Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Yongnuo ST-E2 - gdzie jest wzorek?

Domyślnie Yongnuo ST-E2 - gdzie jest wzorek?

witam wszystkich serdecznie,
    mam problem z wyzwalaczem Yonguno ST-E3.
    Nie puszcza wspomagania autofokusa - czerwonej siatki i nie potrafię tego uruchomic. Chodzi o puszkę 5D. Próbowałem też na 1D IIn ale też się nie da.
    Próbuje w ciemnej łazience gdzie jest ewidentnie za ciemno, obiektyw przejeżdża cały zakres a ST-E2 nadal nie puszcza wzorka.
    Nie widze w instrukcji czy da sie to jakoś ustawić.

Domyślnie

------

Problem na 5D rozwiązany.
    Ufffff od rana cały dzień nad tym siedziałem, wertowałem instrukcję, internet i nawet dzwoniłem do szwayko.
    Przede wszystkim powiedział, że AF-assist beam musi być ustawione na opcję 0. Chodzi oczywiście o custom settings. Być może komuś się jeszcze to przyda. Na wszelki wypadek dokładnie napisze.

0: Emits
    1: Does not emit

No to tyle z rzeczy oczywistych.

A druga rzecz, do której doszedłem sam w czasie rozmowy, to... ustawienie trybu autofokusa na One shot.
    Ja mam w 5D cały czas ustawione Servo.

Przypomniało mi się, że gdy miałem D700 i SB-900 to wspomaganie AF nie działało dla ciągłego autofokusa. W aparacie również włączyłem pojedynczy.

Ech, dziwie sie sobie bo jak widać najprostsze rozwiązanie było praktycznie w zasięgu ręki, tyle lat doświadczenia a człowiek ciągle się uczy.
    ---------------
    Nadal jednak próbuję uruchomić ST-E2 na 1D IIn i się nie da.
    W Personal functions jest tutaj pod numerem 15:
    "AF-assist beam turned off"
    Niestety w instrukcji obsługi tego aparatu jest napisane, że da się to włączyć tylko z poziomu komputera, chodzi o soft "EOS Viewer Utility",
    ktoś może wie gdzie to ściągnąć? Na stronie Canona jest tylko aktualizacja, którą oczywiście już zassałem.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cieszę się że Ci się udało. Bo już chciałem Ci zaproponować wymianę modułu laserowego :-). Siedzi tam coś takiego
    http://cgi.ebay.pl/650nm-5mW-laser-m...-/380298917354

Swoją drogą wciąż nie wiem czy ostrzenie na oczy jest takie bezpieczne. W sumie sam laser 5mW to nie, ale przechodzi on przez płytke która go rozszczepia na kilka punków a potem przez kolejną któa robi pionowe linie, wiec moc 5mW jest już mocno rozproszona.

Coś już napisał

Domyślnie

Oczu nie wypala Zdjęcie prosto w oko z 0,5m odczuwalny dyskomfort i zostaje punktowy powidok w oku. Ale kto robi zdjęcie prosto w oko z wyprostowanych rąk Subiektywnie dość mocno. Można przecież osłabić sygnał ...

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Też mam problem z asystą AF.
    Właśnie zakupiłem nowy ST-E2 i na początku linie były mocno widoczne z kilku metrów, a teraz widać je jedynie z ok. pół metra.

Prawdopodobnie wyślę na gwarancję.

Miał ktoś już taką przypadłość? Jak bardzo widoczny jest u was wzorek z ok 5 metrów.

Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    Też mam problem z asystą AF.
    Właśnie zakupiłem nowy ST-E2 i na początku linie były mocno widoczne z kilku metrów, a teraz widać je jedynie z ok. pół metra.
    Mi padł ten oryginalny moduł laserowy, ale z mojej winy bo trochę grzebałem potraktowałem go prądem. Te moduły są czułe, zwłaszcza te oryginalne to plastikowy badziew i moga być mało stabilne. Ja kupiłem metalowy od amerykanów i taki wstawiłem, na razie super. Chyba to ten
    http://www.ebay.pl/itm/650nm-5mW-las...-/380298917354

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Ja nie będę się bawił, bo jest gwarancja. Z tego co wygooglowałem z tym laserem są problemy i trzeba trafić dobrą sztukę.

Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Ja kupiłem od chińczyka, taniej ale musiałem sobie poradzić samemu. Mam przynajmniej już pewny moduł laserowy.

Uprawnienia umieszczania postów