Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
Ja jestem ciekaw jakie jest stanowisko firmy Adobe w tej materii? No i co z osobami które używają PS-a do swoich celów i sporadycznie do jakichś pojedynczych zleceń? Bo że ktoś w ten sposób chce kupić PS-a do firmy to też się dziwię.
Generalnie jasno powiedziane jest, że można wykorzystywać wersję studencką do komercyjnych zleceń. Jasne jest też czego nie wolno. Nie wolno wciągać go na firmę, instalować na firmowy komputerze etc.

Jest to ewolucja licencji. Najpierw w ogóle nie było wersji studenckiej i studentom pozostawał zakup wersji pełnopłatnej, albo pirat. Później pojawiła się tania wersja studencka, cały pakiet programów za tyle, co dziś kosztuje sam studencki Lightroom, ale licencja kończyła się wraz z zakończeniem studiów. Wyszło, że ludziom to nie pasuje, dali licencje dożywotnią. No i byli już blisko ideału. Sam wtedy zakupiłem cały pakiet CS 3. Jadnak zawsze pozostawał ten problem, co jeżeli chcesz odwalić małą robótkę na boku, żeby podreperować budżet, ale nawet nie masz firmy.

No i powstała obecna wersja licencji, która jest dożywotnia i przyzwala na komercyjne wykorzystanie w wąskim zakresie, ale jest droższa, teraz za samego PS-a płaci się blisko tysiąc złotych, podczas gdy wcześniej za cały Cerative Suite CS 3 płaciło się niecałe 300zł.

Nie ma wątpliwości, że wykorzystanie nowego PS-a do celów komercyjnych jest dozwolone, ale w zakresie w jakim zrobiłby to zwykły student, a nie człowiek, który ma firmę zajmującą się grafiką, który przypadkiem kończy studia, albo zapisał się na darmowe specjalnie z tej okazji. Ja sobie nie wyobrażam obchodzenia ograniczeń w takim wypadku. I co, jest siedziba firmy, w niej osobny, niby prywatny komputer, ze studenckim PS-em. Albo kilka takich stanowisk... nawet jeżeli jest możliwe takie obejście, to wygląda całkowicie niepoważnie i tyle w tym temacie. Nie wiem, czy chciałbym zlecić takiej firmie cokolwiek, skoro tak oszczędzają (to łagodne słowo) na podstawowych narzędziach pracy.

Mnie się natomiast podoba, że jako hobbysta fotograf, który tworzy własną stronę, mogę wykorzystać profesjonalne narzędzie za rozsądne pieniądze i czasem przy okazji wykorzystać je do drobnej fuchy. Ale nie planowałbym biznesu w oparciu o soft na takiej licencji. Pracować planuję gdzie indziej, a jak czasem coś przy okazji wpadnie, to też dobrze.