Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: obiektywy macro przy portretach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    W tym co napisałeś jest imo tylko część prawdy( też kiedyś tak sądzilem ), kto powiedział, że obiektyw macro należy w portrecie ustawić na max. ostrość ? przecież obiektyw w pełni otwarty rysuje dużo bardziej miękko.
    Możliwe. Napisałem tylko, że gdzieś to wyczytałem. Nigdy nie robiłem portretu obiektywem macro. Natomiast widzę tą ostrość z mojego Tamrona macro. 100 procentowe powiększenie wygląda tak samo ostro, jak na normalnym widoku. Ostrość "brzytew"
    Fakt, przysłona zawsze w granicach 7,1-13.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

W 100L na pełnej dziurze jest bardzo ostro więc też nie wiem czy to tak "dużo bardziej miękko" .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 05-03-2011 o 02:17
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

łatwiej z ostrego zrobić miękki iż odwrotnie - to chyba jasne
    generalnie dobra ostrość szkła to nie jest powód do zmartwien

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    W 100L na pełnej dziurze jest bardzo ostro więc też nie wiem czy to tak "dużo bardziej miękko" .
    No nie wiem czy tak bardzo ostro :wink:, bardzo ostro to jest na zeiss 100/2 na @=2.0, ale czy musi być obiektyw z ogniskową 100 mm ?

Domyślnie

Oj 100/2,8L jest juz od 2,8 ostry jak np C85/1,8 na zadnej przyslonie nie bedzie. C85/1,2L przymkniety to 2,8 ma podobna ostrosc. Do tego zostal zaprojektowany.

Pytanie ile pracy trzeba bedzie wlozc w obrobke by zozmyc niektore detale.

Co do ogniskowej to do makro dluzsza ogniskowa to wiekszy komfort pracy - modele mniej sie stresuja Tak ze poniezej 90-100 do makro nie mysle.
    canon oczywiście

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Tutaj macie przykłady (1200 px na dłuższym boku), co można zrobić z 100 macro. Autor Nikola Borissov. Jeśli mielibyście robić takie zdjęcia, jak ten sympatyczny Bułgar, to gorąco polecam zakup

Link do większego zdjęcia

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

unlike,
    jak trochę kumasz PSa, to zmięczysz każdy obraz w parę sekund.
    mozna też założyc jakis filtr na szkło
    z mydła nie zrobisz brzytwy

Dopiero zaczyna Awatar ajma
    Miasto
    Cieszyn

Domyślnie

Wprawdzie nie w Canonie, ale w systemie Nikona przerabiałem ten sam temat - pierwsze kupiłem sobie Tamrona 90 - do makro ok, w portrecie jakoś mniej mi się podobał (ale oczywiście również się nadawał) później dokupiłem Nikkorowską 85/1.8 (mam wrażenie, że gorsze szkiełko niż 85/1.8 Canona). Po jakimś czasie sprzedałem Nikkora i Tamrona i kupiłem sobie Sigmę 150/2.8 - super w zastosowaniach makro, w portrecie też ładnie obrazowała, ale jak to w makro, af jednak troszkę inaczej (gorzej) pracuje niż w typowych "portretówkach". Do Sigmy (po dozbieraniu kasy) dokupiłem Nikkora 85/1.4 - i to było to czego potrzebowałem do portretu.
    Moje wnioski - szkła makro mogę zastępować "portretówki", ale to jednak tylko takie zastępcze rozwiązanie.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

jezeli chodzi o zastosowanie 100L w portretach z oswietleniem studyjnym (czyli male przyslony) to w linku ponizej znajdziecie moje testy w/w obiektywu:
    http://maciejkozlowski.blogspot.com/...-obiektyw.html
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vinietu Zobacz posta
    Pod cropa to aż się prosi zainteresować tamronem 60/2 , do tych zastosowań będzie ok i budżetu nie zrujnuje.
    I jasny i makro i cena. Gdyby tylko autofokus miał szybszy i celniejszy to by był moim kompromisem. Ostatnio znajomym dzieci cykam w wieku gdzie to ma znaczenie.

Rozumiem ze obiektywem do makro portret "da się zrobić" ale z portretówki już takiego makra nie będzie.
    canon oczywiście

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów