Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: Co po 1000D ??

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Powiem z doświadczenia...
    Aktualnie jestem bez body, ale...
    Zaczynałem od 450D, potem 40D i ostatnim był 50D.
    Najlepszy obraz dla mnie generował 40D. Do 50D trzeba dobre obiektywy by wycisnęły coś z tej przepakowanej matrycy. Takie moje odczucia. Poza tym wiesz, RAWy po 20MB... Ogólnie 40D jest obecnie moim celem APS-C na wiosnę, jeśli nie uda mi się coś wyskrobać więcej na 5D + jakieś szkiełka typu S 50mm 1.4 i C 85mm 1.8.
    Życzę powodzenia w zakupach :-D

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

@michael_key jeżeli jesteś z tego Stargardu obok Szczecina i przymierzasz się do S50/1,4 to polecam Sigma ProCentrum. Co prawda Szczecińskiego oddziału nie znam ale myślę że mają podobne standardy jak w Poznaniu. Kupowałem u nich S 17-70 MACRO OS HSM i nie dość że mieli na magazynie kilkanaście sztuk (a w przypadku Sigmy nie da się kupić ze względu na problemy z ff/bf - ale jak już trafisz........... ) i mogłem wybierać to znosili mnie 2 godziny i potrafili doradzić, pogadać, to oni zarazili mnie S 50/1,4. Naprawdę pełen profesjonalizm.

Życzę powodzonka
    C1000D, C50/1.8II, C18-55, C75-300, S17-70 DC MACRO OS HSM, parę M42, METZ 48 AF-1, STATYW MARUMI

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcooos Zobacz posta
    @michael_key - Dzięki
    Jeżeli o mnie chodzi to muszę najpierw sprzedać 1000D (wynik negocjacji z lepsza połową) a to może okazać się trudniejsze niż zakup 40D
    Zawsze możesz użyć argumentu typu: ,, Fotki Twojej osoby zrobione nowym(np.40D) aparatem będą jeszcze ładniejsze niż do tej pory,,
    Tylko musisz się naprawdę postarać i to udowodnić, no i nie marudz długo bo latka lecą :wink:

40D to dobry aparat i napewno spełni Twoje oczekiwania.
    Co do szkieł nie wypowiadam się bo używam tylko canona.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez digitgreg Zobacz posta
    Zawsze możesz użyć argumentu typu: ,, Fotki Twojej osoby zrobione nowym(np.40D) aparatem będą jeszcze ładniejsze niż do tej pory,,
    To może być niełatwe do udowodnienia... może jakiś zakup łączony, np. 40d i Lightroom? Zawsze będziesz mógł lekko nagiąć fakty
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Do 50D trzeba dobre obiektywy by wycisnęły coś z tej przepakowanej matrycy.

Rozwin mi ta mysl.
    Ponizej L nie mam schodzic? Czy powyzej kita wszystko juz bedzie dobre ?

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luck1985 Zobacz posta
    Rozwin mi ta mysl.
    Kit jest bardzo ok w porównaniu do wielu L-ek, projektowanych pod rzadkie za to duże klatki.
    Entuzjastyczny Neofita

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luck1985 Zobacz posta
    Rozwin mi ta mysl.
    Od razu zastrzegam, że nie jestem onanistą sprzętowym :-D
    Nie musisz mieć L by mieć lepsze zdjęcia. Ja zauważyłem, że przy tańszym szkle typu C 50mm 1.8 lepiej się spisuje 40D niż 50D. Lepiej tzn ostrzejszy obrazek. Tak jak wspominałem nie jestem fotografem 100% crop zdjęcia. Nie analizuję w ten sposób i nie to jest najważniejsze.
    Po prostu nie wierzyłem innym z forum... dopiero na własnej skórze przekonałem się, że niższe body (40D) lepsze szkło (C 50mm 1.4 lub Sigma 1.4) to lepsze rozwiązanie niż 50D + C 50mm 1.8. Fakt zdjęcia się zrobi i będą również dobre.

Coś już napisał Awatar mirasb
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witaj
    Jeśli masz możliwość weź aparat do sklepu foto i zrób serię zdjęć z podpiętym najlepszym obiektywem jaki mają . Zobaczysz jaka jest różnica w jakości zdjęć z tego samego body. W działaniu AF również. Jako bardzo zadowolony posiadacz 2X30d z czystym sumieniem mogę Ci polecić ten model, ale moim zdaniem zostaw 1000d i zainwestuj w możliwie dobre obiektywy.

Pozdrawiam
    Mirek

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

1000D ma dla mnie jeszcze jedna wade o ktorej nie pisalem. Po podpieciu do puchy lampy i troszke wiekszego niz kit szkla mam nieodparte wrazenie ze zaraz z reki wypadnie (dwa palce wisza w powietrzu). Niby moge zaiwestowac w gripa i pasek nadgarstkowy ale czy napewno ma to sens ? IMHO zamiana 1000D na 40D jest najlepszym rozwiazaniem.
    C1000D, C50/1.8II, C18-55, C75-300, S17-70 DC MACRO OS HSM, parę M42, METZ 48 AF-1, STATYW MARUMI

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Od razu zastrzegam, że nie jestem onanistą sprzętowym :-D
    Nie musisz mieć L by mieć lepsze zdjęcia. Ja zauważyłem, że przy tańszym szkle typu C 50mm 1.8 lepiej się spisuje 40D niż 50D. Lepiej tzn ostrzejszy obrazek. Tak jak wspominałem nie jestem fotografem 100% crop zdjęcia. Nie analizuję w ten sposób i nie to jest najważniejsze.
    Po prostu nie wierzyłem innym z forum... dopiero na własnej skórze przekonałem się, że niższe body (40D) lepsze szkło (C 50mm 1.4 lub Sigma 1.4) to lepsze rozwiązanie niż 50D + C 50mm 1.8. Fakt zdjęcia się zrobi i będą również dobre.
    Ja mam Tamrona i jak powieksze (ale duzo powieksze) to mam pikseloze, nie ma zylety. Ale zyje z tym jakos, bo generalnie nie przerabiam zdjec, jedynie zmniejszam rozdzialke i wage.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów