W Sigmie jest jakieś rozwiązanie, można wypożyczyć szkło. Tak przy okazji, jest jakaś poważnie wyposażona wypożyczalnia szkieł Canona?
W Sigmie jest jakieś rozwiązanie, można wypożyczyć szkło. Tak przy okazji, jest jakaś poważnie wyposażona wypożyczalnia szkieł Canona?
Też kiedyś, dawno miałem taki dylemat- co kupić do 30D.
Kupiłem 17-40 a po kilku miesiącach dokupiłem 10-22. Później jak kupiłem 5D, 10-22 oddałem bratu do 50D.
Zależy do czego potrzebujesz.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
ja nikomu nie oddam :P no i nie wiem w koncu czy brac 17-40 czy 10-22, 5DmII gdzies do konca roku kupie
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
... miałem ze dwa lata 10-22, zrobiłem nim zaledwie kilkaset klatek. Co mi przeszkadzało ? Spore aberacje chromatyczne, nieostro po brzegach. Oczywiście
opisano to dokładnie w literaturze . W zasadzie zdjęcia robiłem na ogniskowych bliższych dłuższemu końcowi. Reasumując to powinienem wtedy kupić sobie 17-40, byłby mi bardziej przydatny. Ogniskowa 10 mm sprawia sporo problemów robiącemu zdjęcia. Te dystorsje, jakoś nie miałem ochoty na prostowanie perspektywy. Z praktycznego punktu widzenia mnie akurat wystarczy w zupełności 24 mm. Stąd potrzeba kupna 17-40 lub... 24 T-SE - pomysł wg mnie oryginalny i chyba nie pozbawiony sensu. Można robić szeroko, bez prostowaniu w programie, może chodzić jako obiektyw nagrywajki z 5DII bo tam autofocusa nie trza. W zasadzie jaką przesłonę się ustawi to i tak będzie wystarczająca głębia ostrości. Do tego dochodzą dodatkowe bonusy jakie daje ten obiektyw.
Crop i zoom w jednym stali domku.
sprzedalbym 50d i kupil 5d mk2. 28mm da Ci juz szeroki kat, 50mm bedzie ostrzejsze, 85mm da Ci przyjemniejszy bokeh i mniejsze CA niz na cropie. Jak bedziesz chcial wiecej to pozbierasz do 17-40. Wiecej radochy da Ci FF i kilka szkiel, niz samo UWA. Coz, przynajmniej mi dal...
TS-E do architektury. Do slubow i ogolnego focenia brak AF moze byc upierdliwy. Do tego TS-E drogie i stare - na 5dmk2 nie powala przy pelnym shifcie. Co innego v II, ale to inna polka cenowa, specjalistyczny obiektyw.
Jak Ci nie szkoda fisha to polecam najpierw FF, potem UWA.
... 5DII to akurat mam i do tego wiernego 40D też. Ogólnie to fotografuję zwierzynę, więc im dłużej tym lepiej. Długie tele też mam, nawet wypasione.
Czasem brakuje szerokości więc 17-40 byłby dla mnie optymalny. Oczywiście jakieś 24 L,to też byłoby fajnie , ale trochę drogo. Są też inne manu-stałki. Zastanawiam się poważnie na nimi, ale nie mają autofokusu. Obiektywy Sigmy nie wchodzą w grę, jakoś mi nie leżą. Jestem zwolennikiem szkieł systemowych stąd ten pomysł z C TS-E 24 L. Nęci mnie możliwość korekt perspektywy z poziomu obiektywu a względnie krótka ogniskowa pozwoli zapanować nad pożądaną GO i brakiem ostrzenia. Szkoda tylko, że nie mam możliwości podpięcia takiego obiektywu i popróbowania. Pozostaje więc 17-40 jako tani i porządny pewniak.
Crop i zoom w jednym stali domku.
Doskonale Cię rozumiem, 17-40 mam, bo tani i pewny, a wolę na ogol długie tele. Jednak też mi się marzy TS-E.
http://www.the-digital-picture.com/R...ns-Review.aspx
Jak to zobaczyłem, to odpuściłem sobie v1 na razie...
Nigdy nie narzekałem na C17-40, nawet lubię go bardziej na 1d, na szerokim końcu nie ma tak irytującej dystorsji i bonus na długim końcu (czasem się przydaje te 50mm, zwłaszcza jak nie masz ze sobą 2 obiektywu). Jak dla mnie 5/5 w skali jakość/cena, może trafił mi się dobry model...