Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 72

Wątek: canon 5d mk2 -co w nowym zestawie

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

No to słucham jak według Ciebie to wygląda.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Na całe szczęście sklep tez ma jakies prawa. Gdyby to TYLKO od klienta zalezalo to oczywiscie NIKT by nie chcial naprawy a przeciez tak wlasnie zamyka sie sprawa chyba 90% spraw.
    Ja byś kupił nówkę w sklepie i okazało się że ma wadę fabryczną to też byś wolał wymianę na produkt wolny od wad a nie naprawę. Naprawiać to można coś jak się zepsuje po miesiącu czy kilku użytkowania. Zresztą w moim przypadku to nawet nie było co naprawiać. Przewody są fabrycznie robione i nikt nie będzie z lutownicą coś grzebał we wtyku bo i tak to jest nierozbieralna całość. Ale co cwaniak kit mi pocisnął a ja to łyknąłem. Dlatego napisałem na wstępie żeby uważać na obsługę w MM. Koleżanka z nimi miała jeszcze lepszy numer bo woziła się z naprawą kompa przez rok. A że obudowę miała taką kosmiczną z rączką u góry to się śmialiśmy że specjalnie taką dostała żeby dobrze jej się komputer nosiło z serwisu MM i do domu, z domu do serwisu itd...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    No to słucham jak według Ciebie to wygląda.
    Odpowiem krótko, dla mnie większość wad jest nieistotnych i łatwo usuwalnych. Takie moje prawo.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Ja byś kupił nówkę w sklepie i okazało się że ma wadę fabryczną to też byś wolał wymianę na produkt wolny od wad a nie naprawę. Naprawiać to można coś jak się zepsuje po miesiącu czy kilku użytkowania. Zresztą w moim przypadku to nawet nie było co naprawiać. Przewody są fabrycznie robione i nikt nie będzie z lutownicą coś grzebał we wtyku bo i tak to jest nierozbieralna całość. Ale co cwaniak kit mi pocisnął a ja to łyknąłem. Dlatego napisałem na wstępie żeby uważać na obsługę w MM. Koleżanka z nimi miała jeszcze lepszy numer bo woziła się z naprawą kompa przez rok. A że obudowę miała taką kosmiczną z rączką u góry to się śmialiśmy że specjalnie taką dostała żeby dobrze jej się komputer nosiło z serwisu MM i do domu, z domu do serwisu itd...
    Jasne, ja Cię doskonale rozumiem, mało tego często wychodzę naprzeciw kiedy postawa Klienta jest OK. Schodki zaczynają się wtedy kiedy Klienta jeszcze nie widać a już go słychać... :-D
    Dodam jeszcze bo zaraz spadam. Jeśli Canon chce naprawiać aparat a Klient chce wymiany to:

1. Sklep musi kupić nową sztukę
    2. Naprawianą sprzedać odpowiednio taniej.

Sprzedawca nie musi wymieniać towaru na nowy tylko wtedy, gdy nie jest to możliwe albo wymaga nadmiernych kosztów i sprzedawca to udowodni.
    Ostatnio edytowane przez GoOrange ; 25-02-2011 o 23:22 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Dokładnie tak jest. Wtedy następuje zwrot zapłaconej ceny i wydanego towaru.

Domyślnie

Do czasu kiedy w Polskim prawie będą istniały niejednoznaczne określenia "nieistotna", "odpowiedni", "wyjątkowa sytuacja" oraz równocześnie to producent nie będzie ponosił 100% kosztów z powodu wprowadzenia do obrotu wadliwego produktu, do wtedy będzie ten odwieczny konflikt.

Ja nie mam żadnego interesu, poza dbaniem o swój własny. Z jakiej racji ja mam ponosić koszty kiedy z jednej strony Canon naprawia, nie wymienia a z drugiej Klient żąda wymiany? Potem się dziwić że sprzęt droższy, przecież to Klient musi zapłacić za straty firm.

Inna sprawa to to że większość spraw w Sądach Konsumenckich przegrywają Klienci i to nie dlatego że nie mają racji :razz:

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Po pierwsze - nie jestesmy w USA.
    Po drugie - jest cos takiego jak ryzyko gospodarcze.
    Po trzecie - ewentualny konflikt zawsze mozna rozwiazac sadownie.

Domyślnie

Po pierwsze - nie jestesmy w USA.
    Po drugie - jest cos takiego jak ryzyko gospodarcze.
    Po trzecie - ewentualny konflikt zawsze mozna rozwiazac sadownie.
    Wiem że to nie Hameryka ale zawsze można korzystać z dobrych wzorców.

Jasne, ryzyko jest zawsze, Klient też ponosi ryzyko, 1:1

Tylko konflikt sądowny jest prawie zawsze gorszym rozwiązaniem dla Klienta, sklep, zwłaszcza duży ma to wkalkulowane w biznes a Klient musi się przebijać przez federacje, sądy polubowne, rzeczoznawców... Ile to trwa?

W ciągu prawie 10 lat działalności jeden raz znalazłem się w sądzie i mimo że sprawę wygrałem (Klient chciał nowe a ja mu naprawiane, ostało się na tym że miałem Klientowi zapłacić jak za nowe ale w cenie aktualnej a wiemy jak tanieje sprzęt komputerowy)to traktuję ten konflikt jako osobistą porażkę.

Powiem więcej, sądy nie lubią pieniaczy i takich co by chcieli zjeść ciastko i mieć ciastko, poza tym to klika, która najczęściej jest za sobą a nie za Klientem...

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Wiesz, akurat z sądowami mam trochę doświadczenia.
    Fakt, pieniaczy nie lubią, ale to samo odnosi się do cwaniaczków i oszustów, więc konsument nie jest pozbawiony szans.
    Poza tym - federacje i sądy polubowne nie są obowiązkowe. Można od razu skierować powództwo do sądu powszechnego.
    I zgadzam się - jest to porażka dla obu stron.
    *sądami - przepraszam za literówkę - wszyscy wiemy jak działa edycja
    Ostatnio edytowane przez MC_ ; 26-02-2011 o 14:29 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

@ ja
    ...traktuję ten konflikt jako osobistą porażkę.

@Ty

Może właśnie dlatego zawsze można się dogadać :-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wiesz, akurat z sądowami mam trochę doświadczenia.
    Fakt, pieniaczy nie lubią, ale to samo odnosi się do cwaniaczków i oszustów, więc konsument nie jest pozbawiony szans.
    Poza tym - federacje i sądy polubowne nie są obowiązkowe. Można od razu skierować powództwo do sądu powszechnego.
    *sądami - przepraszam za literówkę - wszyscy wiemy jak działa edycja
    Reasumując wypowiedź Kolegi :
    1. masz własne zdanie, ale sie z nim nie zgadzasz
    2. wysyłasz ludzi do Sądu jednocześnie twierdząc, że to porażka
    3. masz krowę która szczeka i uważasz, że wszystko jest możliwe ...
    Nie rozumiem tylko po co ciągniesz ten wątek , skoro jego założyciel jest już szczęśliwym posiadaczem nowego body i mam nadzieję że wszystko jest jak należy czego mu życzę
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów