tia?
mi po wymianie na żytniej migawka w 20D poszła się paść po 21k zdjęć.
i było to dokładnie po 8 miesiącach, a żytnia daje gwarancję na usługę (tylko) jedynie na 6 miesięcy, więc znów trzeba było wyskoczyć z 6 stówek (dostałem wtedy jedynie rabat chyba 40 zł, ale to też za inne naprawy wtedy było).
pozdro.,
m.
Migawka była wymieniana w Poznaniu na ul. Galileusza. I na te usluge byla 3 miesięczna gwarancja. Ktos cos slyszal o tym zakladzie. Dostalem zdjecia blizsze aparatu az tak strerany sie nei wydaje, obtarcia na sankach raczej standard wynikajacy z uzytkowania.
20D to dobry wybór jak na początek zabawy, ja swojej nie zamieniłbym jej na nic nowszego. Fakt, że po przejściu na pełną klatkę więcej leży w torbie, ale przy wyborze 'co sprzedać?' bez problemu wygrała z 40stką.
W moim egzemplarzu migawka padła po mniej więcej 50 tys. strzałów, wymiana na Żytniej w trybie 'Express' o ile dobrze pamiętam 650zł. Na razie działa bez problemu a było ro już ponad 2,5 roku temu.
Myślę że właśnie cena w granicach tych 600-800zł jest całkiem przyzwoita jak za ten rewelacyjny aparat.
Jedyne co zaczęło mi przeszkadzać w tym aparacie po ponad 6 latach użytkowania to mikroskopijny LCD. Poza tym żadnych uwag nie mogę mieć do tej puszki.
sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....![]()
Polecam również 20d, ale weź pod uwagę ewentualną wymianę akumulatora jeśli nie był wymieniany od nowości - ja zapłaciłem ok 50zł za phototixa czy coś podobnego i bardzo sobie chwalę.
Po folderach oceniam że mój 20d ma ok. 80k i działa sprawnie. Wiadomo, że im większy przebieg tym bliżej wysypania się migawki, więc sam sobie musisz odpowiedzieć na pytania "ile zdjęć chcę nim robić?" i "kiedy pomyślę o ewentualnej wymianie?".
Ja za swojego dałem chyba 700zł rok temu tuż przed wakacjami, ale jeśli kupować to decyduj się od razu - pamiętam że od kwietnia ceny zaczęły iść w górę, jak to przed wakacjami.
20D &
C18-55, C50/1.8, C70-200/2.8L
Jako, że też używałem równocześnie obu puszek to mogę powiedzieć, że głośność obu puszek jest na podobnym poziomie. Zaznaczam, że opieram się na subiektywnych odczuciach, podczas pracy głównie w kościołach.
sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....![]()
Przygotuj sie na nerwice zwiazana z AF a tak ogolnie to dobry wybor
To 20D da rade w kościele? Pytam się na serio bo ewentualnie służył by jako backup, tylko jeszcze nie wiem do czego. Nie mam nikogo w okolicy żeby pożyczyć i zerknąć jak daje rade w ciemnościach sobie ten sprzęt :/
Swojego 450D chciałem sprzedać i zakupić 7D ewentualnie 5DmkI żeby mieć spokój na jakiś czas. A jeśli nie to dokupić porządny słoiczek
Mój 20d jest z całą pewnością głośniejszy niż 450d znajomej.
W 20d dźwięk wydaje się bardziej "suchy", w 450d jest taki... No pełniejszy, ale cichszy ;]
Jeśli chodzi o autofocus nie wypowiem się, bo nie mam odpowiedniego porównania...
20D &
C18-55, C50/1.8, C70-200/2.8L