Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 58

Wątek: Spacerowy zoom ,cos zamiast kita.

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Pozwolę sobie zacytować część mojej wypowiedzi:
    Rozumiem, że przeboleć można ten fakt jeżeli z aparatu nie korzysta się zbyt wiele - gorzej jeśli ktoś naprawdę często ktoś po niego sięga.
    To powinno zakończyć tę dysputę na temat kalibracji. Gdyż nasze opinie się różnią - podobnie jak doświadczenia.

Dodatkowo napomnę, że nie zawsze kalibracja do 'ideału' daje wyniki z daną puszką. Inaczej ujmując niektórzy muszę kalibrować słoje wraz z korpusem.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez YaneC Zobacz posta
    Jak już wspomniałem - miałem do czynienia z Foto-techniką, z Żytnią i tą pierwszą POLECAM, Żytnia jest be
    Przepraszam, że pytam, ale co ma Żytnia do Tamrona???

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

@dziobolek
    żytnia i foto-technika to serwisy - tu bym szukał części wspólnej
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Bywalec
    Miasto
    Ostrołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    Rozumiem, że przeboleć można ten fakt jeżeli z aparatu nie korzysta się zbyt wele - gorzej jeśli ktoś naprawdę często ktoś po niego sięga.
    Co to znaczy często?

Mam znajomego który przez pół roku nabił przebieg ok 40tyś zdjęć, ja po roku mam 13 tyś. Z tym że znajomy obsługuje wesela, uroczystości, robi zdjęcia do gazet, i dla firm.

On raczej Tamrona nie kupi, ma same stałki Canona, więdz powiedz mi teraz kto najczęściej kupuje Tamrony.

Bo mi się wydaje że są to raczej amatorzy którzy w porónaniu z ludźmi pracującymi na aparatach fotograficznych robią poprostu mało zdjęć.

Nie widze większego sensu kupowania obiektywu od Cichego bo co jak co, ale ceny to ma z kosmosu. Wiem że jakość usług jest inna jednak np. ja nie oglądam zdjęć na cropie 100% żeby przekonać się czy AF trafił.

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krisnrj Zobacz posta
    @dziobolek
    żytnia i foto-technika to serwisy - tu bym szukał części wspólnej
    To ja wiem doskonale ;-) ale i tak pytanie pozostaje jak wyżej.

Pozdrówka!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez yakuza144 Zobacz posta
    Nie widze większego sensu kupowania obiektywu od Cichego bo co jak co, ale ceny to ma z kosmosu. Wiem że jakość usług jest inna jednak np. ja nie oglądam zdjęć na cropie 100% żeby przekonać się czy AF trafił.
    Przerabialiśmy to już, kilka postów wstecz

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    FF/BF to pół biedy - da się wyregulować poprzez serwis lub mikroregulacją w puszce.
    Natomiast mydlany egzemplarz to całkiem inna bajka -
    można się długo i bezskutecznie "bujać" z serwisem.
    Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 13-04-2011 o 14:59 Powód: Automerged Doublepost

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Początki nałogu

Domyślnie

Dziobolek, moja wypowiedź nt. serwisów odnosiła się do wypowiedzi:
    Lepiej dopłacić i mieć ostre od razu niżeli tracić czas i nerwy na serwisach.
    Porównywałem straty nerwów w serwisACH: e-csi oraz Foto-technika.
    Przerabiałem jedno i drugie. W e-csi miałem dwukrotnie TEN SAM sprzęt i za każdym razem partolili robotę (delikatnie rzecz ujmując), natomiast do Foto-Techniki wysyłałem raz (sam obiektyw 28-75/2.8) i po dwóch tygodniach była brzytwa. Usługa gwarancyjna-bezpłatna.
    Niejako zmierzając do końca w tym temacie i "działalności cichego"... jeśli kiedyś "spuści z tonu" to może pogadamy :razz: Póki co przecenia się...
    Mamy małe porównanie:
    http://allegro.pl/tamron-17-50-vc-gw...552196397.html
    cytat z opisu:
    KAŻDY OBIEKTYW TAMRONA PRZED WYSŁANIEM JEST SPRAWDZANY POD WZGLĘDEM OSTROŚCI

oraz "promocja":
    http://allegro.pl/promocja-tamron-17...562060369.html
    cytat:
    "Sprawdzam KAŻDY wysyłany obiektyw, zarówno pod względem ostrości jak i celności AF. Jeśli u mnie po przetestowaniu obiektyw działa dobrze, w większości przypadków u klientów jest podobnie.
    W razie jakichkolwiek problemów są 3 możliwości:
    - można obiektyw wymienić na inny egzemplarz
    - można obiektyw odesłać do darmowej kalibracji
    - można odesłać obiektyw z puszką i dobiorę szkiełko konkretnie pod dany aparat"

A to ciekawe, n00bek, co Ty na to ?
    250zł różnica w cenie i wysyłka celem "dobrania/kalibracji" ?
    Wysyłka do serwisu znacznie taniej wychodzi, chyba... że się mylę ?
    Ostatnio edytowane przez YaneC ; 13-04-2011 o 16:44 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yakuza144 Zobacz posta
    Co to znaczy często?
    Nigdy nie był dobry w tłumaczeniach więc nie zdziwi mnie fakt, że znowu czegoś nie doczytałeś.

Mam znajomego który przez pół roku nabił przebieg ok 40tyś zdjęć, ja po roku mam 13 tyś. Z tym że znajomy obsługuje wesela, uroczystości, robi zdjęcia do gazet, i dla firm.
    Czy to jakaś licytacja.
    On raczej Tamrona nie kupi, ma same stałki Canona, więdz powiedz mi teraz kto najczęściej kupuje Tamrony.
    Bo mi się wydaje że są to raczej amatorzy którzy w porónaniu z ludźmi pracującymi na aparatach fotograficznych robią poprostu mało zdjęć.
    Jakbyś zauważył, to nie każdy fotografuje markowym sprzętem. Tamron podobnie jak i Sigma czy Tokina także mają sprzęt dla reporterów.
    Mówisz stałki? Tamron proponuje nam 90/2.8 makro - bardzo zacne szkło, które bym kupił zamiast 100/2.8. Dalej Sigma ma w asortymencie 50/1.4 lub 30/1.4 - wszakże zacne szkła.
    Nie każdy fotograf ślubny będzie żył tylko na systemie, skoro za tańsze pieniądze może zyskać coś lepszego.

Wiem że jakość usług jest inna jednak np. ja nie oglądam zdjęć na cropie 100% żeby przekonać się czy AF trafił.
    Czyli lepiej żyć w nieświadomości, iż coś za co się zapłaciło nie działa poprawnie. To kwestia FF/BF, ale z mydłem bywa różnie i wątpię byś kiedykolwiek (oprócz serwisu) znalazł inne lekarstwo na to.
    A to ciekawe, n00bek, co Ty na to ?
    250zł różnica w cenie i wysyłka celem "dobrania/kalibracji" ?
    Wysyłka do serwisu znacznie taniej wychodzi, chyba... że się mylę ?
    Ciekawie mnie czy mydło także będą Ci wstanie skalibrować. Doliczmy jeszcze fakt:
    Z Cichym kontakt masz przez telefon, e-mail czy pw tu na forum. Natomiast wielokrotne telefony do serwisu i wsłuchiwanie się w piosenki musi być zaprawdę wciągające?
    Ostatnio edytowane przez N00bek ; 13-04-2011 o 16:48 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

Przepraszam N00bek, że napisałem z małej litery

Nie każdy fotograf ślubny będzie żył tylko na systemie, skoro za tańsze pieniądze może zyskać coś lepszego.
    No sorry Winetou, ale topic jest o spacer-zoomach, i o Tamronach a jeśli mam być szczery to nie widziałem fotografa ślubnego ze spacer-zoomem Tamrona 17-50mm...
    Ciekawie mnie czy mydło także będą Ci wstanie skalibrować.
    "Ależ owszem czemu nie"... N00bek tam "robią cudaaaaaa" :-D
    Doliczmy jeszcze fakt:
    Z Cichym kontakt masz przez telefon, e-mail czy pw tu na forum. Natomiast wielokrotne telefony do serwisu i wsłuchiwanie się w piosenki musi być zaprawdę wciągające?
    Chyba nie liczysz takich kosztów (bez przesady).

Kupiłeś coś u Cichego, masz ostro i bez BF/FF i innych niespodziewanek (na dodatek - wg Ciebie taniooooo) to pstrykaj tym i ciesz się z efektów.
    Ale.. na miłość... nie wmawiaj nikomu, że NIE MA ALTERNATYWY i to jest najtaniej i najlepiej jak tylko można !
    Ostatnio edytowane przez YaneC ; 13-04-2011 o 16:56 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

ale topic jest o spacer-zoomach, i o Tamronach a jeśli mam być szczery to nie widziałem fotografa ślubnego ze spacer-zoomem Tamrona 17-50mm...
    No to czas poszerzyć swoje vademecum nie tylko o 17-50, ale i o:
    - 28-75/
    -17-35
    - 70-200

Te szkła są także kupowane przez nich. Ciekawy pomysł na obronę. Wspominać o czym jest wątek

Podobnie mógłbym napomnieć, że autor nie pytał o przebiegi, stałki czy ile czasu zajmuje dotarcie do serwisu:razz:
    No to czas poszerzyć swoje vademecum nie tylko o 17-50, ale i o:
    - 28-75/
    -17-35
    - 70-200

Te szkła są także kupowane przez nich. Ciekawy pomysł na obronę. Wspominać o czym jest wątek

Podobnie mógłbym napomnieć, że autor nie pytał o przebiegi, stałki czy ile czasu zajmuje dotarcie do serwisu:razz:
    Chyba nie liczysz takich kosztów (bez przesady).
    Tak wliczam to do kosztów - ZMARNOWANEGO CZASU.

Nie po to wydaję pieniądze by potem wysyłać do serwisu ku kalibracji.
    Kupiłeś coś u Cichego, masz ostro i bez BF/FF i innych niespodziewanek (na dodatek - wg Ciebie taniooooo)
    No sorry 200-300 złotych w kwestii zakupu obiektywu, który działa, a nie MYDLI to jednak chyba warto. W każdym innym razie możesz kupić u Towersa czy innych kolegów No tak dopłacać 100 złotych to już naprawdę szkoda kasy. Lepiej zapłacić stówkę mniej i tak jak podkreślił kolega @yakuza żyć w pełnej nieświadomości, że AF nie trafia czy szkiełko mydli.

Ale.. na miłość... nie wmawiaj nikomu, że NIE MA ALTERNATYWY i to jest najtaniej i najlepiej jak tylko można !
    Czyli według Ciebie wyrażanie swojej opinii to wmawianie? To Ty od jakiegoś czasu kontynuujesz ten wątek wypisując co krok część historyjki. Nasze doświadczenia się różnią i kropka.

Jeśli chodzi o CUDAAA związane z mydłem i serwisem, to wydaje mi się że już jesteś w takim wieku, że w bajki wierzyć nie powinieneś, nie sądzisz.
    Ostatnio edytowane przez N00bek ; 13-04-2011 o 17:20 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Przepraszam... gdzie to wyczytałeś???

Pozdrówka!

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów