Witam
Przymierzam się do zakupu jakiegoś dość uniwersalnego zooma. Potrzebuje coś co zajmie miejsce kitowego 18-55. Mam body 350D. Cena jaką mogę wydać to max. 1100zł. Chodzi o ogniskową ok. 17mm (jak najszerzej) do ok. 50mm (70 to juz zdecydowanie max). Najbardziej zależy mi na dobrym świetle i ostrości. Jeśli cokolwiek to zmieni to mówię od razu że duża dystorsja mi nie przeszkadza ,bardziej wadzi duża abberacja chromatyczna. Idealny byłby 17-40mmL Canona ale wiadomo ,nie ta półka cenowa.
Obiektywy jakie mnie zainteresowały do tej pory to :
1. Tamron 17-50 2.8 XR Di II SP (bez VC)
Chyba najlepszy w tej cenie ,lecz ciężko dostać ostry egzemplarz (np. od Cichego) w tej cenie. Faktycznie jest bezkonkurencyjny w tej cenie ?
2. Sigma 17-70mm F2.8-4.5
Nie czytałem o niej za wiele ,nie znalazłem testów itp. Tamron wygrywa pod względem stałego światła , ostrości i jakości wykonania pewnie też
3. Canon EF-S 17-85 IS USM
Fajnie że ma USM ,ale światło słabe. Co z ostrością ? Czytałem tylko pogłoski i opinie były różne .Na pierwszy rzut oka nie specjalnie mi sie podoba ale niczym tego zdania nie poparłem :P
4. Tamron 10-24mm 3,5-4,5
Nic w sumie o nim nie wiem ,tylko tyle że jest pod pełną klatkę. Widziałem sample i tyle co mogę powiedzieć to to że na FF jest w porządku a na cropie na pewno lepiej od kita ,muszę jeszcze porównać z jakimś innym ,szerokim kątem.Jeszcze kilka szkiełek by się tu nawinęło, przeglądnę jeszcze testy dokładnie i w późniejszym czasie dodam resztę obiektywów które nadawały by się.
Proszę o porady ,który najlepszy i dlaczego![]()
Pozdrawiam!
Paweł