Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: CS5 i CS4 - za mało ramu, niestabilność i zapychanie

prasniewskiPL
    Guest

Domyślnie CS5 i CS4 - za mało ramu, niestabilność i zapychanie

Witam serdecznie!

Jest to ostatni etap mojego dochodzenia w tej sprawie.

Zastosowałem się do wielu wskazówek ale już się poddaje dlatego piszę tutaj licząc na Waszą pomoc... Już piszę o co chodzi...

Pracowałem na CS4 na nowo zakupionym komputerze - system XP, 4GB ramu, 60GB wolnej przestrzeni na dysku C, na drugiej partycji 200GB wolnego miejsca, mocna grafika i procesor... Całość nigdy nie podłączona do sieci.

Kiedy pracowałem 30min wszystko grało. Po 30min pracy system się zatykał i masakrycznie spowalniał! Dodatkowo kiedy użyłem ze trzy razy filtra Silver Efex Pro wywalało program, albo tworzyła się tylko kolejna warstwa bez zmian i nie mogłem już zastosować już żadnego innego filtra co musiało zakończyć się restartem programu! Strata czasu i nerwów!

Restart nie pomagał bo program dalej mulił nie wykorzystując całego ramu.

W wydajności ustawione było 10 kroków historii, cache 4, i całość ramu do użycie i jak wspomniałem wyżej 200GB na scrach disc.

Krew mnie zalewała i postawiłem CS5.

To samo!!!

Kolega zasugerował, żeby postawić na innej partycji niż C. Nie wiem czy to pomoże?

Bardzo proszę o jakieś porady.

System jest 32 bitowy i szop również.

Chodzi mi po głowie żeby jeszcze zmienić system na Windę 7. Czy to coś zmieni?

Proszę o jakieś porady bo ostatnimi czasy przed oczami widzę tylko okienko błędu!

Pozdrawiam,

Krzysiek

Domyślnie

"całość ramu do użycia"??? Znaczy suwaczkiem pojechałeś całkiem w prawo? Jeśli tak, to przeczytaj co jest napisane nad suwakiem i zastosuj się
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała/Ustroń

Domyślnie

Witam
    Jeśli używasz systemu XP 32 bity system widzi tylko 3,2 Giga ramu, zmień na 7 64bit masz wtedy pełne 4 Giga ramu do dyspozycji i możesz również rozbudować.
    Pozdrawiam

50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

zobacz jaką masz temperaturę procesora, może po prostu budę masz średnio wentylowaną i tu rodzi się problem.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    to co,opisujesz mocno wygląda na problem ze sprzętem, wg mnie konfiguracja spokojnie wystarczy na CS'a. Zarzuć może jakiś problem do testowania wydajności kompa - jest tego sporo w sieci, będziesz miał jasność.
    Ostatnio edytowane przez Ergo5218 ; 22-02-2011 o 08:15 Powód: Automerged Doublepost
    7D mark II; C17-55 f/2,8; C 70-200 f/2,8 IS II; C 85 f/1,8; C 10-22, 430EX II
    Moje fotki www.gasin.pl

prasniewskiPL
    Guest

Domyślnie

Bardzo dziękuję za zainteresowanie! Jeszcze jedna koleżanka zasugerowała zasypanie foldera TEMP - podobno warto go wyczyścić...

Zaraz będę walczył!

Dziękuję i dam znać

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Jak komp nowo kupiony to TEMP-aków jeszcze nie będziesz miał tyle żeby to wpływało na pracę systemu. Zakładam oczywiście że posiadasz oryginalne oprogramowanie, bo jeśli pirat to wszystko zdarzyć się może. Zrób format dysku C i ponownie zainstaluj XP-ka. Później wgraj PS-a i sprawdź jak się zachowuje. Jeśli będzie nadal to samo to może faktycznie jest coś ze sprzętem. Pozostaje jeszcze pomoc techniczna Adobe.

prasniewskiPL
    Guest

Domyślnie

Jeszcze pójdę dziś do sklepu pogadać i przedstawię problem.

Miczael - Twój głos jest kolejnym który zachęca do przejścia na 64 bitowy Windows 7 i 64 bitowy CS5. Kolega jeszcze polecił żeby zainstalować CS-a na innej partycji niż na C - czy to ma sens?

Opróżniłem TEMP-a i zobaczymy co dalej. Mam Parę zadań do skończenia na już i jeśli dalej będzie się komplikowało lecę do sklepu po Windę 7 i postawię cały system na 64 bitach...

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała/Ustroń

Domyślnie

Instalowanie nowego systemu polecają LAMY, tak najłatwiej ale kto ma na to czas i cierpliwość??
    Polecam zapoznać się z podstawami http://pclab.pl/art44254.html
    Ja na q8300@3,4Ghz i 4gb ramu obramiam po 20 plików raw naraz z eosa 50D (15mpix) w ACR.
    CS5 ma na SSD na gównej partycji wszystkie pliki temp od ACR i PS na innym dysku i innej partycji.
    Pozdrawiam

50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zanim cokolwiek kupisz puść program typu Orthos i porządnie wymęcz komputer bo mi też coś tutaj problemem sprzętowym że tak powiem zalatuje.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Kolega sprawdzał czy to samo dzieje się z innymi programami graficznymi niż CS ?
    może Pain shop pro dał by radę?
    Ciekawy przypadek

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów