Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Okularnik a 20D

Dopiero zaczyna Awatar Maciek_DDA
    Miasto
    Aberdeen

Domyślnie Okularnik a 20D

Witam
    Jak w tytule: okularnik ma problem

Moja wada wzroku to -3,75. Moj 20 D niestety nie pozwala mi skompensowac AZ tak duzej wady, a focenie w okularach jest dla mnie niezbyt wygodne.Wiem ze mozna dokupic muszle oczna dla takich slepcow jak ja. Problem polega na tym ze nie za bardzo wiem jak dobrac te muszelke do mojej wady... Moge to zrobic tylko przez internet bo mieszkam w malej wiosce odcietej od cywilizacji i rzadko bywam w wielkim swiecie (nie przesadzam).
    Moze ktos mial podobny problem i szczesliwie go rozwiazal? Z gory dzieki za info:
    Pozdrawiam 8)
    20d

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Dioptric Adjustment Lens - to jest to czego szukasz, one sa co 1 dioptrie wiec pewnie kupujesz sobie np -4 i dajesz pokretlem +0,25... ale nigdy tego nie uzywalem...
    http://consumer.usa.canon.com/ir/con...&modelid=10464

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

http://canon-board.info/showthread.p...ht=wady+wzroku

moze prprostu jakies soczewki korekcyjne?

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

upss kontaktowe*

Miasto
    Aberdeen

Domyślnie :)

Cytat Zamieszczone przez Jac
    Dioptric Adjustment Lens - to jest to czego szukasz, one sa co 1 dioptrie wiec pewnie kupujesz sobie np -4 i dajesz pokretlem +0,25... ale nigdy tego nie uzywalem...
    http://consumer.usa.canon.com/ir/con...&modelid=10464
    No wlasnie o to chodzi ze ja tego musze byc pewien z tym pokrecaniem

Soczewki, dobra rzecz, ale zamiast takich wkladanych na oczy wolalbym inwestowac w takie dokrecane do puszki
    Pozdrawiam i dzieki
    Ostatnio edytowane przez Maciek_DDA ; 17-12-2005 o 15:28
    20d

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Tez nosze okulary (wada okolo -3) i robie fotki w okularach. Po prostu przyzwyczailem sie juz ze nie widze wszystkiego w wizjerze (tzn widze kadr ale nie widze "drabinki" i innych danych na dole wizjera). Nie jest to moze wygodne ale da sie z tym zyc. Nie wyobrazam sobie zdejmowac okulary do kazdego zdjecia...

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Tez nosze okulary (wada okolo -3) i robie fotki w okularach. Po prostu przyzwyczailem sie juz ze nie widze wszystkiego w wizjerze (tzn widze kadr ale nie widze "drabinki" i innych danych na dole wizjera). Nie jest to moze wygodne ale da sie z tym zyc. Nie wyobrazam sobie zdejmowac okulary do kazdego zdjecia...
    To tak jak i ja (-2.75). Oczywiście nie twierdzę, że to jedyna i najlepsza metoda robienia zdjęć, ale może w tym przypadku łatwiej będzię się przestawić i przyzwyczaić niż inwestować w osprzęt?

Pozdrawiam i powodzenia, niezależnie od wyboru.

G.
    Kupa złomu i Lightroom

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    He, he dlatego chcę kupić 350D;-) . Tam wizjer jest tak mały, że widać wszystko łączni z drabinką
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Też mam wadę wzroku i z tego powodu noszę okulary, ale przy robieniu zdjęć nie widziałem wszystkiego w wizjerze i dlatego postanowiłem kupić Dioptric Adjustment Lens, z tym że wziąłem soczewkę -3 abym nie musiał zaraz zmieniać na nową, gdyby coś się pogorszyło. Jedynym mankamentem tego rozwiązania jest to, że trzeba zdejmować okulary do każdego zdjęcia, ale i na to jest sposób. Wystarczy kupić rzemyk lub tasiemkę do okularów i w momencie robienia zdjęć ściagać okulary i wtedy wiszą sobie na szyi i można spokojnie focić.
    50D | 20D+BG-E2 | Canon 28-105/4-5.6 USM | Tamron 17-50/2,8 XR DiII SP | Sigma 70-200/2.8 APO HSM | CF SanDisk Extreme III 4 GB | Statyw Velbon Sherpa | Lowepro Compact AW | Lowepro Compu Rever AW

Miasto
    Aberdeen

Domyślnie

Mnie osobiscie robienie zdjec wokularach bardzo przeszkadza, juz taki ze mnie konformista A co do zdejmowania okularow do kazdego zdjecia, to wlasnie jest to czas aby sie zastanowic i troche pomyslec. Robie glownie krajobraz, wiec temat mi nie ucieknie. Dzieki za odpowiedzi, zastanawia mnie tylko czy jesli kupie soczewke -4 to zakres regulacji przesunie mi sie o te 3 dioptrie? Tzn bede mial wtedy- 7 do -3?
    Pozdrawiam
    20d

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów