Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Wątek: Canon 10-22 vs 17-40

Domyślnie

W Sigmie jest jakieś rozwiązanie, można wypożyczyć szkło. Tak przy okazji, jest jakaś poważnie wyposażona wypożyczalnia szkieł Canona?

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heban Zobacz posta
    ...wzialbym na 150% wlasnie 10-22 (...) kolory mozna podciagnac w ps...
    Akurat ten model odwzorowanie kolorów ma bardzo dobre.
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Też kiedyś, dawno miałem taki dylemat - co kupić do 30D.
    Kupiłem 17-40 a po kilku miesiącach dokupiłem 10-22. Później jak kupiłem 5D, 10-22 oddałem bratu do 50D.
    Zależy do czego potrzebujesz.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Początki nałogu

Domyślnie

ja nikomu nie oddam :P no i nie wiem w koncu czy brac 17-40 czy 10-22, 5DmII gdzies do konca roku kupie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Francja / Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Akurat ten model odwzorowanie kolorów ma bardzo dobre.
    Mialem te obiektywy w jednym czasie i na zdjeciach z C17-40 kolory byly lepsze. C10-22 dawal mniej nasycone obrazy.
    Nie twierdze ,ze to regula.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heban Zobacz posta
    Mialem te obiektywy w jednym czasie i na zdjeciach z C17-40 kolory byly lepsze. C10-22 dawal mniej nasycone obrazy.
    Nie twierdze ,ze to regula.
    Posiadam cały czas te szkla w swojej kolekcji i nie wydaje mi się, żeby w którymkolwiek przypadku kolory były gorsze. Obydwa szkła sa równie dobre, tylko pracują w różnym zakresie ogniskowych. Każdy wybór będzie dobry - zależy co komu potrzeba.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

... miałem ze dwa lata 10-22, zrobiłem nim zaledwie kilkaset klatek. Co mi przeszkadzało ? Spore aberacje chromatyczne, nieostro po brzegach. Oczywiście
    opisano to dokładnie w literaturze . W zasadzie zdjęcia robiłem na ogniskowych bliższych dłuższemu końcowi. Reasumując to powinienem wtedy kupić sobie 17-40, byłby mi bardziej przydatny. Ogniskowa 10 mm sprawia sporo problemów robiącemu zdjęcia. Te dystorsje, jakoś nie miałem ochoty na prostowanie perspektywy. Z praktycznego punktu widzenia mnie akurat wystarczy w zupełności 24 mm. Stąd potrzeba kupna 17-40 lub... 24 T-SE - pomysł wg mnie oryginalny i chyba nie pozbawiony sensu. Można robić szeroko, bez prostowaniu w programie, może chodzić jako obiektyw nagrywajki z 5DII bo tam autofocusa nie trza. W zasadzie jaką przesłonę się ustawi to i tak będzie wystarczająca głębia ostrości. Do tego dochodzą dodatkowe bonusy jakie daje ten obiektyw.
    Crop i zoom w jednym stali domku.

Coś już napisał

Domyślnie

sprzedalbym 50d i kupil 5d mk2. 28mm da Ci juz szeroki kat, 50mm bedzie ostrzejsze, 85mm da Ci przyjemniejszy bokeh i mniejsze CA niz na cropie. Jak bedziesz chcial wiecej to pozbierasz do 17-40. Wiecej radochy da Ci FF i kilka szkiel, niz samo UWA. Coz, przynajmniej mi dal...

TS-E do architektury. Do slubow i ogolnego focenia brak AF moze byc upierdliwy. Do tego TS-E drogie i stare - na 5dmk2 nie powala przy pelnym shifcie. Co innego v II, ale to inna polka cenowa, specjalistyczny obiektyw.

Jak Ci nie szkoda fisha to polecam najpierw FF, potem UWA.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

... 5DII to akurat mam i do tego wiernego 40D też. Ogólnie to fotografuję zwierzynę, więc im dłużej tym lepiej. Długie tele też mam, nawet wypasione.
    Czasem brakuje szerokości więc 17-40 byłby dla mnie optymalny. Oczywiście jakieś 24 L,to też byłoby fajnie , ale trochę drogo. Są też inne manu-stałki. Zastanawiam się poważnie na nimi, ale nie mają autofokusu. Obiektywy Sigmy nie wchodzą w grę, jakoś mi nie leżą. Jestem zwolennikiem szkieł systemowych stąd ten pomysł z C TS-E 24 L. Nęci mnie możliwość korekt perspektywy z poziomu obiektywu a względnie krótka ogniskowa pozwoli zapanować nad pożądaną GO i brakiem ostrzenia. Szkoda tylko, że nie mam możliwości podpięcia takiego obiektywu i popróbowania. Pozostaje więc 17-40 jako tani i porządny pewniak.
    Crop i zoom w jednym stali domku.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lisor Zobacz posta
    Jestem zwolennikiem szkieł systemowych stąd ten pomysł z C TS-E 24 L. Nęci mnie możliwość korekt perspektywy z poziomu obiektywu a względnie krótka ogniskowa pozwoli zapanować nad pożądaną GO i brakiem ostrzenia. Szkoda tylko, że nie mam możliwości podpięcia takiego obiektywu i popróbowania. Pozostaje więc 17-40 jako tani i porządny pewniak.

Doskonale Cię rozumiem, 17-40 mam, bo tani i pewny, a wolę na ogol długie tele. Jednak też mi się marzy TS-E.

http://www.the-digital-picture.com/R...ns-Review.aspx

Jak to zobaczyłem, to odpuściłem sobie v1 na razie...

Nigdy nie narzekałem na C17-40, nawet lubię go bardziej na 1d, na szerokim końcu nie ma tak irytującej dystorsji i bonus na długim końcu (czasem się przydaje te 50mm, zwłaszcza jak nie masz ze sobą 2 obiektywu ). Jak dla mnie 5/5 w skali jakość/cena, może trafił mi się dobry model...

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów