Popieram Kubaman, taniej i lepiej (dotyczy ciemności) wyjdzie z latarką :-D
Popieram Kubaman, taniej i lepiej (dotyczy ciemności) wyjdzie z latarką :-D
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Sorka nie przeczytalem dokladnie posta. myslalem że chodzi o błysk pilotazowy = wyzwalany przyciskiem "pilot"
Pkt 8 regulaminu forum
Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...
OK, rozumiemZamieszczone przez speed555
Już się bałem, ze mam problemy ze wzrokiem![]()
A ja przy ostawieniu w lampie "0" w pomieszczeniach mam ideał. I z innej beczki. Znajomy wrócił nie dawno z USA ( pół roku pobytu ) Kupował tam miedzy innymi lampe. W sklepi poinformowano go o masowych zwrotach 580-tek z powodu niedoświetleń.
To tyle. Nie komentuje tego faktu, ani nie wyciągam wniosków. Moja na matrycowym pomiarze, ustawiona na zero robi idealnie.
a to czytałeś?Zamieszczone przez covalek
http://canon-board.info/showthread.php?t=2421
pozdr.
Heniek
Witam, po przeszukaniu forum zdawało mi się że na temat pracy z lampą błyskową mam już trochę poukładane.Przyczyniły sie do tego n/w wypowiedzi
Napisał Kubaman
1) FEL - Flash Exposure Lock - jak sama nazwa wskazuje jest to blokada ekspozycji (siły) błysku lampy. Nic więcej.
2) rozróżnijmy ambient light i flash light - światło zastane i światło lampy
3) w trybach P,Av,Tv - było to już wałkowane - aparat używa lampy do wypełnienia błyskiem cieni (lampa robi wtedy tzw. fill flash), a pomiar ekspozycji (migawka, przysłona) opiera na świetle zastanym (ambient light). Czyli, jeśli masz złe warunki oświetleniowe, to choćbyś miał lampę o LP 1000 to nie zrobisz zdjęcia jak w dzień (może poza odbitym od sufitu).
4) w trybie M, wszystkie ustawienia działają niezależnie i możesz ustawić migawkę, przysłonę a błysk lampy będzie próbował doświetlić scenę zastępując światło zastane. W tym trybie nieprawdą jest to co napisałeś, bo wciśnięcie przycisku FEL blokuje ci również pozostałe parametry (czyli równa się AEL). Szkoda że nie spróbowałeś zanim napisałeś.
Napisał pantomas
O ile dobrze pamiętam , to w trybach P , Av i Tv przycisk * zmienia swoją funkcję z AE-lock na FE-lock i zapamiętuje światło lampy a nie zastane i dlatego po przekadrowaniu wartości te mogą się zmienić . Jeżeli chcesz się od tego uniezależnić to włącz M ( patrz wyżej ).Trzeba też uważać i mierzyć FEL na środek kadru - punkt AF nie wiąże się z pomiarem FEL niezależnie od jego ustawienia .
A tu wczoraj Kubaman napisał
pytanie nr 2. jak ustawiłeś w takich warunkach ostrość ? Przy pomiarze matrycowym flesz jest powiązany z aktywnym punktem ostrości, a to może duuużo zmienić
To jak to jest naprawdę z powiązaniem FEL z aktywnym punktem AF.
Pozdrawiam,
witaj,Zamieszczone przez szymwal
sorki ale nie do końca kumam o co ci chodzi![]()
Zgadnę i spróbuję odpowiedzieć:
w trybie evaluative flash metering (ustawianym w CF) błysk jest obliczany z wagą nadrzędną dla punktu AF na który ostrzymy. Przykład: jesli masz białą ścianę po prawej stronir kadru a po lewej w tle jakiś obiekt w ciemności, słabo widoczny i ustawisz AF na ten punkt, to flash najprawdopodobniej błyśnie na tyle mocno, że przepali białą scianę - bo priorytet wagi do obliczeń był przypisany dop słabo widocznego obiektu w ciemnościach.
FEL powoduje zablokowanie ekspozycji błysku (w zależności od trybu pracy aparatu będzie to błysk wypełniający lub główne źródło światła). Jedna i druga sprawa nie mają ze sobą związku i nie mają na siebie wpływu.
Mam nadzieję, że o to ci chodziło.
To ja w kwestii formalnej tradycyjnie dopisze ze bzdury koledzy pisza...
Pewien jestes ze mowisz o 350'tce z 580'tka?Zamieszczone przez Kubaman
Sprawdziles ta teorie? Napewno?Zamieszczone przez Kubaman
Ten cytat z "dobrego zrodla" mozna sobie wsadzic...
Wszystko to do czego sie odnosi ten caly opis to stare trupy klasy 300D BEZ e-ttl'a II? Z nowym e-ttl'em FEL zachowuje sie calkiem inaczej.
http://canon-board.info/showpost.php...9&postcount=57
Niedoswietlenie jest w zasadzie normalne. Dlaczego?
Bo spalenia trudniej naprawic jak niedoswietlenie.
Bo caly system to nie tylko oswietlanie ciemnych pokojow bez elementow latwych do spalenia ale tez fill flash, gdzie takie wyciaganie lampa do prawej (histogramu) juz tak dobrze sie nie sprawdza... Kompletny brak zastanego (co wynika z opisu) to nie jest idealna sytuacja dla e-ttl'a II.
Wklep sobie w puszke korekte +1 (czy ile chcesz) i bedzie. Po to to w sumie jest.
Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 19-12-2005 o 17:59
...
Hm... W fucking manualu do 350D napisane jest, żeby przy używaniu FEL mieć obiekt, na który się chce celować, w centrum kadru. Trochę to kłóci się z teorią, że isotne jest pole AF na które wyotrzyło.Zamieszczone przez KuchateK
Sprawdziłem to - program P, centrum kadru jasne, prawy punkt AF na czarnym. Zdjątko z FEL przy wybranym centralnym AF i prawym AF nie różni się nawet o 1/3EV.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
No, no! Tylko nie trupyZamieszczone przez KuchateK
![]()