Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: Przesiadka z 400D

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Ja mam podobne zdanie jak poprzednicy, że jeśli jesteś zadowolony z 400D to najlepiej jak zainwestowałbyś w szkła np. 10-22 (canon), bo sam aparacik jest dobry (jeden mankament to wielkość, która znika po dokupieniu gripa, drugi to że trzeba robić zdjecia +1EV bo innaczej wychodzą ciemne, trzeci to AF, który w 50D jest lepszy, co nie oznacza, że 400D ma zły).
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Posiadalem 400D i wymienilem na 50D. Dlaczego? 50 jest bardziej pewniejsza w rece, czuc ze zostala lepiej wykonana.Posiada gume na body i daje imo to pewniejszy chwyt, kolejnym plusem, to waga i wielkosc. Jest wieksza i ciezsza od 400D. Dla mnie to byly plusy i zyje mi sie lepiej. Ekran od nastaw sie przydaje, czego nie ma w 400D i krecenie pokretlem wygodniejsze + pozbywali sie 50 w sklepach i cena byla ok.
    Jak w 400D Ci pasuje wszystko, to zmien szklo i beda lepsze foty wychodzic. A kase zostaw na pelna klatke jak juz jestes wkrecony albo jedz z rodzina na wakacje ;p

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luck1985 Zobacz posta
    Posiadalem 400D i wymienilem na 50D. Dlaczego? 50 jest bardziej pewniejsza w rece, czuc ze zostala lepiej wykonana.Posiada gume na body i daje imo to pewniejszy chwyt, kolejnym plusem, to waga i wielkosc. Jest wieksza i ciezsza od 400D. Dla mnie to byly plusy i zyje mi sie lepiej. Ekran od nastaw sie przydaje, czego nie ma w 400D i krecenie pokretlem wygodniejsze + pozbywali sie 50 w sklepach i cena byla ok.
    Jak w 400D Ci pasuje wszystko, to zmien szklo i beda lepsze foty wychodzic. A kase zostaw na pelna klatke jak juz jestes wkrecony albo jedz z rodzina na wakacje ;p
    Z podanych przez ciebie argumentów tylko ten wyróżniony na czerwono, to konkret. Reszta to wrażenia, które dla amatora hobbysty, fotografującego okazjonalnie i dla zabawy nie będą miały większego znaczenia.
    Tego dodatkowego ekranu i kółka nastaw pod kciukiem zabrakło mi jak się przesiadłem na 400D z EOSa 50. Ale że w międzyczasie bawiłem się w cyfrowe fotografowanie G5 i Minoltą A1, to i nawyków zdążyłem się pozbyć
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Dla Ciebie konkret tylko to, dla mnie konkret to takze, ze aparat jest ciezszy i jak dla mnie, lepiej sie go trzyma w rece. Czuje, ze mam go w rece
    Dla kogos to moze byc wada, bo wolalby lzejsze body.
    To sa juz kwestie indywidualne. Pytajacemu mozna tylko doradzic, ze zdjec lepszych nie bedzie robil z przesiadki ktora planuje.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

MZ xxxD z gripem są wygodniejsze, niż xxD czy xD bez gripa, wagowo porównywalne i nie są koszmarnymi klamotami, wbrew pozorom.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała/Ustroń

Domyślnie

"Producent twierdzi, że nowy proces produkcji matrycy i przeprojektowane
    fotodiody i mikrosoczewki zwiększają możliwości zbierania światła przez
    sensor. Mikrosoczewki zastosowane w sensorze modelu 50D charakteryzują się
    brakiem przerw między nimi co ma znacznie podnieść efektywność każdego
    piksela. Dzięki tym rozwiązaniem 50D ma dawać dobrą jakość na wysokich
    czułościach przy zwiększeniu ilości pikseli do 15,1 Mp."
    Zródło:
    http://eos50d.fotopolis.pl/index.php?n=7987&p=3

Nam się wydaję, że szkła odżywają ponownie, coś w tym jest.
    Pozdrawiam

50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miczael Zobacz posta
    "Producent twierdzi, że nowy proces produkcji matrycy i przeprojektowane
    fotodiody i mikrosoczewki zwiększają możliwości zbierania światła przez
    sensor. Mikrosoczewki zastosowane w sensorze modelu 50D charakteryzują się
    brakiem przerw między nimi co ma znacznie podnieść efektywność każdego
    piksela. Dzięki tym rozwiązaniem 50D ma dawać dobrą jakość na wysokich
    czułościach przy zwiększeniu ilości pikseli do 15,1 Mp."
    Zródło:
    http://eos50d.fotopolis.pl/index.php?n=7987&p=3

Nam się wydaję, że szkła odżywają ponownie, coś w tym jest.
    Pozdrawiam
    Wg użytkowników bez skłonności do popadania w pozakupowe samozadowolenie przeważa raczej pogląd, że udało się w 50d/500d zrobić matrycę gęstszą o podobnym poziomie szumów co w 10 megapixelowym poprzedniku (oczywiście po przeskalowaniu, per pixel szum jest moim i nie tylko moim zdaniem bardziej nieprzyjemny w 50d).

Jeżeli już, to zauważam postęp między matrycą z 7d/550d/60d a 50d/500d (łatwiej usuwalny szum, mniejsza degradacja detalu na wysokich iso, brak bandingu). Między 50d a 40d, cóż - cieszmy się, że nie było regresu.
    Entuzjastyczny Neofita

Coś już napisał Awatar majcz
    Miasto
    zaścianek na Mazurach

Domyślnie

Ja przesiadając się z 400D na 40D zyskałem głównie szybsze zdjęcia seryjne. 6,5kl/sek w 40D wobec chyba 3 klatek na sekundę w 400D. Mam takie zboczenie że fotografuję ptaszki i taki skok szybkości strzelania seriami przy uprawianej przeze mnie fotografii to niewyobrażalne udogodnienie.
    Wiewiór333 napisał że fotografuje głównie krajobrazy, naturę i sport. Pomijając krajobraz w dwóch pozostałych dziedzinach fotografii szybkość serii ma ogromne znaczenie.
    Źle się czuję jak sobie nie popstrykam www.stasiaczek.blogspot.com
    ---------------------------------------------
    Canon 7D, Tamron 10-24/3,5-4,5, Canon 50/1,8, Canon 24-105/4 IS, Canon 70-200/2,8, Sigma 120-300/2,8 IS

Awatar Wiewiór333
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Statyw mam, więc ten wydatek mi odpada na szczęscie
    Czyli sprawa w miarę jasna zostaje na razie przy tym co mam i kupuje szkła. Czyli ostatnie pytanko co byście polecali najbardziej do krajobrazu?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wiewiór333 Zobacz posta
    Czyli ostatnie pytanko co byście polecali najbardziej do krajobrazu?
    Poszukaj na forum było wiele razy .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów