Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 19-03-2011 o 01:47
Aż niewiarygodne, że pierwsze i pozostałe zdjęcia robiła ta sama osoba! Numer 1 - tak, reszta zdecydowanie - nie.
No nie mowicie ze jest az tak tragicznie. Piszcie co jest nie tak w tych zdjeciach ktore wg was odpadaja
to moze tym razem to ?
2 źle skadrowana wg mnie, w 3 dzieciaka trzeba było posadzić trochę dalej od tła i chociaż odbić światło z prawej, 4 i 5 przepalone. ostatnie ładne, ale bez szału. zdjęcia czarnoskórych będą dla mnie dzkie i ciekawe. gdybyś takie zdjęcie zrobił dziecku rasy białej myślę że nie znalazłoby się na forum. peace![]()
Przede wszystkim mam wrażenie że używasz tylko środkowego punktu AF, bo na każdym zdjęciu jest, przynajmniej moim zdaniem, za dużo góry a za mało dołu
a 4 i 5 jak wspomniał mastal są niestety przepalone
świetne
Ode mnie kilka słów komentarza co do 3. Akurat sam jestem na etapie focenia mojego małego, więc zapraszam do spojrzenia w moją galerię, w szczególności ostatnie dwa zdjęcia. Generalnie starałbym się na twoim miejscu ująć trochę więcej malucha. Na twoim zdjęciu jest tylko główka + obcięta znaczna część tułowia. Staraj się ująć albo całego malucha, albo tylko samą główkę. Staraj się nie obcinać kończyn, co na tym zdjęciu bardzo rzuca się w oczy (wiem, to nie jest łatwe, przy ruchliwym malcu) Staraj się zadbać, aby obiekt patrzył w obiektyw aparatu, w tym wypadku może zdjęcie z góry było by lepsze. Proponuję także trochę mniej światła głównego, a dodanie kontry (np. blendy) z prawej strony, żeby minimalnie zmiękczyć cienie. Dobrze także byłoby gdybyś rozświetlił tło troszkę bardziej
Reszty nie podejmuję się oceniać.
EOS 550D / T17-50 2.8 VC / C50 1.8 / C18-55 3,5-5,6 / C430EX
6. Ostrośc jednego oka poleciała co mi psuje efekt jakoś
7. Za ciasno, kadr nie takiSpróbuj trochę więcej obejmnąc kadrem modelkę. No i jakby przepały lekkie ale to tylko moje skromne zdanie ;P
Pięćdziesiatka + dodatki
Amatorsko co&kto&jak - www.facebook.com/mpfreelancer