Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 55

Wątek: Canon 10-22 vs 17-40

Początki nałogu

Domyślnie

w zasadzie do wszystkiego do czego sie przyda szeroki kat, krajobrazy, architektura, sluby itp

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeżeli planujesz zakup FF w najbliższym czasie (tak jak pisał ch4rli3), to kupuj 17-40, natomiast jeśli nie, to 10-22, albo inne UWA pod cropa. Wszystko zależy od tego, czy potrzebujesz naprawdę szerokiego kąta już teraz.
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Trochę takie gadanie Pitu Pitu.
    Widzę, że autor pytania sam nie wie jaką obecnie potrzebuje ogniskową. Zasłania się ewentualnym przejściem za kilka lat świetlnych na FF.
    Potrzebuje szeroko... niech kupuje C 10-22. Przejdzie na FF to sprzeda z niewielką stratą i kupi 17-40. Choć mówię pytanie od razu mi nasuwa na myśl stwierdzenie, że nie wiadomo czego potrzebuje.
    W przyszłości planuję zakup FF. Aktualnie posiadam 6 obiektywów, z czego tylko 1 jest nie pod FF.
    Mam trochę sprzętu, nie wiem co chcę, mam kasę to se kupie...
    Masakra

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wątek kompletnie bez sensu, albo potrzebuje 10mm na cropie albo potrzebuje 17mm na cropie to są dwa różne obiektywy (podobne to one się stają jak się jednego podepnie cropa a drugiego do FF) ... chciaż autorom takich wątków często wydaje się że jeśli obiektyw jest FF to na cropie w cudowny sposób zachowa swoją szerokość .
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Wątek kompletnie bez sensu[...]
    Tak, tak, tak

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adzi Zobacz posta
    Który polecacie Canon 10-22 mm f/3.5-f/4.5 EF-S USM czy Canon 17-40 mm f/4.0L EF USM?
    W przyszłości planuję zakup FF. Aktualnie posiadam 6 obiektywów, z czego tylko 1 jest nie pod FF.
    Co konkretnie oznacza "w przyszłości" :-? Jak kupisz FF to sprzedasz 50D
    17-40/4L, to na FF trochę lepszy optycznie i konstrukcyjnie "odpowiednik" 10-22 na APS-C.
    Teraz masz 50D, to kupuj UWA do niego, czyli 10-22, lub teraz sprzedaj 50D, dołóż to co masz na UWA i kup 5D.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

A może z innej beczki?
    10-22 oraz 17-40 to dwa szkła UWA, z czego jedno jest pod APS-C a drugie "pełnoklatkowe". A to, że 17-40 jest nader często używane jako standardowy zoom pod APS-C? Cóż, kiedyś wybór był naprawdę bardzo ograniczony. Dlatego takie rozważania co kupić teraz, bo kiedyś będę miał FF jest troszkę jakby bez sensu. Najlepiej zrobisz kupując ową "pełną klatkę", a później się martw czy 17-40, a może 24-105. Bo tak na wyrost to naprawdę bez sensu.Chyba że już teraz przydałby się szeroki kąt - to wtedy 10-22.

Ale to decyzja należy już do autora wątku, w końcu to jego pieniądze

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

DUuuża różnica zakresów, ale jeśli to FF widać już gdzieś na horyzoncie to brałbym 17-40 ( na 5D SUPER !!) Chyba że kupisz teraz jakąś zadbaną używke 10-22 (to też piekne szkło ale ...nie na FF ) w dobrej cenie ( żeby nie stracić przy odsprzedaży )

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adzi Zobacz posta
    i ktore fajniejsze i jakie wady maja? bo ja tez mam teraz 50D
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    kurde nie wiem czy kupowac 10-22 a potem zmienic na 17-40 bo pewnie sporo strace na tym, teraz mam
    Canon EOS 50D
    Canon EF 28mm F/2.8
    Canon EF 50mm F/1.8 II
    Canon EF 85mm F/1.8 USM
    Canon EF 70-200mm F/4.0L USM
    Sigma 70mm F/2.8 EX DG Macro
    Samyang 8mm F/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye
    wiec tylko fisheye nie jest pod FF, mysle chyba ze lepiej bedzie 17-40 jednak brac, hmm
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a jakosciowo jak sie maja? rzeczywiscie 17-40 troche lepsza?
    Jeżeli masz takie szkła jak napisałeś to nie potrzebujesz C 17-40L. Wiecej radości przyniesie C 10-22 Kup lekko używane, to przy odsprzedaży za rok raczej nic nie stracisz. Ja kupilem półroczne szkło na gwarancji ( jeszcze 18 m-cy) za 1800zł i wyglada jak nowe, a używki chodzą po 1800-2000zł.
    Jest naprawdę szeroko, AF ostrzy bezbłędnie, żadnego BF/FF nie zauważylem. Jakość wykonania też niezła choć to nie eLa.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Francja / Polska

Domyślnie

"Bez sensu" jest pisanie,ze watek nie ma racji bytu, bo kazdy z nas stal lub stoi przed podobnymi ,czy bardziej skomplikowanymi dylematami a wynikaja one glownie z tego ,ze o szkle mozna poczytac,ale nikt Ci go nie da na tydzien,bys sobie mogl sprawdzic ,czy dana ogniskowa faktycznie ci pasuje. Sam mialem podobny dylemat ,wiec poszedlem do sklepu i zaczalem podpinac, jednak w sklepie to sobie mozna co nazjwyzej pogawedzic i tyle. Kupilem 17-40 (ze wzgledu na solidna budowe,prawie brak wad,piekne nasycenie kolorow itd. )i wyszlo w praniu.. po miesiacu okazalo sie ,ze uzywam glownie ogniskowej 40mm,bo przy 17-stu zawsze musze cos poucinac i dziwnie kadrowac. Na chwile dostalem od znajomej canona 10-22,wiec przez tydzien chodzilem po miescie i testowalem i na chwile obecna do cropa wzialbym na 150% wlasnie 10-22,mimo troche gorszej plastyki, bo czlowiek ciagle siedzi na 10mm a i moze chwycic cos normalnie przy 22mm, kolory mozna podciagnac w ps a wyglada na to ,ze i ostrosc jest ciut lepsza niz w 17-40.
    W kazdym razie ,rzadko miewa sie okazje,by przed zakupem potestowac oba szkla na spokojnie,wiec nie dziwie sie ,ze ludzie pytaja a Ci co krytykuja,niech sie zajma soba jak sa takimi mistrzami. Lepiej pytac niz pozniej zalowac a i mozna sie przy okazji wielu ciekawych rzeczy dowiedziec.
    Tak wiec moja rada,na chwile obecna masz cropa,wiec bierz 10-22.Kup uzywke,sprzedaj jak zmienisz body na ff i kup dokladajac kilka stowek 17-40.

Witam,
    mała prośba od nas użytkowników tego forum proszę pisać tak żeby dało się to czytać!

Pozdrawiam
    K.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 27-02-2011 o 21:51

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów