Jako, że też używałem równocześnie obu puszek to mogę powiedzieć, że głośność obu puszek jest na podobnym poziomie. Zaznaczam, że opieram się na subiektywnych odczuciach, podczas pracy głównie w kościołach.
Jako, że też używałem równocześnie obu puszek to mogę powiedzieć, że głośność obu puszek jest na podobnym poziomie. Zaznaczam, że opieram się na subiektywnych odczuciach, podczas pracy głównie w kościołach.
sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....![]()
To 20D da rade w kościele? Pytam się na serio bo ewentualnie służył by jako backup, tylko jeszcze nie wiem do czego. Nie mam nikogo w okolicy żeby pożyczyć i zerknąć jak daje rade w ciemnościach sobie ten sprzęt :/
Swojego 450D chciałem sprzedać i zakupić 7D ewentualnie 5DmkI żeby mieć spokój na jakiś czas. A jeśli nie to dokupić porządny słoiczek
Dżizas! Co Wy ludziska fotografujecie, że tak narzekacie na AF? Fociłem 20D śluby, wesela, zawody sportowe, koncerty, w upale, mrozie i deszczu, i kupę innych imprez i jakoś nigdy nie odczuwałem dyskomfortu z powodu pracy AF. Owszem seria 1D to to nie jest (a też mam porównanie z 1Dmk2, którego miałem okazję męczyć 'służbowo'), ale znowu bez przesady.
od października 2004 jestem szczęśliwym i zadowolonym posiadaczem tej puszki. W międzyczasie korzystałem z 1Dmk2, potem 40D, jakiś czas temu dołączyła do tego grona 5Dmk2 i zdradzę Wam sekret 20D dalej robi fajne zdjęcia, nawet, co będzie szokiem dla niektórych, w KOŚCIELE!
A na poważnie to według mnie ISO do 800 da się przeżyć, od biedy jak trzeba to i 1600 w awaryjnej sytuacji są radę.
Zawsze bawiło mnie to, że jak dany model był w sprzedaży to wszyscy się nim zachwycali i pisali pieśni pochwalne, a jak wchodził następca (który może i miał/ma lepsze parametry) to zaraz dany model był be, paskudny i wogóle to nadawał się tylko jako przycisk do papieru.
Tak więc odpowiadając na Twoje pytanie to: TAK 20D nadaje się do kościoła, owszem są już dostępne nowsze/lepsze aparaty do takich zadań, ale nie oznacza to że dwudziestka nie zrobi dobrych zdjęć w kościele.
sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....![]()
Ok nie jestem osoba która pędzi za nowościami, poki sprzęt daje rade i mi pasuje to go używam nie widzę sensu wymiany po sezonie.
Pytam sie bo w reki 20D nie miałem, będę miał pójdę cyknę kilka fotek i juz bede wiedział na czym stoje. Ale fajnie ze już teraz wiem ze sa spore szanse ze da rade
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie chce tego powiedzieć wiec albo nie przeczytałeś uważnie wątku albo bierzesz mnie za kogoś innego.
Ostatnio edytowane przez Brzoska ; 02-03-2011 o 17:53 Powód: Automerged Doublepost
Czego Wy chcecie od 20D? ISO ma takie jak i nowe puszki, jak nie lepsze..
W 1:1 h-iso jest takie same jak nowsze body, roznica jest w mpix, bo wiadomo, ze takie 18mpix przeskalowane do 8mpix zdrobni szum znacznie. Cala roznica...
3200 z 20D. Cos zle z Tym?
http://img844.imageshack.us/img844/193/iso3200v.jpg
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
W takich warunkach oświetleniowych może 20D daje radę, ale nocne w świetle sztucznym to już tragedia. Mam tą puszkę od kilku lat i nawet bardzo jasne obiektywy nie ratują sytuacji. Nie używam lampy i jakoś nigdy nie byłem zadowolony ze zdjęć po zmierzchu. Po 5D2 jakoś tego nie widać, czy to faktycznie kwestia przeskalowania? Chętnie zobaczę zobaczę porównanie w tej samej rozdzielczości...
Nie chce mi sie uploadowac i wstawiac osobno:
http:/www.siudym.webd.pl/temp/iso20d5d2.zip
Cropy HISO z 5D2 i 20D w 1:1
Test w swietle jednej lampki - bardzo slabym.
http://www.siudym.webd.pl/temp/iso20d5d2.zip
od 400 do 3200
Ostatnio edytowane przez siudym ; 05-03-2011 o 00:24 Powód: Automerged Doublepost
Chcesz powiedzieć że jeszcze nie masz lustra a chcesz już się brać za śluby??
Nie no życzę szczęścia
Bez urazy najpierw poznaj sprzęt zgromadź minimalne zaplecze techniczne, trochę wiedzy co i jak a potem bierz się za takie rzeczy.
Co do puchy 20d ma to czego nie mają nowsze czyli jest solidnie wykonana, oraz ma mały ekran. To uczy by nie ogladać fot na aparacie, przy przejściu na analoga jest lżej![]()