)/EOS 30/33/7) which lets you specify whether you want partial metering and FEL tied to the central focus point - the default - or to the active focus point instead.
Polecam dokładną lekture tej strony a zwłaszcza tego linka
Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 19-12-2005 o 12:48
Kubaman, jesteś Wielki.Serdeczne dzięki.
spoko, to moja misjaZamieszczone przez szymwal
żeby nie było wątpliwości, to w moim poprzednim poście powinienem dodać, że punkty a) i b) dzieją sie w zasadzie jednocześnie po wciśnięciu FEL (czyli zazwyczaj "*")
To ja w kwestii formalnej tradycyjnie dopisze ze bzdury koledzy pisza...
Pewien jestes ze mowisz o 350'tce z 580'tka?Zamieszczone przez Kubaman
Sprawdziles ta teorie? Napewno?Zamieszczone przez Kubaman
Ten cytat z "dobrego zrodla" mozna sobie wsadzic...
Wszystko to do czego sie odnosi ten caly opis to stare trupy klasy 300D BEZ e-ttl'a II? Z nowym e-ttl'em FEL zachowuje sie calkiem inaczej.
http://canon-board.info/showpost.php...9&postcount=57
Niedoswietlenie jest w zasadzie normalne. Dlaczego?
Bo spalenia trudniej naprawic jak niedoswietlenie.
Bo caly system to nie tylko oswietlanie ciemnych pokojow bez elementow latwych do spalenia ale tez fill flash, gdzie takie wyciaganie lampa do prawej (histogramu) juz tak dobrze sie nie sprawdza... Kompletny brak zastanego (co wynika z opisu) to nie jest idealna sytuacja dla e-ttl'a II.
Wklep sobie w puszke korekte +1 (czy ile chcesz) i bedzie. Po to to w sumie jest.
Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 19-12-2005 o 17:59
...
Hm... W fucking manualu do 350D napisane jest, żeby przy używaniu FEL mieć obiekt, na który się chce celować, w centrum kadru. Trochę to kłóci się z teorią, że isotne jest pole AF na które wyotrzyło.Zamieszczone przez KuchateK
Sprawdziłem to - program P, centrum kadru jasne, prawy punkt AF na czarnym. Zdjątko z FEL przy wybranym centralnym AF i prawym AF nie różni się nawet o 1/3EV.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Osobiście sam juz nie wiem, czy to wina lampy (niedoświetlanie) czy body. Jak w całkiem ciemnym pokoju pstrynąłem fotki z 580 i z wbudowaną lampą, to bez korekcji, obie były niedoświetlone. No ale był to całkiem ciemny pokój. Jak dałem +2 to i z jedną i z druga lampą fotki były jasne jak w dzień.
Covalek...
Jak juz pisalem "ciemno" to nie sa idealne warunki e-ttl'a II. Poczytaj co naskrobalem pod tym linkiem.
Zauwazysz ze system korzysta znacznie z danych ze swiatlomierza w swietle zastanym do oceny dokladnych wlasciwosci wzorca pomiarowego. Jak masz tam ciemno jak... to oglupiasz aparat pozbawiajac go pewnej czesci informacji. W tej sytuacji stara sie on zachowac bezpieczny margines niedoswietlajac. Zreszta ten margines jest tam caly czas i calkiem spory jak na upodobania wielu osob. Ale to zalezy od warunkow...
To nie jest sprzet "tylko do ciemny pokoj" a uniwersalne narzedzie. Wyjdziesz z nim do parku dopalic cienie i sie okaze ze trzeba nie +1 a -1. Wyobraz sobie teraz ze lampa bedzie swiecic normalnie +1.5 czy 2 i sie okaze ze -2 to malo aby zapobiec przepaleniom w nieco odmiennej sytuacji. Dlatego to musi byc wyposrodkowane. A jak sie nie podoba ustawienie domyslne to po to jest tam ta korekta zeby ja stosowac w zaleznosci od warunkow i upodobania.
To nie dziala tak, ze jak mi sie nie podoba to aparat musi byc odrazu popsuty. Moze to jednak tylko i wylacznie wina operatora?
...