Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: CS5 i CS4 - za mało ramu, niestabilność i zapychanie

Domyślnie

Jezeli muli na czystym nowym systemie to owy system jest niewydajny, wtedy:
    1. Koniecznie zmien na W7 64-bit, no i dokup RAM, bo przy 4GB to PS CS5 i tak niezle muli, dokup W7 64-bit i rozszerz RAM minimum do 8GB lub najlepiej do 16GB w zaleznosci na jakich duzych plikach pracujesz, jak duzo warstw, czy duzo plikow otwartych jednoczesnie, generalnie pracuj w PS CS5 z otwartym Task Manager w tle i kontroluj uzycie RAMu i procka, to mniej wiecej zorientujesz sie gdzie jest "bottleneck".

Polecam lekture
    Adobe Photoshop CS5: 64-bit Performance and Efficiency Measures

2. Masz stary zawalony system to najpierw polecam konserwacje systemu, lub/i przeglad ustawien. Przy braku poprawy - patrz punkt 1.
    Leszek, Londyn, http://www.flickr.com/photos/leszekdesign/

C5dmk2|C50/1.4|C85/1.8|C24-105/4L|C70-200/4L IS|1x C580EX II|2x YN468 Speedlite|4x Yongnuo RF602, softbox 60x60, parasolka, gels, grid, Wacom Intuos4 M, itd. itp.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leondj Zobacz posta
    Jezeli muli na czystym nowym systemie to owy system jest niewydajny, wtedy:
    1. Koniecznie zmien na W7 64-bit, no i dokup RAM, bo przy 4GB to PS CS5 i tak niezle muli...
    Bzdury pan piszesz, panie kolego ;-)

U mnie CS5 śmiga aż miło popatrzeć i nic nie muli - RAM 4GB T7500@2x2,2GHz.

Co do reszty... bez komentarza

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

U mnie CS 5 śmiga na Windowsie 7 64 Bit z 6 G RAMU. Nie widzę potrzeby zwiększania aż do 16. Obrabiam 16 bitowe Tify, po 40 i więcej MB.
    Na Windowsie XP również wysmienicie śmigał mi CS 4. Wydaje mi się, że zmiana systemu, jeśli pomoże, to tylko dlatego że z XP coś jest nie tak.
    Może jakiś wirusek ?
    Aha, no i oczywiście sam system mam zainstalowany na innym dysku, niż wszystko inne. Dysk C, to tylko i wyłącznie Windows.

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

@prasniewskiPL - ostatnio spotkałem się z kilkoma podobnymi objawami/opiniami,
    i co było w nich dziwnego, to to, że wszystkie występowały na platformie sprzętowej AMD

Pozdrówka!

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mam XP i 2GB, nie tylko CS5 chodzi jak należy ale i dużo bardziej wymagające programy do obróbki wideo HD. A system instalowałem 4 albo 5 lat temu a przez jakiś czas komputer służył wszystkim domownikom również dzieciom instalującym wiele gier i nic się nie muli.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Bzdury pan piszesz, panie kolego ;-)

U mnie CS5 śmiga aż miło popatrzeć i nic nie muli - RAM 4GB T7500@2x2,2GHz.

Co do reszty... bez komentarza

Pozdrówka!
    Jak zwykle - kazdemu wg. potrzeb, wiec bez insynuacji o pisaniu bzdur prosze . Prosze otworzyc ~800MB lub > plik PSD z kilkudziesiecioma warstwami z efektami etc. w CS5 przy 4GB RAM, dla MNIE to za malo, nie wspomne nawet o jednoczesnie otwartm LR 3.3 w tle, + FF z kilkonastoma zakladkami. W moim przypadku mam jeszcze otwarte Illustrator CS5 + InDesign CS5 + Acrobat X i ja potrzebuje 16GB. Dla mnie czasy 4GB dawno minely. Mowie tu o maksymalnym komforcie pracy a nie o wiecznym czekaniu na kompa, ja nie mam na to czasu, szkoda zycia, wole zaoszczedzony czas spedzic z dziewczyna Pozdro

Jeszcze raz - jezeli ktos mysli o powaznej i komfortowej pracy w PS CS5 polecam PDF w moim poprzednim poscie.

C5dmk2|C50/1.4|C85/1.8|C24-105/4L|C70-200/4L IS|1x C580EX II|2x YN468 Speedlite|4x Yongnuo RF602, softbox 60x60, parasolka, gels, grid, Wacom Intuos4 M, itd. itp.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

[QUOTE=leondj;938324Prosze otworzyc ~800MB lub > plik PSD z kilkudziesiecioma warstwami z efektami etc. w CS5 przy 4GB RAM[/QUOTE]

No tak, 99% użytkowników forum otwiera takie pliki.

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leondj Zobacz posta
    Jak zwykle - kazdemu wg. potrzeb... ...dla MNIE to za malo...
    No i od tego wypadało zacząć...

Pozdrówka!

Domyślnie

Już był tu wątek o wolnym CS, więc powtórzę co tam napisałem:
    Procesor Dual Core 3 GH, 6 GB RAM, 6 zwykłych twardych dysków, Win 7 Home 64 Bit, grafika GF 8800, czyli jak widać komputer już leciwy trochę, a CS 5 śmiga bez problemów. Dodatkowo jeszcze leci muzyczka z kompa, i otwarte mam 2-3 okienka Mozilli.

I nie czekam, wszystko odbywa się "w locie". I również zdarzało się, że jednocześnie z CS, otwarty był Lightroom.
    No ale może ja mam jakiś dziwny ten komputer Nie kupiłem w sklepie gotowca, tylko sam go w domu złożyłem z zakupionych komponentów. I to jeszcze z różnych sklepów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    No i od tego wypadało zacząć...

Pozdrówka!
    no moze troche poplynalem, takie male zboczenie zawodowe chociaz dalem juz wskazowke w pierwszym poscie:
    8GB lub najlepiej do 16GB w zaleznosci na jakich duzych plikach pracujesz, jak duzo warstw, czy duzo plikow otwartych jednoczesnie, generalnie pracuj w PS CS5 z otwartym Task Manager w tle i kontroluj uzycie RAMu i procka, to mniej wiecej zorientujesz sie gdzie jest "bottleneck".
    grunt to poznac swoje potrzeby pozdrawiam zielona wyspe

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów