Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 88

Wątek: Photoshop CS5 za 900zl

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czy w każdym temacie dotyczącym zakupu PS-a konieczna jest dyskusja o piractwie?

Każdy sprzedaje swój produkt, za tyle ile uważa. Czy można powiedzieć jakiemuś fotografowi, że tyle i tyle za sesje to za dużo i żeby się opamiętał? Czy takie rozważanie ma jakikolwiek sens?

Skoro nie ma sensownej drogi, ja przynajmniej takiej nie znam, żeby zastąpić wolny rynek i możliwość, że każdy sprzedaje co chce za ile chce, ja widzę tylko jedną alternatywę. Wspieranie wolnego oprogramowania. Aktywne wspieranie, poprzez używanie, samodzielne tworzenie tutoriali, darowizny oraz samodzielny wkład programistyczny.

Są projekty wolnego oprogramowania, które są fenomenalne i są lepsze od swoich odpowiedników komercyjnych, za czasami dużo większe pieniądze niż PS. Nie ma takich projektów wiele i nie jest nim GIMP, ale są takie wyjątki.

Natomiast ludzie, którzy ani nie są aktywni w światku wolnego programowania, ani nie są zadowoleni z faktu, że dobry soft kosztuje i jego twórca dowolnie ustala cenę, są jak Ci, co siedzą na kanapie na zasiłku, tyłka z domu nie ruszą, ale mówią jak im źle, że pieniędzy brakuje i w ogóle mają słabe perspektywy...

Coś za coś. Albo wykładamy kasę i resztę mamy w nosie, albo działamy, żeby było inaczej. Nie wykładać kasy, nic nie robić i jeszcze czegoś chcieć, to podejście, które nie wymaga komentarza.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    [...]
    Coś za coś. Albo wykładamy kasę i resztę mamy w nosie, albo działamy, żeby było inaczej. Nie wykładać kasy, nic nie robić i jeszcze czegoś chcieć, to podejście, które nie wymaga komentarza.
    I na tym zakończmy OT o piractwie itp. Będę ciął i nie chcę nikogo skaleczyć.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec Awatar Majchalak
    Miasto
    Chorzów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    Kupujemy wersje EDU, zapisujemy sie do jakiejs szkoly policealnej, lub zaocznego liceum, najlepiej takiej darmowej calkowicie co to w kazdych mediach o niej slychac, odbieramy legitymacje. Wchodzimy na stronke adobe, wypelniamy kwestionariusz, wysylamy zdjecia legitymacji, na drugi dzien dostajemy serial
    Rozumiem, że do tej szkoły w ogóle nie uczęszczasz, po pół roku skreślają Cię z listy i zapisujesz się do kolejnej szkoły, tak? Bo przecież jeśli utracisz status ucznia/studenta, to legalnie nie możesz używać tej wersji...

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Majchalak Zobacz posta
    Rozumiem, że do tej szkoły w ogóle nie uczęszczasz, po pół roku skreślają Cię z listy i zapisujesz się do kolejnej szkoły, tak? Bo przecież jeśli utracisz status ucznia/studenta, to legalnie nie możesz używać tej wersji...
    Rozumiem, że wolisz pisać niż czytać?
    http://www.adobe.com/pl/education/st...ition/faq.html
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec Awatar Majchalak
    Miasto
    Chorzów

Domyślnie

Widzisz, zazwyczaj czytam FAQ, ale tym razem posłuchałem gościa z jakiegoś sklepu, który odradzał mi zakup oprogramowania EDU, używając jako argumentu tego, co napisałem...

Ale nawet tego nie sprawdzałem, bo musiałem mieć możliwość zainstalowania go na firmowym kompie, więc po prostu kupiłem pełną wersję...

Sorry za gafę

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    W porządku to może nie, ale co proponujesz w zamian? System nakazowo rozdzielczy?
    Nic nie proponuję, ale też nie potępiam ludzi, którzy kombinują w ramach prawa.
    Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    no i potem może robić śluby za 900, a nie za 2400:-?
    [...]
    Po pierwsze w czym ci to przeszkadza, to i tak nie Twoja grupa docelowa klientów. Zawsze mnie zastanawiała grupa ludzi, którzy biorą za ślub 3k i na brak klienteli nie narzekają, a na forach psioczą na tych co robią za przysłowiowe pińcet. Wolny rybek, wolny rynek? Jeśli jesteś pewien swojej jakości nie masz się co martwić.

Po drugie, może nie pamięta wół jak cielęciem był, chyba, że zawsze miałeś kupę hajsu to i tak tych kombinujących nie zrozumiesz.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

...więc CS5 można mieć na drugim kompie nie firmowym, ale można robić zlecenia na firmę na tym prywatnym kompie?
    Trochę to dziwne.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Są projekty wolnego oprogramowania, które są fenomenalne i są lepsze od swoich odpowiedników komercyjnych, za czasami dużo większe pieniądze niż PS. Nie ma takich projektów wiele i nie jest nim GIMP, ale są takie wyjątki.
    Nie dostrzegasz drobiazgu. Jeśli ktoś pracuje na PS, zna go i wykorzystuje codziennie, to zawsze ma narzędzie do każdej pracy. Nie będzie mu się chciało śledzić nowinek, uczyć się kolejnych programików i ich wad tylko dlatego, że są darmowe. Po prostu nie będzie miał na to czasu.
    Jarek

Bywalec Awatar Majchalak
    Miasto
    Chorzów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    ...więc CS5 można mieć na drugim kompie nie firmowym, ale można robić zlecenia na firmę na tym prywatnym kompie?
    Trochę to dziwne.
    Też mnie to zastanawia Skoro firma to zgodnie z naszym kodeksem cywilnym imię i nazwisko osoby fizycznej, która w tym wypadku ma na swoje nazwisko zakupioną licencję EDU z możliwością komercyjnego wykorzystania, to czemu nie zaoszczędzić trochę grosza

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Nie dostrzegasz drobiazgu. Jeśli ktoś pracuje na PS, zna go i wykorzystuje codziennie, to zawsze ma narzędzie do każdej pracy. Nie będzie mu się chciało śledzić nowinek, uczyć się kolejnych programików i ich wad tylko dlatego, że są darmowe. Po prostu nie będzie miał na to czasu.
    Tylko, że to nie jest sytuacja, o której ja mówiłem. Ja odniosłem się do sytuacji, w której ktoś narzeka na cenę PS-a i kombinuje, jak wykorzystać wersję studencką w normalnej firmie. Taki koleś raczej nie jest mistrzem Photoshopa, chyba, że doktoryzował się tylko i wyłącznie na piratach, wtedy mi go nie żal, że miałby się przestawiać na darmowy soft, którego nie zna. Było pomyśleć zawczasu i nie uczyć się latami programu, na który nigdy nie będzie go stać.

Z kolei, jeśli ktoś pracuje na PS-ie codziennie, to znaczy, że nie miał problemu z zakupem, czyli mój komentarz w ogóle się go nie tyczył. Mówiłem o ludziach, którzy na cenę PS-a narzekają, ale nie szukają alternatywy i w zasadzie nic innego nie robią, tylko narzekają i stawiają żądania.

Swoją drogą, to czy ktoś chce poznawać inne programy zależy od charakteru i podejścia do sprawy. Jeśli ktoś jest bardziej artystą, fotografem a PS jest tylko narzędziem, które samo w sobie go nie interesuje, jak również inne pojęcia informatyki, to owszem, nigdy nie sięgnie po inne narzędzie. Prawdopodobnie nawet wtedy, gdyby okazało się bezdyskusyjnie lepsze.

Ale są też ludzie, dla których informatyka jest takim hobby jak fotografia, a poznawanie nowych programów i możliwości, to po prostu część przygody i daje nie mniej frajdy, niż robienie zdjęć czy uzyskiwanie finalnego efektu wedle założeń, dzięki takim narzędziom jak PS. Wtedy samo poszukiwanie i eksperymentowanie jest częścią tej frajdy.

Ja dla równowagi, chociaż jestem zwolennikiem wolnego oprogramowania i lubię je wspierać, chociaż znam ludzi którzy dobrowolnie zmienili 3d Studio Max, soft za bagatela 4 tysiące dolarów, na darmowego Blendera, mając już zakupionego tego pierwszego, bo dla nich jest po prostu lepszym programem, to zamówiłem nowego PS-a CS 5, bo lubię, cenię i znam ten program. Tak więc doskonale cię rozumiem. Tyle, że ja nie narzekam na cenę i nie twierdzę, że jak system operacyjny kosztuje 300zł to "jakiś byle program do grafiki" nie może kosztować więcej. W tym rzecz.

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów