Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Co po 1000D ??

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Co po 1000D ??

Witam
    Od jakiegoś czasu chodzi mi pogłowie wymiana puszki 1000D na coś XXD.
    Zastanawiam się czy wybrać 30D w zasadzie bez większego uszczerbku na kieszeni czy też trochę dołożyć i wziąć 40D.
    Głównym powodem wymiany jest niezbyt celny AF oraz wizjer który jest katastrofalnej jakości (mały ciemny - ręczne ostrzenie to katastrofa)
    Szklarnia i dodatki jak w stopce.
    C1000D, C50/1.8II, C18-55, C75-300, S17-70 DC MACRO OS HSM, parę M42, METZ 48 AF-1, STATYW MARUMI

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli przesiadka na xxD to ja bym wolał zdecydowanie 40D. To całkiem niezła pucha. Kiedyś ją miałem i wymieniłem na 50D ale nadal uważam, że jest warta zainteresowania.
    Będziesz zadowoly choć trzeba będzie dołożyć ok.500zł po sprzedaży 1000D. warto poszukać czegoś na aukcjach w dobrym stanie.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

Weź 40D albo 550 ...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A jakie są istotne różnice pomiędzy 30D a 40D
    Znane mi to ilość pixeli i procesor.

Pixele nie są aż tak istotne - po pierwsze nie drukuję w formacie plakatu max to A4 po drugie nie jestem przekonany że im więcej pixeli tym lepiej

Czy procesor z 40D jest aż tyle lepszy od tego 30D (realnie patrząc do 40D trzeba będzie dołożyć 1000 zł)
    C1000D, C50/1.8II, C18-55, C75-300, S17-70 DC MACRO OS HSM, parę M42, METZ 48 AF-1, STATYW MARUMI

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcooos Zobacz posta
    Znane mi to ilość pixeli i procesor.

Pixele nie są aż tak istotne - po pierwsze nie drukuję w formacie plakatu max to A4 po drugie nie jestem przekonany że im więcej pixeli tym lepiej

Czy procesor z 40D jest aż tyle lepszy od tego 30D (realnie patrząc do 40D trzeba będzie dołożyć 1000 zł)
    Procesor to według mnie rzecz wtórna.
    Co do różnic to:
    AF, wizjer, LV, szybszy tryb seryjny, większy bufor, tryb cichy, autoiso, większy wyświetlacz, 14-bitowe Raw-y i sRaw, stałe iso w wizjerze, przycisk AF on, większe troszkę inaczej wyprofilowane body, tryby C1-C3, system czyszczenia matrycy, nowy grip z WiFi, zupełnie zmienione menu, wyświetlanie parametrów na tylnym wyświetlaczu i jeszcze trochę.

Z tego co mnie się przydało (mam oba).
    Wizjer zauważalna zmiana na +, AF to istotna różnica i to nie tylko ze względu na punkty boczne, tryby ciche, tryby "rejestrowane" C, LV, przycisk AF on, system czyszczenia matrycy (chyba bo nie musiałem dotąd czyścić), zmienione menu, wbrew temu, że kulawe ale jednak autoiso, czasem sRaw-y.
    Co uważam za porażkę w tym aparacie to to coś z tyłu nazywane z niewiadomego powodu przez Canona wyświetlaczem.

Co jest IMHO na minus to szumy - większe niż w 30D. Co jest na hmmm nie wiem co to ciut inne kolory wychodzące prosto z puszki. 30D daje chłodniejsze. Oczywiście można to w obróbce zmienić ale dla niektórych może mieć znacznie jak im się nie chce siedzieć nad każdym zdjęciem. Dlamnie na + dla 40D.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Procesor to według mnie rzecz wtórna.
    Co do różnic to:
    AF, wizjer, LV, szybszy tryb seryjny, większy bufor, tryb cichy, autoiso, większy wyświetlacz, 14-bitowe Raw-y i sRaw, stałe iso w wizjerze, przycisk AF on, większe troszkę inaczej wyprofilowane body, tryby C1-C3, system czyszczenia matrycy, nowy grip z WiFi, zupełnie zmienione menu, wyświetlanie parametrów na tylnym wyświetlaczu i jeszcze trochę.

Z tego co mnie się przydało (mam oba).
    Wizjer zauważalna zmiana na +, AF to istotna różnica i to nie tylko ze względu na punkty boczne, tryby ciche, tryby "rejestrowane" C, LV, przycisk AF on, system czyszczenia matrycy (chyba bo nie musiałem dotąd czyścić), zmienione menu, wbrew temu, że kulawe ale jednak autoiso, czasem sRaw-y.
    Co uważam za porażkę w tym aparacie to to coś z tyłu nazywane z niewiadomego powodu przez Canona wyświetlaczem.

Co jest IMHO na minus to szumy - większe niż w 30D. Co jest na hmmm nie wiem co to ciut inne kolory wychodzące prosto z puszki. 30D daje chłodniejsze. Oczywiście można to w obróbce zmienić ale dla niektórych może mieć znacznie jak im się nie chce siedzieć nad każdym zdjęciem. Dlamnie na + dla 40D.
    W 40D nie ma AutoISO. 50D ma lepszy, bardziej szczegółowy wyświetlacz gdzie na 40D nie zawsze stwierdzimy poruszenie fotki a na 50D już prawdopodobnie tak.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Witam
    Zastanawiam się czy wybrać 30D w zasadzie bez większego uszczerbku na kieszeni czy też trochę dołożyć i wziąć 40D.
    Głównym powodem wymiany jest niezbyt celny AF oraz wizjer który jest katastrofalnej jakości (mały ciemny - ręczne ostrzenie to katastrofa)
    1. Nie zauważyłem (poza trybem AI servo) jakichś specjalnych różnic w odsetku trafionych zdjęć między 1000d a 20d. Na pewno 20d nie zmniejszył liczby błędów operatora Być może z 40d będzie zauważalnie lepiej. Ale jakoś dręczy mnie myśl, że nie będzie

2. Jeżeli wydaje Ci się, że w wizjerze xxD zobaczysz dużo więcej niż w wizjerze 1000D, to niestety wydaje Ci się - trudno określić tę zmianę jako rewolucję.

Argumentami dla zmiany mogły by być: wspomniane servo, szybkostrzelność oraz (w 40d i dalej) - dokładniejsze niecentralne sensory AF.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Krzyżowe czujniki niecentralne, niewiele ustępujące temu centralnemu.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 25-02-2011 o 22:17 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Krzyżowe czujniki niecentralne, niewiele ustępujące temu centralnemu.
    A to już istotna (przynajmniej dla mnie) różnica !!

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Witam
    Mysle ze chcac zmieniac puszke na xxD to warto zastanowic sie juz nad 40D lub 50D.
    O 40D napisal juz Kolekcjoner, ja dopisze tylko ze 50D ma lepszy wyswietlacz, sRAWy ~7Mpix z uzywalnym jak dla mnie ISO 3200 i mikroregulacje dzieki ktorym zakup nowych obiektywow staje sie mniej stresujacy.
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pszczyna

Domyślnie

miałem 1000d i wybralem 50d. Dla mnie ogromny przeskok. Szybki, celny. obudowa z odlewu magnezowego. 60D wcale do mnie nie przemawia.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów