Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: obiektyw portertowy do 60d

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    60/2.8
    Z macra nie zamierzam korzystac ;p

co do tej Sigmy 50mm /1.4 to jest o jakies 600 zl drozsza w porownaniu z Canonem 50mm /1.4 warto doplacic?

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Jako wlasciciel obu szkiel (85 i 50 od Canona) powiem ze warto miec oba. Do portretow na zewnatrz najczesciej zapinam 85mm na cropie ale trzeba byc swiadomym ze czasem moze nie byc miejsca by zrobic 1-2 kroki do tylu.
    Do portretow wewnatrz czesciej wybieram natomiast 50mm i ze wzgledu na ogiskowa i ze wzgledu na lepsze swiatlo. Zdarza jednak ze dopiero polaczenie 50tki z pelna klatka daje oczekiwane efekty.
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez glacohorn13 Zobacz posta
    Z macra nie zamierzam korzystac ;p
    Spośród dwóch znanych mi użytkowników tego obiektywu, żaden nie robi makro typu robale. Możliwość zbliżenia się do obiektu na odległość mniejszą od 85 cm (dla 85/1.8) jest bardzo cenna, wcale nie ze względu na robale.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez glacohorn13 Zobacz posta
    co do tej Sigmy 50mm /1.4 to jest o jakies 600 zl drozsza w porownaniu z Canonem 50mm /1.4 warto doplacic?
    O Sigmie nie wiem więcej niż z internetu, ale obrazki z niej podobają mi się bardziej niż z 50/1.4. Jeżeli dodatkowo ma szybki napęd, który przetrwa dłużej niż canonowska ściema z 50/1.4, na pewno propozycja dopłacenia warta jest rozważenia.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 26-02-2011 o 14:35 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miczael Zobacz posta
    DO 60D polecam Sigme 50/1,4 EX DG HSM, obiektyw jest ostrzejszy do 50/1,4 poza tym ma 9 listkową przesłonę, 3 lata gwarancji i darmowa kalibracja z 60D(które nie ma własnej kalibracji).
    Test na optycznych : http://www.optyczne.pl/132.1-Test_ob...st%C4%99p.html
    Lab Doxo pod względem wykorzystania matrycy 18 Mpix:
    http://www.dxomark.com/index.php/en/...9/CANON-EOS-7D
    Pozdrawiam
    Jest tylko jedno ale - jak trafia, a z tym jak wiadomo bywa z sigmami i canonami różnie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Do portretów w plenerze kup 85/1,8USM.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja mam 50 i choć lubię to szkło, to szczerze żałuję, że nie kupiłam 85.

Moim zdaniem lepiej kupić 85 1.8, a jeśli będzie za ciasno to sobie dokupisz 50 1.8 za małe pieniądze.

Domyślnie

a wiec wybiore raczej 85mm, dzieki wszystkim.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

...i to jest wybór godny pochwały - za światło i bokeh.

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

50mm na cropie, to dla mnie nijaki obiektyw. Dlatego zostawiłem sobie tanie 28/2.8 (do 500zł) + 85/1.8 jak coś to zmieniam

Domyślnie

Na teście
    http://www.optyczne.pl/140.3-Test_ap...ergonomia.html

60d dziwnie współpracował z 85 /1,8

Widać na powyższym wykresie, że 60D dobrze współpracuje z obiektywem EF-S 17–55 mm f/2.8 IS USM, a autofokus jest w tym przypadku celny. Inaczej sprawa ma się z obiektywem EF 85 mm f/1.8 USM. Autofokus ma problemy z celnością w tym przypadku i jego działanie jest dość loteryjne. Jest to o tyle ciekawe, że autofokus 550D współpracował z tym obiektywem bez szczególnych problemów.
    "

hmm?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów