Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 90

Wątek: Problem z 580EX i EOSem 350D

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Popieram Kubaman, taniej i lepiej (dotyczy ciemności) wyjdzie z latarką :-D
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Sorka nie przeczytalem dokladnie posta. myslalem że chodzi o błysk pilotazowy = wyzwalany przyciskiem "pilot"
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez speed555
    Sorka nie przeczytalem dokladnie posta. myslalem że chodzi o błysk pilotazowy = wyzwalany przyciskiem "pilot"
    OK, rozumiem
    Już się bałem, ze mam problemy ze wzrokiem
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

A ja przy ostawieniu w lampie "0" w pomieszczeniach mam ideał. I z innej beczki. Znajomy wrócił nie dawno z USA ( pół roku pobytu ) Kupował tam miedzy innymi lampe. W sklepi poinformowano go o masowych zwrotach 580-tek z powodu niedoświetleń.
    To tyle. Nie komentuje tego faktu, ani nie wyciągam wniosków. Moja na matrycowym pomiarze, ustawiona na zero robi idealnie.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez covalek
    Witam wszystkich. Mam problem ze świeżo kupioną 580EX. Zrobiłem testowe zdjęcia w całkowicie ciemnym pokoju i wszystkie zrobione z tą lampą są mocno niedoświetlone. Dopiero korekta +2 daje satysfakcjonujący efekt. Co gorsza, to samo zdjęcie, zrobione przy tych samych nastawach wbudowaną lampą jest mocniej oświetlone niż to ze Speedlite-a. Czy wina jest po stronie lampy czy po stronie body? Nie wiem czy reklamować lampę czy puszkę. I jeszcze jedno pytanko na zakończenie - czy błysk pilotażowy, który ta lampa wykonuje przed zrobieniem zdjęcia jest widoczny, czy następuje tak szybko, że jest to niezauważalne? Chodzi o to, że nie widzę, żadnego błysku testowego. (ale może nie powinienem go widzieć?)
    a to czytałeś?
    http://canon-board.info/showthread.php?t=2421
    pozdr.
    Heniek

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Witam, po przeszukaniu forum zdawało mi się że na temat pracy z lampą błyskową mam już trochę poukładane.Przyczyniły sie do tego n/w wypowiedzi
    Napisał Kubaman
    1) FEL - Flash Exposure Lock - jak sama nazwa wskazuje jest to blokada ekspozycji (siły) błysku lampy. Nic więcej.
    2) rozróżnijmy ambient light i flash light - światło zastane i światło lampy
    3) w trybach P,Av,Tv - było to już wałkowane - aparat używa lampy do wypełnienia błyskiem cieni (lampa robi wtedy tzw. fill flash), a pomiar ekspozycji (migawka, przysłona) opiera na świetle zastanym (ambient light). Czyli, jeśli masz złe warunki oświetleniowe, to choćbyś miał lampę o LP 1000 to nie zrobisz zdjęcia jak w dzień (może poza odbitym od sufitu).
    4) w trybie M, wszystkie ustawienia działają niezależnie i możesz ustawić migawkę, przysłonę a błysk lampy będzie próbował doświetlić scenę zastępując światło zastane. W tym trybie nieprawdą jest to co napisałeś, bo wciśnięcie przycisku FEL blokuje ci również pozostałe parametry (czyli równa się AEL). Szkoda że nie spróbowałeś zanim napisałeś.
    Napisał pantomas
    O ile dobrze pamiętam , to w trybach P , Av i Tv przycisk * zmienia swoją funkcję z AE-lock na FE-lock i zapamiętuje światło lampy a nie zastane i dlatego po przekadrowaniu wartości te mogą się zmienić . Jeżeli chcesz się od tego uniezależnić to włącz M ( patrz wyżej ).Trzeba też uważać i mierzyć FEL na środek kadru - punkt AF nie wiąże się z pomiarem FEL niezależnie od jego ustawienia .
    A tu wczoraj Kubaman napisał
    pytanie nr 2. jak ustawiłeś w takich warunkach ostrość ? Przy pomiarze matrycowym flesz jest powiązany z aktywnym punktem ostrości, a to może duuużo zmienić

To jak to jest naprawdę z powiązaniem FEL z aktywnym punktem AF.
    Pozdrawiam,

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymwal
    To jak to jest naprawdę z powiązaniem FEL z aktywnym punktem AF.Pozdrawiam,
    witaj,
    sorki ale nie do końca kumam o co ci chodzi

Zgadnę i spróbuję odpowiedzieć:
    w trybie evaluative flash metering (ustawianym w CF) błysk jest obliczany z wagą nadrzędną dla punktu AF na który ostrzymy. Przykład: jesli masz białą ścianę po prawej stronir kadru a po lewej w tle jakiś obiekt w ciemności, słabo widoczny i ustawisz AF na ten punkt, to flash najprawdopodobniej błyśnie na tyle mocno, że przepali białą scianę - bo priorytet wagi do obliczeń był przypisany dop słabo widocznego obiektu w ciemnościach.

FEL powoduje zablokowanie ekspozycji błysku (w zależności od trybu pracy aparatu będzie to błysk wypełniający lub główne źródło światła). Jedna i druga sprawa nie mają ze sobą związku i nie mają na siebie wpływu.

Mam nadzieję, że o to ci chodziło.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

To ja w kwestii formalnej tradycyjnie dopisze ze bzdury koledzy pisza...

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Przy pomiarze matrycowym flesz jest powiązany z aktywnym punktem ostrości, a to może duuużo zmienić.
    Pewien jestes ze mowisz o 350'tce z 580'tka?

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    witaj,
    Zgadnę i spróbuję odpowiedzieć:
    w trybie evaluative flash metering (ustawianym w CF) błysk jest obliczany z wagą nadrzędną dla punktu AF na który ostrzymy.
    Sprawdziles ta teorie? Napewno?

Ten cytat z "dobrego zrodla" mozna sobie wsadzic...

Wszystko to do czego sie odnosi ten caly opis to stare trupy klasy 300D BEZ e-ttl'a II? Z nowym e-ttl'em FEL zachowuje sie calkiem inaczej.

http://canon-board.info/showpost.php...9&postcount=57

Niedoswietlenie jest w zasadzie normalne. Dlaczego?
    Bo spalenia trudniej naprawic jak niedoswietlenie.
    Bo caly system to nie tylko oswietlanie ciemnych pokojow bez elementow latwych do spalenia ale tez fill flash, gdzie takie wyciaganie lampa do prawej (histogramu) juz tak dobrze sie nie sprawdza... Kompletny brak zastanego (co wynika z opisu) to nie jest idealna sytuacja dla e-ttl'a II.

Wklep sobie w puszke korekte +1 (czy ile chcesz) i bedzie. Po to to w sumie jest.
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 19-12-2005 o 17:59
    ...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Ten cytat z "dobrego zrodla" mozna sobie wsadzic...
    Hm... W fucking manualu do 350D napisane jest, żeby przy używaniu FEL mieć obiekt, na który się chce celować, w centrum kadru. Trochę to kłóci się z teorią, że isotne jest pole AF na które wyotrzyło.

Sprawdziłem to - program P, centrum kadru jasne, prawy punkt AF na czarnym. Zdjątko z FEL przy wybranym centralnym AF i prawym AF nie różni się nawet o 1/3EV.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Wszystko to do czego sie odnosi ten caly opis to stare trupy klasy 300D BEZ e-ttl'a II?
    No, no! Tylko nie trupy

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów