Chcę wykonać ruch, mam mniej więcej obrany kierunek ale nie chcę popełnić błędu. Nie oczekuję "podania na tacy" tylko opinii świadomych użytkowników na konkretny temat.
Jesli uważasz, że zakup nowej puszki automatycznie poprawi Tw. zdjęcia, to się rozczarujesz.[/QUOTE]
Właśnie takich odpowiedzi bałem się otwierając wątek. Nic na temat, ale za to pokazałeś swoją wyższość.
A wracając do tematu. Wybór pada na 40D - nie przeraża mnie brak AutoISO 1000D na taką opcję ale w zasadzie z niej nie korzystam, co do jakości wyświetlacza to myślę że i w 40D 50D nadają się wyłącznie do wstępnej oceny. Nie do przecenienia jest fakt, że kupując 40D mam tysiaka w kieszeni i o tyle jestem bliżej Sigmy 50/1,4 EX HSM
Pozostaje tylko znaleźć niezbyt zajeżdżony egzemplarz 40D co pewnie nie będzie proste.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Chcę wykonać ruch, mam mniej więcej obrany kierunek ale nie chcę popełnić błędu. Nie oczekuję "podania na tacy" tylko opinii świadomych użytkowników na konkretny temat.
Właśnie takich odpowiedzi bałem się otwierając wątek. Nic na temat, ale za to pokazałeś swoją wyższość.
A wracając do tematu. Wybór pada na 40D - nie przeraża mnie brak AutoISO 1000D na taką opcję ale w zasadzie z niej nie korzystam, co do jakości wyświetlacza to myślę że i w 40D 50D nadają się wyłącznie do wstępnej oceny. Nie do przecenienia jest fakt, że kupując 40D mam tysiaka w kieszeni i o tyle jestem bliżej Sigmy 50/1,4 EX HSM
Pozostaje tylko znaleźć niezbyt zajeżdżony egzemplarz 40D co pewnie nie będzie proste.
Ostatnio edytowane przez marcooos ; 26-02-2011 o 16:02 Powód: Automerged Doublepost
C1000D, C50/1.8II, C18-55, C75-300, S17-70 DC MACRO OS HSM, parę M42, METZ 48 AF-1, STATYW MARUMI
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Aaaa.....
zwracam honor :
,,W przypadku Auto ISO w Canonie EOS 40D są to niestety tylko pobożne życzenia, bowiem działanie tej funkcji jest od użytkownika całkowicie niezależne. Mechanizmy te zależą tylko i wyłącznie od aktualnie ustawionego trybu fotografowania, zakres dopuszczalnych czułości matrycy jest znikomy (najczęściej 200-800 ISO lub 400-800 ISO) lub też nie ma go wcale (np. w trybie M ustawienie trybu Auto ISO wiąże się z przestawieniem czułości matrycy na wartość bazową 400 ISO). Wszystko to sprawia, że ta bardzo przydatna i przez wielu pożądana funkcja jest w przypadku lustrzanki Canon EOS 40D kompletnie bezużyteczna,,
co nie znaczy że 40D to cienki aparat. Mam i w zupełności wystarcza nawet dla wymagającego użytkownika. Też myślałem o przesiadce na 50D, potem pojawił się 60D (jak piszecie to krok wstecz) więc czekam na 5D III i wtedy (mam nadzieję) po zejściu z ceny kupię 5D II.
40D zostaje jako zapas.
Wyższość czego?? Przecież to jedna z prawd. Rozumiem różnice pomiędzy 1000d, a 5d - to byś odczuł różnicę w zdjęciach - ale czy aby na pewno jakość zdjęć z 1000d, a 40d będzie takim skokiem - nie wydaje mi się.
Chyba rzeczywiście musiało być kilka modeli...
Miałeś z nimi styczność? Bo coś mi mówi, że nie. Niestety w 50d już można oceniać zdjęcia - bynajmniej ja tak robię i rzeczywiście te fotki tak wychodzą. Jeśli chodzi o 40D no tutaj było gorzej
Na pewno 50mm? , a nie masz czasem na myśli 30mm ;p
Powodzenia w szukaniu korpusu...![]()
Będę więc należał do grupy naciągniętych przez Canon'a na "nic-nie-dające więcej_kosztujące" body. I tak będę mniej w plecy niż przy zakupie 50D :wink:
Rozumiem, że jakość wyświetlacza w 50D jest taka, że nawet do kompa nie przenosisz. Ja jednak robię zdjęcia w trochę innym celu więc do moich potrzeb wyświetlacz 40D wystarczy.
Napisałem to co miałem na myśli. Wyobraź sobie jest takie szkiełko
Dzięki i za życzonka i za złośliwości :wink:
C1000D, C50/1.8II, C18-55, C75-300, S17-70 DC MACRO OS HSM, parę M42, METZ 48 AF-1, STATYW MARUMI
Również powodzenia w szukaniu :-D
Mam nadzieję, że mnie w niedalekiej przyszłości uda się chwycić 40D z fajnym stanie. Ostatnio na Allegro jest wiele ciekawych propozycji.
@michael_key - Dzięki
Jeżeli o mnie chodzi to muszę najpierw sprzedać 1000D (wynik negocjacji z lepsza połową) a to może okazać się trudniejsze niż zakup 40D