Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 88

Wątek: Photoshop CS5 za 900zl

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tak, wsio rawno jaka szkola ja akurat wybralem informatyke ale to tylko dlatego zeby miec pewnosc, ze ten kierunek utworza i tam wystarczy zaswiedczenie od lekarza rodzinnego.

Ja sie pytam gdzie mozna kupic za 2400zl PS zeby po odliczeniu wyszlo 1600zl?

Elements dla amatora moze i starcza, ale ogranicza w ewentualnym rozwoju, a tak to w przypadku checi pojscia na zawodostwo mamy pelna wersje programu
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A ja tylko chciałbym poinformować, że w polskim prawie działalność gospodarczą reguluje ustawa o swobodzie działalności gospodarczej, która mówi, że:
    "działalność gospodarza to zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły."
    Dla niewiedzących o co chodzi - sposób zorganizowany i ciągły to te wszystkie Wasze pomysły na umowy zlecenia czy o dzieło, bo wykonujecie je w sposób zorganizowany i sposób cigły

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Jest jeszcze jeden haczyk: używając wersji EDU w celach zarobkowych, program nie może być zainstalowany na firmowym komputerze. Musi być to komputer prywatny.
    Drugim minusem jest to, że licencji nie można odsprzedać drugiej osobie, ponieważ jest ona imienna.

Jeśli Adobe pozostanie przy takiej polityce (oby zostało) to nie trzeba będzie wywalać 2000zł na upgrade tylko cs5 odkładamy na półkę i kupujemy cs6 za 1000zł
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Co tu dużo kombinować. Wcześniejsze licencje wykluczały jakiekolwiek zastosowanie komercyjne, co za tym idzie, nawet kiedy kolega poprosił o pomoc grafika za symboliczną opłatą, to było to działanie nielegalne i wbrew licencji.

Dziś jak student i hobbysta grafik dostanie propozycję, żeby coś zrobić za kasę, nie musi się już martwić i nie będzie go dręczyć sumienie. Może z czystym sumieniem wykorzystać swoją znajomość programu, żeby zarobić parę groszy.

Jednak kombinowanie jak wykorzystać takiego Photoshopa w normalnej firmie, obchodząc obostrzenia jest bardziej śmieszne, niż sensowne. Myślę, że każdy, kto prowadzi działalność, której trzonem jest Photoshop może pozwolić sobie na zakup pełnej wersji programu i nie rozkminiać, jak obejść ograniczenia.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Co tu dużo kombinować...

Dziś jak student i hobbysta grafik dostanie propozycję, żeby coś zrobić za kasę, nie musi się już martwić i nie będzie go dręczyć sumienie. Może z czystym sumieniem wykorzystać swoją znajomość programu, żeby zarobić parę groszy.

...Myślę, że każdy, kto prowadzi działalność, której trzonem jest Photoshop może pozwolić sobie na zakup pełnej wersji programu i nie rozkminiać, jak obejść ograniczenia.
    Amen.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Jednak kombinowanie jak wykorzystać takiego Photoshopa w normalnej firmie, obchodząc obostrzenia jest bardziej śmieszne, niż sensowne. Myślę, że każdy, kto prowadzi działalność, której trzonem jest Photoshop może pozwolić sobie na zakup pełnej wersji programu i nie rozkminiać, jak obejść ograniczenia.
    Ja jestem ciekaw jakie jest stanowisko firmy Adobe w tej materii? No i co z osobami które używają PS-a do swoich celów i sporadycznie do jakichś pojedynczych zleceń? Bo że ktoś w ten sposób chce kupić PS-a do firmy to też się dziwię.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja jestem ciekaw jakie jest stanowisko firmy Adobe w tej materii? No i co z osobami które używają PS-a do swoich celów i sporadycznie do jakichś pojedynczych zleceń? Bo że ktoś w ten sposób chce kupić PS-a do firmy to też się dziwię.
    Generalnie jasno powiedziane jest, że można wykorzystywać wersję studencką do komercyjnych zleceń. Jasne jest też czego nie wolno. Nie wolno wciągać go na firmę, instalować na firmowy komputerze etc.

Jest to ewolucja licencji. Najpierw w ogóle nie było wersji studenckiej i studentom pozostawał zakup wersji pełnopłatnej, albo pirat. Później pojawiła się tania wersja studencka, cały pakiet programów za tyle, co dziś kosztuje sam studencki Lightroom, ale licencja kończyła się wraz z zakończeniem studiów. Wyszło, że ludziom to nie pasuje, dali licencje dożywotnią. No i byli już blisko ideału. Sam wtedy zakupiłem cały pakiet CS 3. Jadnak zawsze pozostawał ten problem, co jeżeli chcesz odwalić małą robótkę na boku, żeby podreperować budżet, ale nawet nie masz firmy.

No i powstała obecna wersja licencji, która jest dożywotnia i przyzwala na komercyjne wykorzystanie w wąskim zakresie, ale jest droższa, teraz za samego PS-a płaci się blisko tysiąc złotych, podczas gdy wcześniej za cały Cerative Suite CS 3 płaciło się niecałe 300zł.

Nie ma wątpliwości, że wykorzystanie nowego PS-a do celów komercyjnych jest dozwolone, ale w zakresie w jakim zrobiłby to zwykły student, a nie człowiek, który ma firmę zajmującą się grafiką, który przypadkiem kończy studia, albo zapisał się na darmowe specjalnie z tej okazji. Ja sobie nie wyobrażam obchodzenia ograniczeń w takim wypadku. I co, jest siedziba firmy, w niej osobny, niby prywatny komputer, ze studenckim PS-em. Albo kilka takich stanowisk... nawet jeżeli jest możliwe takie obejście, to wygląda całkowicie niepoważnie i tyle w tym temacie. Nie wiem, czy chciałbym zlecić takiej firmie cokolwiek, skoro tak oszczędzają (to łagodne słowo) na podstawowych narzędziach pracy.

Mnie się natomiast podoba, że jako hobbysta fotograf, który tworzy własną stronę, mogę wykorzystać profesjonalne narzędzie za rozsądne pieniądze i czasem przy okazji wykorzystać je do drobnej fuchy. Ale nie planowałbym biznesu w oparciu o soft na takiej licencji. Pracować planuję gdzie indziej, a jak czasem coś przy okazji wpadnie, to też dobrze.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Jeżeli ktoś ma firmę już rozwiniętą to 2400 to może nie problem, ale jak ktoś startuje z firmą to 900 zł, a 2400 to wielka różnica. W czym problem?

A niby w całkowitym porządku jest to, że CS kosztuje normalnie ile kosztuje, a system operacyjny, który umożliwia jakąkolwiek pracę na komputerze kosztuje 300-400 zł?
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    A niby w całkowitym porządku jest to, że CS kosztuje normalnie ile kosztuje, a system operacyjny, który umożliwia jakąkolwiek pracę na komputerze kosztuje 300-400 zł?
    W porządku to może nie, ale co proponujesz w zamian? System nakazowo rozdzielczy?

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Jeżeli ktoś ma firmę już rozwiniętą to 2400 to może nie problem, ale jak ktoś startuje z firmą to 900 zł, a 2400 to wielka różnica. W czym problem?

no i potem może robić śluby za 900, a nie za 2400:-?

Mnie zastanawia jedno: czy jeśli wyeliminowałiby możliwość "piracenia" (takie 100%-owe zabezpieczenie ). Wzrosłaby im diametralnie sprzedaż. I co wtedy ?? jedna możliwość: obniżą ceny bo zyski i tak kolosalne - wg mnie bzdura. druga możliwość: podniosą ceny bo i tak niema konkurencji- wg mnie tak właśnie by się stało.
    Wniosek: może dobrze, ze są złodzieje, crackerzy, bo to oni utrzymują ceny na dostępnych poziomach i oni robią "konkurencję" skradzionym towarem. Idiotyczny wniosek wysnułem i nie jestem broń Boże za złodziejami lecz czyż nie ma odrobiny w tym prawdy??

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów