Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Jeżu kolczasty, same problemy, a tu człowiek chce uczciwie sobie zdjęcia zrobić a potem rodzinie pokazać
Gdzie te czasy, gdy wystarczyło kupić PROVIE, napstrykać te 36 klatek, dać do wywołania, podenerwować się z ciekawości czekając na odbitki i ... już.
A teraz?
Kup se człowieku dobry aparat, dobre obiektywy, a i tak jak nie monitor, to nieumiejętności obróbki, a jak już i to nie przeszkodzi, to Cię jakieś profile wkqr***ą, a jeśli nie to, to okaże się , że
Jeszcze i tego trzeba poszukać, i coś z tym zrobić
Tylko kiedy mieć jeszcze czas na zrobienie zdjęć?
Tak, czy inaczej dzięki wielkie za rady!
Pozdrawiam!
Fiu fiu
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Hom_er ----> Dwaj koledzy na początku wątku już Ci napisali co masz zrobić. Ja obrabiasz w jakimś zdefiniowanym profilu w PS a inne programy tego nie obsługują to zawsze będziesz miał inną kolorystykę. Zapisz zdjecię Dla internetu... z konwesją do sRGB i będzie dobrze.
No i chyba rozkminiłem boloka (przynajmniej jak na moje potrzeby).
Po obróbce zdjęcia podejrzałem sobie jpga w PS i Irfanie. Efekt przerósł oczekiwania. Co za piękna tragedia
A ponieważ chodziło mi wyłącznie o to, żeby widzieć w Irfanie tak samo jak w PS oraz przeglądarkach WWW to zmieniłem w PS jeden parametr na:
View / Proof Setup / Monitor RBG.
Tak samo obrazek (wściekła czerwień) wygląda również w IE, Firefoxie i Chrome.
6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.
W ten sposób pozbawiłeś się CMS-a i widzisz fotkę w niezarządzanym środowisku CMS, czyli photoshop stał się w podglądzie taki sam badziewny jak Irfan, ale to Twoja zasługa.
Kolego, jak chcesz widzieć to samo co w Photoshopie, Lightroomie itp, to jedna z opcji darmowych to Xnview http://www.xnview.com/en/download.html pamiętając o ustawieniach CMS, zapinasz profil monitora i masz 100% pełny CMS, polecił mi go pewien zawodowiec który głęboko siedzi w monitorach, kolorach itd.
W innych programach pomimo modułu CMS, nie uzyskasz tego samego obrazu co w photoshopie, tylko nieliczne programy pokazują wiernie to co w photoshpie:
Photoshop,Lightroom, Adobe Bridge, Xnview, Fast Picture i więcej chyba nie ma. Jeszcze dołożył bym Capture One i być może inne wołarki Rawów. DPP od Canona leży i kwiczy przy C1!
Do Canona bezapelacyjnie polecam Ci Capture One, na starcie masz praktycznie 99% zgodność z oryginałem i to zawsze a nie jak w lightroomie kombinowanie z profilamii ciągłe ustawianie Camera Calibration itp.
Ostatnio edytowane przez Paul80 ; 04-11-2012 o 02:57