Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789
Pokaż wyniki od 81 do 88 z 88

Wątek: Photoshop CS5 za 900zl

Bywalec Awatar betinus
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

grinsen, całkowice się z tobą zgadzam, ale znając polskie realia to i tak ten nasz polski "student" docelowo nie kupi pełnej wersji jak już przestanie być "studentem", więc to co pisął Krzychu o polskim dziadostwie jest jak najbardziej uzasadnione, prawdą jest też to co napisano o cenach i zarobkach (europejskie - polskie).

Jednak jak przeliczyć sobie cenę zakupu pełnej wersji na firmę, gdzie możesz odliczyć VAT, amortyzację i wszystkie inne różne dziwne rzeczy to okaże się że rzeczywiście ten PS wcale nie jest taki drogi....

A dla amatorów, którzy nie planują zakładać firm i zarabiać na foto Adobe już dawno temu przygotowało coś takiego jak PS Elements. Więc nie rozumiem poco płakać, że: "nie stać mnie na full PSa, nie zarabiam na foto i wogóle czemu tak drogo..."
    sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Skoro tak bardzo im się to opłaca, czemu od razu nie wprowadzili licencji EDU w obecnej formie, czyli licencja wieczysta i zezwala na wykorzystanie komercyjne? Skąd ta ostrożność?
    Poprzednia licencja edu była bardziej restrykcyjna, bo i ceny były znacznie niższe. Dlaczego zmienili? Widocznie zainteresowanie taką "dzierżawą" było nikłe i doszli do wniosku, że spróbują trochę drożej, ale z mniej drastycznymi ograniczeniami licencyjnymi, kto to wie? Z mojego punktu widzenia aktualna oferta edu jest sensowniejsza.

Po prostu sprzeciwiam się tendencji, że jeśli nie kombinujesz, toś frajer i snob, a jak kombinujesz to jesteś sprytny i w ogóle fajny.
    To nie moja teoria, więc się nie wypowiadam. Nie mniej jednak do użytku niekomercyjnego (czy też komercyjnego sporadycznie, bo "student" utrzymuje się z innej działalności) oferta Adobe w pełnych cenach to overkill.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    [...]
    Po prostu sprzeciwiam się tendencji, że jeśli nie kombinujesz, toś frajer i snob, a jak kombinujesz to jesteś sprytny i w ogóle fajny.
    [...]
    Nie wiem czy to było do mnie, jeśli tak to mogę powiedzieć mniej więcej tyle:

Nigdy nie rozpatrywałem zakupu normalnej licencji w kategoriach snobizmu. Po prostu nagonka w tym wątku na ludzi, którzy chociaż pomyślą o zakupie licencji EDU z możliwością kombinacji jednak w ramach obowiązującego prawa tj. głównie licencji Adobe wyglądała jak by faktycznie ludziom, którzy kupili normalne wersje było żal, że ktoś może kupić CS,a za mniej niż połowę ceny.

Dla mnie sprawa jest prosta i oczywista; kogoś stać na normalną wersję, kupuje normalną, nie to kupuje EDU. Gdyby faktycznie nie pasowało to Adobe to zlikwidowałby wersję EDU i po sprawie. Jak już ktoś tutaj powiedział; lepiej mieć 900 zł za sztukę, a nie 2400 zł, niż nie mieć nic i 10 razy tyle wersji pirackich. Czy tego chcemy czy nie tak będzie. Powtarzam Adobe nie jest firmą od wczoraj będącą na rynku.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

sid, nie jestem jednorazowym studentem bo studia skonczylem, niestety rok za wczesnie jak sie okazuje. W zwiazku z tym mam sie pociac? Zarobkowo nie zamierzam tego uzywac, dla mnie rowniez ta dyskusja przypomina sfrustrowane krzyki tych co wydali 3000zl na licencje.

Uscislijmy jeszcze cos: w moim mniemaniu snobizmem nie jest kupowanie PS'a za 3000zl. Jesli kogos na to stac to gratulowac.
    Snobizmem jest kupowanie PS'a i wmawianie komus ,ze jest dziadem bo nie kupil sobie takiego jak On.
    Imo tekst o ze jesli sie nie kombinuje to frajer i snob jest nie na miejscu. Ja Ci nie patrze w portfel, Twoja sprawa, nie nazywaj mnie tez kombinatorem...ale czekaj, bo chyba cos przeoczylem, Ty tez czasem nie masz wersji EDU?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A i jeszcze rozbawilo mnie ta analogia do ustepowania miejsca babci w autobusie. tak jesli cos nie jest zabronione to jest dozwolone, na tym sie opiera wspolczesny system prawny. zrozumiesz kiedys jak kiedys ktos (czego nie zycze) zje Cie w sadzie bez skrupułów...w adobe pracuje sztab ludzi nad tym zeby powiekszac zyski. Wiesz na czym opiera sie controling w koncernach? Adobe to nie jest maly rodzinny biznes na zasadzie: "a to moze zrobmy taka licencje edu, zobaczymy co bedzie", tylko wszelkie decyzje poprzedzone sa bardzo skrupulatnymi badaniami rynku i analizami finansowymi. Oni doskonale wiedza co robia. Jesli by tak po prostu sprzedawali PS'a za 900zl to jaki bylby sens kupowac taki za 3000zl? Doskonale wiedza ze firmy, korporacje i tak musza zaplacic full kwote, ze ludzie na zachodzie czesciowo pewnie kupia za pelna kwote, a czesciowo pewnie zrobie jak ja, a Ci z regionow takich jak nasze pewnie w wiekszosci zrobia tak jak ja. To jest strategia a nie przypadkowe dzialanie. Cos musieli wymyslec zeby wejsc na rynek z takim produktem. Wymyslili czesciowo fikcyjnie licencje edu. licencja edu z zalozenia zabrania uzytku komercyjnego, a tu nagle taki bubel? I czemu nagle jest 3 krotnie drozsza licencja edu od tych wczesniejszych?
    Ostatnio edytowane przez liquidsound ; 07-03-2011 o 16:37 Powód: Automerged Doublepost
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak, mam wersje EDU, czy gdziekolwiek twierdziłem inaczej? Albo jest jakikolwiek powód nie tylko prawny, ale również etyczny, dla którego nie powinienem mieć takiej wersji? Ja takiego nie znam. Tak więc:
    Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    Snobizmem jest kupowanie PS'a i wmawianie komus ,ze jest dziadem bo nie kupil sobie takiego jak On.
    mnie najwyraźniej nie dotyczy. Żal, że kupiłem drożej, niż inni, również nie.
    Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    A i jeszcze rozbawilo mnie ta analogia do ustepowania miejsca babci w autobusie. tak jesli cos nie jest zabronione to jest dozwolone, na tym sie opiera wspolczesny system prawny. zrozumiesz kiedys jak kiedys ktos (czego nie zycze) zje Cie w sadzie bez skrupułów...
    Widzisz, ja wyznaje filozofię, że zmieniamy świat zaczynając od siebie i nie traktuje innych, tak jak sam nie chciałbym być potraktowany. Nawet jeżeli czasem jestem na tym stratny. Po prostu zmęczyło mnie podejście, że każdy może wykorzystać każdego, jeśli tylko jest jakaś luka w prawie, albo samemu się czegoś nie dopilnowało.
    Ciężko oczekiwać od innych, żeby ufali sobie nawzajem, więc najłatwiej zacząć od siebie. Oczywiście nie stosuje tej zasady wobec byle kogo, ale powiem szczerze, że dla mnie ta zasada się sprawdza. Myślę, że życie ludzi, którzy poruszają się wedle zasady, co nie zabronione, to dozwolone, jest puste i wypełnione wartościami drugiej kategorii. Ciężko teoretyzować dlaczego tak a nie inaczej, dopóki nie spotka człowieka i jego bliskich bezduszne wykorzystanie i bezinteresowna pomoc i życzliwość.

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

sid to bardzo ladnie, ale zacznij sie uczyc milosci do blizniego na innym polu ludzkiej egzystencji, niekoniecznie przy kupowaniu softu. wolontoariat, drobna pomoc potrzebujacym, a nie przeplacanie za soft ktory mozna kupic taniej. nie doszukujmy sie ideologi tam gdzie Jej nie ma...
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Żenadą jest, że pojawił się w wątku jeden troll który jednym postem wywołał niepotrzebną przepychankę słowną wśród forumowiczów.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Prosiłbym żeby już tu nie kontynuować OT. Jak ktoś czuje nieprzepartą ochotę takich rozważań to zapraszam do pralni - jest tam wątków do wyboru do koloru .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789

Uprawnienia umieszczania postów