Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Wątek: Spacerowy zoom ,cos zamiast kita.

Coś już napisał Awatar pawlack
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie Spacerowy zoom ,cos zamiast kita.

Witam
    Przymierzam się do zakupu jakiegoś dość uniwersalnego zooma. Potrzebuje coś co zajmie miejsce kitowego 18-55. Mam body 350D. Cena jaką mogę wydać to max. 1100zł. Chodzi o ogniskową ok. 17mm (jak najszerzej) do ok. 50mm (70 to juz zdecydowanie max). Najbardziej zależy mi na dobrym świetle i ostrości. Jeśli cokolwiek to zmieni to mówię od razu że duża dystorsja mi nie przeszkadza ,bardziej wadzi duża abberacja chromatyczna. Idealny byłby 17-40mmL Canona ale wiadomo ,nie ta półka cenowa.
    Obiektywy jakie mnie zainteresowały do tej pory to :

1. Tamron 17-50 2.8 XR Di II SP (bez VC)

Chyba najlepszy w tej cenie ,lecz ciężko dostać ostry egzemplarz (np. od Cichego) w tej cenie. Faktycznie jest bezkonkurencyjny w tej cenie ?

2. Sigma 17-70mm F2.8-4.5

Nie czytałem o niej za wiele ,nie znalazłem testów itp. Tamron wygrywa pod względem stałego światła , ostrości i jakości wykonania pewnie też

3. Canon EF-S 17-85 IS USM

Fajnie że ma USM ,ale światło słabe. Co z ostrością ? Czytałem tylko pogłoski i opinie były różne .Na pierwszy rzut oka nie specjalnie mi sie podoba ale niczym tego zdania nie poparłem :P

4. Tamron 10-24mm 3,5-4,5

Nic w sumie o nim nie wiem ,tylko tyle że jest pod pełną klatkę. Widziałem sample i tyle co mogę powiedzieć to to że na FF jest w porządku a na cropie na pewno lepiej od kita ,muszę jeszcze porównać z jakimś innym ,szerokim kątem.Jeszcze kilka szkiełek by się tu nawinęło, przeglądnę jeszcze testy dokładnie i w późniejszym czasie dodam resztę obiektywów które nadawały by się.

Proszę o porady ,który najlepszy i dlaczego
    Pozdrawiam!
    Paweł

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Stałem przed podobnym dylematem, i wybrałem poz. 1. Spełni napewno Twoje oczekiwania. Ja odkupiłem go od pierwszego właściciela a on z kolei kupił u Towersa. Ostry od pełnej dziury. Dla mnie idealny obiektyw:-D Chociaż prędkością nie grzeszy:-D

Bywalec
    Miasto
    Ostrołęka

Domyślnie

Nie myślałeś o Canonie 17-55 f.2.8??

Z tych przedstawionych przez Ciebie wybrałbym Tamrona ze względu na najlepszy stosunek cena/jakość.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yakuza144 Zobacz posta
    Nie myślałeś o Canonie 17-55 f.2.8??
    ..................
    Kolegę interesują obiektywy z innej półki cenowej.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Z tych co wymieniles wziolbym pozycje 3. Ale moze lepiej C. 18-200 IS.

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Mialem z tej listy 1,3 i 4.

10-24 to raczej niezbyt uniwersalny zoom a poza tym za ciemny do pomieszczen. Nie jest pod pelna klatke tylko pod cropa!

17-85IS jakosciowo bardzo slaby a do tego ciemny.

17-50 ostry i jasny. Najlepszy wobor !
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Dopiero zaczyna Awatar nevoX

Domyślnie

Jeśli zależy Ci na świetle to chyba sam sobie odpowiedziałeś i wcale nie jest ciężko dostać ostrą sztukę. Masz generalnie 3 możliwości:

1. Idziesz do sklepu i sprawdzasz - może wyjść niestety grubo ponad 1100zł
    2. Kupujesz u Cichego
    3. Kupujesz szkło używane, jeszcze na gwarancji, prosząc sprzedawcę o kilka zdjęć w pełnej rozdzielczości z przesłony 2.8

W przypadku nr 3 można spokojnie zejść do cen rzędu 900zł.

Mnie generalnie szkło jednak nie podpasowało. Poza tym bardzo kłóciło się z moim body. Skończyło się*tak, że zostawiłem sobie kita jako obiektyw szerokokątny (ostrość ma na początku przyzwoitą), a kupiłem Sigmę 30mm f/1.4 - po prostu bajka, nawet w porównaniu do tego Tamrona. Niestety traci się uniwersalność, ale coś za coś. Niemniej jednak jest ona moim głównym obiektywem i zdecydowaną większość zdjęć robię właśnie ją.

Coś już napisał Awatar pawlack
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Okej dzięki
    Czyli jednak szukać Tamronka .
    Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś nowe propozycje lub nawiązujące do wyżej wymienionych szkieł to proszę o wypowiedzenie się

Pozdrawiam!
    Paweł

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

nevox, możesz rozwinąć punkt drugi?
    Cichy jakieś rabaty daje?

Coś już napisał Awatar mirasb
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witam
    Również polecam Tamrona 17-50/2.8. Ponad 2 lata używam tej wersji (bez VR) i jest super. U siebie po zakupie stwierdziłem ff i w ramach gwarancji poszedł do kalibracji ( chyba Fototechnika). Po naprawie ostrzy bardzo dobrze z 30d (2szt.)

Pozdrawiam
    Mirek

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów