Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Pentor 135mm 2.8 ostrzenie w nieksończoność

Miasto
    Wrocław/Zielona Góra

Domyślnie Pentor 135mm 2.8 ostrzenie w nieksończoność

Witam,

Zakupiłem już jakiś czas temu na allegro szkiełko wymienione w tytule i mam z nim 2 problemy. Zobrazowane na zdjęciach w tym linku:

http://cid-005a3089b76f1310.photos.l...se.aspx/Pentor

1. Przy największej dziurze (2.8) zdjęcia wychodzą z niego takie jakby z dodanym filtrem zmiękczającym. Po zmianie na 4.0 i wyżej wszystko jest ostre.

2. Najważniejszy problem... Obiektyw nie ostrzy w nieskończoność, obojętnie na jakiej wartości przysłony.

3. Zauważyłem go przed chwilą jak chciałem przetestować przed napisaniem posta, wcześniej może nie zwróciłem uwagi. W pokoju przy dość słabym oświetleniu nie bardzo chce potwierdzać ostrość kropeczką na środku, boczne mrugają chętnie, a ta prawie nigdy.

Nie wiem czy był rozkręcany, ale jak go dostałem był poluzowany (patrz zdjęcia w linku).

Szkoda mi tego szkiełka, bo za śmieszne pieniądze jest naprawdę fajny pomimo tych mankamentów.

Mam jeszcze pytanie, jeżeli w grę wchodzi regulacja to czy gra jest warta świeczki?
    Ewentualnie jak ktoś zna serwis we Wrocławiu to też chętnie przeczytam o tym

Pozdrawiam!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Nie wiem czemu nie mogę edytować postu, więc napisze tutaj.

Używam go z Canonem 550D i przejściówką z potwierdzeniem ostrości.

Przepraszam za jeden pod drugim.
    Ostatnio edytowane przez Doo ; 26-02-2011 o 22:25 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Ten obiektyw po prostu tak ma.

Taka jego natura, że na 2.8 mydli, jak nie możesz tego znieść to przymknij, na 5.6 wygląda przyzwoicie.
    PS to że zrobiłeś zdjęcia na F22 to wcale nie oznacza, że będą mega ostre (każdy obiektyw ma przedział w którym pracuje najlepiej)

Zrób serie zdjęć:
    Na Statywie | obiektyw na nieskończoność | na wszystki8ch wartościach przysłony

dopiero po takim teście można ocenić (na odległość) czy faktycznie nie ostrzy na nieskończoność
    Ostatnio edytowane przez mateuszkaratysz ; 26-02-2011 o 22:44 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Wrocław/Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateuszkaratysz Zobacz posta
    Ten obiektyw po prostu tak ma.

Taka jego natura, że na 2.8 mydli, jak nie możesz tego znieść to przymknij, na 5.6 wygląda przyzwoicie.
    Z tym da się żyć. Jak pisałem od 4.0 już jest ok.
    Tylko to ostrzenie w nieskończoność... Wyszedłem teraz na balkon i ostatnią ostrą rzeczą jaka jest widoczna to lampa jakieś 20-30m dalej, reszta nieostra...
    Robiłem taki test, zdjęcia ogrodu w linku są wybiórcze. Robiłem na każdej wartości. Zawsze nieostre.
    Ostatnio edytowane przez Doo ; 26-02-2011 o 22:47 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Widocznie problem z soczewkami, być może ktoś przy nim grzebał, tego nikt na odległość nie sprawdzi ani nie naprawi.

Najlepiej oddać w ręce kogoś kto naprawia analogi.
    ...we Wrocławiu majstrów nie brakuje wystarczy dobrze poszukać...
    Ostatnio edytowane przez mateuszkaratysz ; 26-02-2011 o 22:52 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Wrocław/Zielona Góra

Domyślnie

A więc ponowie pytanie z pierwszego posta, czy gra jest warta świeczki. Jeżeli regulacja przekroczy wartość obiektywu to wiadomo...
    Canon 550D

M42 --: Helios 44M 2/58 -|- Zenitar M2s 2/50 -|- Mir 1b 2.8/37 -|- Jupiter 21M 4/200 -|- Pentor 2.8/135

Domyślnie

Nie wiem ile zapłaciłem za to szkło ale mogę ci podać namiar na fajny serwis w Chorzowie za czyszczenie i regulacje EF 16-35 mm f/2.8L USM EF zapłaciłem jakiś 200zł

Miasto
    Wrocław/Zielona Góra

Domyślnie

Chyba nie o tej samej technologii mówimy

Znalazłem wątek z serwisami we Wrocławiu, w poniedziałek wykonam parę telefonów i dam znać.

Chociaż mam nadzieję, że ktoś znajdzie rozwiązanie DIY
    Canon 550D

M42 --: Helios 44M 2/58 -|- Zenitar M2s 2/50 -|- Mir 1b 2.8/37 -|- Jupiter 21M 4/200 -|- Pentor 2.8/135

Domyślnie

Tak nie ta sama technologia ale przykładowa cena za rozebranie czyszczenie i kalibracje

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Jeżeli w środku jest podobnie jak w sonnarze to poluzował się taki pierścień

odpowiada on za nieskończoność

jest to do ustawienia - 30min roboty

Uprawnienia umieszczania postów